History Quiz for SSC CPO & SSC CGL 2016



1. During the time of which Mughal emperor did the English East India company establish its first factory in India?
(a) Akbar
(b) Jahangir
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans: b

2. Who was the Mughal Emperor when the Battle of Plassey was fought between the Nawab of Bengal and the English East India Company?
(a) Ahmad Shah
(b) Aziz-ud-din Alamgir II
(c) Muhammad Shah
(d) Shah Alam II
Ans: b


3. The European travellers who visited India during the reign of Jahangir and Left valuable account of his reign was/were
(a) William Finch
(b) Willaim Hawkins
(c) Francisco Palsaert
(d) All of these
Ans: d

4. The Marathas came to be admitted to the nobility during the reign of
(a) Humayun
(b) Akbar
(c) Jahangir
(d) Shahjahan
Ans: c

5. Who is the author of the book The Last Mughal-The Fall of a Dynasty, Delhi 1987?
(a) John Kirkland
(b) William Dalrymple
(c) Thomas Wilson
(d) Simon Digby
Ans. b

6. Which of the following did not form part of the triples alliance entered into on the eve of the first Anglo-Mysore War (1767-69)?
(a) The Raja of Travancore
(b) The Nizam
(c) The Marathas
(d) The English
Ans. a

7. Who deposed Shah Jahan Iind and  proclaimed Ali Gauhar as Emperor with  the title of Shah Alam ll?
(a) Ahmand Shah Abdali
(b) Najib-ud-daula
(c) Sadashiv Rao Bhau
(d) Najib Khan
Ans. a

8.When Akbar surrounded Chittor Fort, who saved it for four months?
(a) Jaimal
(b) Uday Singh
(c) Rana Pratap
(d) Bhama Shah
Ans-a


9. The Maratha kingdom was founded by Shivaji during the reign of
(a) Muhammad-bin-Tughlaq
(b) Akbar
(c) Shahjahan
(d) Aurangzeb
Ans. d


10. Who was the successor of Shivaji?
(a) Ramraja
(b) Sahu II
(c) Sambhaji
(d) None of these
Ans. c

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD