SSC GK Previous year Questions: GK Part- V

61. Deficiency of Vitamin B6
results in which of the following diseases?
(a) Pellagra
(b) Scurvy 
(c)
Beri-beri 
(d) Anaemia


62. __________is the lowermost
layer of atmosphere.
(a) Troposphere
(b) Exosphere
(c)
Ionosphere
(d) Stratosphere

63. Which of the following metals
is present in vitamin B12?
(a) Iron 
(b) Magnesium 
(c) Zinc 
(d) Cobalt

64. Which of the following
vitamins is removed as a result of washing peeled
vegetables?
(a) A 
(b) C
(c) D 
(d) E

65. A person suffering from colour
blindness sees red as
(a) Yellow 
(b) Blue 
(c) Green 
(d)
Black

66. The duration of Day and Night
are equal at
(a) Equator 
(b) South Pole 
(c)
Prime Meridian
(d) North Pole

67. Which of the following is the
correct shape of earth?
(a) Spherical 
(b) Elliptical 
(c)
Oblate Spheroid 
(d) Prolate Spheroid

68. Which among the following
articles of the Indian constitution empowers the
President of India to impose
emergency in a state?
(a) Article 256 
(b) Article 356 
(c) Article 370 
(d) Article 373

69. Who was the head of the
drafting committee of the Indian Constitution?
(a) Dr. B. R. Ambedkar
(b) Dr.
Rajendra Prasad
(c) C. Rajagopalachari 
(d) Dr. S.
Radhakrishnan

70. ___________was the first
non-Indian to be awarded with Bharat Ratna?
(a) Martin Luther King 
(b) Zubin
Mehta 
(c) Mother Teresa
(d) Khan Abdul Ghaffar Khan

71. With which among the following
is Sarkaria Commission related?
(a) Legislative Reforms 
(b)
Electoral Reforms 
(c) Judicial Reforms
(d) Centre-State relations

72. Who among the following
founded the Lodi dynasty?
(a) Ibrahim Lodi 
(b) Sikandar Lodi 
(c) Bahlol Lodi
(d) Khizr Khan

73. Who wrote the book ‘India
Divided’?
(a) Dr. Rajendra Prasad 
(b)
Liaquat Ali
(c) Sir Mohammad Iqbal 
(d) Jinnah

74. Who among the following
founded the religion ‘Din-E-Elahi’?
(a) Jahangir 
(b) ShahJahan 
(c)
Akbar 
(d) Aurangazeb

75. The interval between two
sessions of parliament can’t be more than
(a) 3 months 
(b) 6 months 
(c) 9 months 
(d) 12 months

Answers Key

60-a
61-d
62-a
63-d
64-b
65-c
66-a
67-c
68-b
69-a
70-d
71-d
72-c
73-a
74-c

75-b

To view SSC GK Previous year Questions: GK Part- IV Click here.

To view the above post in Hindi Click here.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?