Access to All SSC Exams Courses Grab Now

SSC GK Previous year Questions: GK Part- III

 Dear Readers, 

We have started a series of posts that would consist of General Awareness Questions from Previous Year Papers. These questions will
not only enhance your knowledge, but also will give you an idea about
the questions to be asked in upcoming SSC exams. We recommend you to
read it on daily basis so that you can learn it slowly and efficiently
and you will not get bored.
31. Where are the Headquarters of Indian Space Research Organisation located?
(a)Trivandrum
(b)Sriharikota
(c)Bangalore
(d)Chennai

32.Somnath temple in Gujrat was destroyed by_____________.
(a)Mohammed Ghouri
(b)Mahmud Ghaznavi
(c)Changhez Khan
(d)Taimur Lang

33.In which of the following states is the Periyar Wild-Life sanctuary situated?
(a)Tamil Nadu
(b)Karnataka
(c)Kerala
(d)Andhra Pradesh


34.Diamond shines because of
(a)refraction of light
(b)total internal reflection of light
(c)scattering of light
(d)dispersion of light

35.Which among the following phenomena of light is associated with the
appearance of blue color of the sky?
(a)Interference
(b)Dispersion
(c)Total Internal Reflection
(d)Scattering

36.Which among the following is the smallest bone in the human body?
(a)Incus
(b)Malleus
(c)Stapes
(d)Phallanx

37.Where are the official languages mentioned in the Constitution of India?
(a)7th Schedule
(b)8th Schedule
(c)10th Schedule
(d)11th Schedule

38.What are the Upanishads?
(a)A source of Hindu philosophy
(b)Books on Buddhist religion
(c)Books on man’s social behaviour
(d)Prayers to Gods & Deities

39.Which of the following Governor Generals is associated with Doctrine of Lapse?
(a)Lord Ripon
(b)Lord Dalhousie
(c)Lord Wellesley
(d)Lord Canning

40.Who among the following influenced Ashoka to adopt Buddhism?
(a)Vishnu Gupta
(b)Upa Gupta
(c)Brahma Gupta
(d)Chandragupta

41. _______deleted the Right to Property from the list of Fundamental Rights.
(a)42nd Amendment
(b)62nd Amendment
(c)44th Amendment
(d)43rd Amendment

42.How many members can the President nominate to the LokSabha?
(a)2
(b)12
(c)10
(d)None of these

43.The duration of the 1st Five-year plan was
(a) 1948-53
(b) 1950-55
(c) 1951-56
(d) 1954-59


44. ______________is an extra-Constitutional body.
(a)Language Commission
(b)Planning Commission
(c)Election Commission
(d)Finance Commission

45. ____________are known as the ‘suicide bags’ of the cell.
(a)Vacuoles
(b)Mitochondria
(c)Ribosomes
(d)Lysosomes


Answers: 

31. c
32. b
33. c
34. b
35. d
36. c
37. b
38. a
39. b
40. b
41. c
42. a
43. c
44. b
45. d
×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD