Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home General Awareness SSC Geography Questions for 2018: 12th February

SSC Geography Questions for 2018: 12th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following port has an artificial harbour?
निम्नलिखित में से किस बंदरगाह में एक कृत्रिम बंदरगाह है?
(a) Chennai /चेन्नई
(b) Mumbai/मुंबई
(c) Cochin /कोचीन
(d) Paradip/पारादीप

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
1999 166/month
BUY NOW
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Chennai port is the oldest artificial harbor on east coast & 2nd largest port in terms of volume of traffic.

 

Q2. Hindustan Machine and Tool Industry is located in?
हिंदुस्तान मशीन एंड टूल इंडस्ट्री कहाँ स्थित है?
(a) Bengaluru/ बेंगलुरु
(b) Chennai/ चेन्नई
(c) Hyderabad / हैदराबाद
(d) Mumbai/मुंबई

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Hindustan Machine Tools Limited, is a state-owned holding company under the Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises in India.

 

Q3. India’s longest road tunnel Patnitop Tunnel is located in which state?
भारत की सबसे लंबी सड़क सुरंग पटनीटॉप सुरंग किस राज्य में स्थित है?
(a) Jammu and Kashmir/जम्मू कश्मीर
(b) Maharashtra/महाराष्ट्र
(c) Karnataka /कर्नाटक
(d) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Chenani-Nashri Tunnel, also known as Patnitop Tunnel, is a road tunnel in the Indian state of Jammu and Kashmir on NH 44.

 

Q4. Jadugoda, home to the world’s finest uranium ore is situated in which state?
जादुगोड़ा, दुनिया का सबसे अच्छा यूरेनियम अयस्क किस राज्य में स्थित है?
(a) Utter Pradesh /उत्तर प्रदेश
(b) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(c) Jharkhand /झारखण्ड
(d) Odisha/ओडिशा

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Jadugoda, in the eastern state of Jharkhand, is home to the world’s finest uranium ore.

Q5. Which of the following is the only active Diamond mine found in India?
भारत में पाया जाने वाला एकमात्र सक्रिय हीरे की खान निम्नलिखित में से कौन सा है?
(a) Panna, Madhya Pradesh/पन्ना, मध्य प्रदेश
(b) Mysore, Karnataka/ मैसूर, कर्नाटक
(c) Waltair, Andhra Pradesh/ वाल्टेयर, आंध्र प्रदेश
(d) Ajmer, Rajasthan/ अजमेर, राजस्थान

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. India have one active diamond mine at Panna, in Madhya Pradesh, which is run by the state-owned National Mineral Development Corporation.

Q6. Mumbai High, the field started production in 1976 and is operated by-
मुंबई हाई, इस क्षेत्र ने 1976 में उत्पादन शुरू किया और यह किसके द्वारा संचालित है?
(a) GAIL
(b) ONGC
(c) Reliance / रिलायंस
(d) Indian Oil Corporation/ इंडियन ऑयल कॉर्पोरेशन

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Bombay High (now Mumbai High) is an offshore oilfield located in the Arabian Sea, approximately 160km west of the Mumbai coast. Discovered in 1974, the field started production in 1976 and is operated by Oil and Natural Gas Corporation (ONGC).

 

Q7. Which of the following port is also known as ‘Deendayal Port ‘?
निम्नलिखित में से किस बंदरगाह को ‘ दीनदयाल बंदरगाह’ के रूप में भी जाना जाता है?
(a) New Mangalore / न्यू मंगलौर
(b) Mumbai/मुंबई
(c) Nhava Sheva / न्हावा शेवा
(d) Kandla/ कांडला

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Kandla, also known as the Kandla Port Trust or Deendayal Port is a seaport in Kutch District of Gujarat state in western India, near the city of Gandhidham. Kandla Port was renamed as Deendayal Port under the India port act of 1908.

 

Q8. The oldest working Refinery ‘Digboi’ is situated in?
सबसे पुरानी कार्यशील रिफाइनरी ‘डिगबोई’ किस क्षेत्र में स्थित है?
(a) Manipur/मणिपुर
(b) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(c) Assam /असम
(d) Tripura/त्रिपुरा

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Digboi is known as the Oil City of Assam where the first oil well in Asia was drilled. The first refinery was started here as early as 1901.

 

Q9. Which of the following is the longest irrigation canal in India?
निम्नलिखित में से कौन भारत की सबसे लंबी सिंचाई नहर है?
(a) Yamuna Canal /यमुना नहर
(b) Indira Gandhi Canal/इंदिरा गांधी नहर
(c) Sirhind Canal /सिर्हिंद नहर
(d) Upper Doab River/ ऊपरी दोआब नदी

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The Indira Gandhi Canal is the longest canal in India and the largest irrigation project in the world.

 

Q10. The Indira Gandhi canal gets water from which river-
इंदिरा गांधी नहर को किस नदी से पानी मिलता है?
(a) Sutlej and Beas / सतलज और ब्यास
(b) Ravi and Beas/ रावी और ब्यास
(c) Ravi and Chenab / रावी और चिनाब
(d) Beas only/केवल ब्यास

Show Answer


S10. Ans.(a)
Sol. The Indira Gandhi Canal the longest canal of India . It starts from the Harike Barrage at Harike, a few kilometers below the confluence of the Satluj and Beas rivers in the Indian state of Punjab and terminates in irrigation facilities in the Thar Desert in the north west of Rajasthan state.

 

  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD