Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 8 March

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Distinguish : Similar : : Short : ?
भेद : समान : : लघु : ?
(a) Fastidious/ दुराराध्य
(b) Tiny/छोटा
(c) Minute /बहुत छोटा
(d) Lengthy/ विस्तृत

Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
LF : OH : :IV : ?
(a) JX
(b) LX
(c) KY
(d) JY

Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
DEF : WVU :: ABC : : ?
(a) ZYX
(b) YXW
(c) AZY
(d) XYZ

S3. Ans.(a)
Sol.
Pair of opposite letters 

Q4. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
25 : 7 : : 81 : ?
(a) 10
(b) 9
(c) 7
(d) 14

S4. Ans.(b)
Sol.
2 + 5 = 7
Similarly, 8 + 1 = 9

Q5. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
ENVIRONMENT
(a) ENTER
(b) METRE
(c) IRON
(d) MOMENTUM

S5. Ans.(d)
Sol.
Momentum, there is no ‘u’ in environment.

Q6. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) Rhinoceros/ गैंडा
(b) Rabbit/ खरगोश
(c) Blackbuck/ काला हिरन
(d) Swamp deer/ दलदल हिरण

S6. Ans.(b)
Sol.
Except Rabbit, all other animals have horn.

Q7. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) TSR
(b) WVU
(c) HFE
(d) KJI

S7. Ans.(c)
Sol.
Except HFE (option c), –1 pattern series in all others.

Q8. Of a cubical container, all the six faces have different markings indicating the position of the equipment packed inside. Which letter is opposite the face having C?
एक क्यूबिकल कंटेनर में, सभी छह चेहरों में अलग-अलग चिह्न हैं जो अंदर पैक किए गए उपकरणों की स्थिति को दर्शाते हैं। C चेहरे के विपरीत कौन सा अक्षर है?

(a) Z
(b) B
(c) X
(d) Y

S8. Ans.(a)
Sol. Z is opposite to C.

Q9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
B , D , H , ?
(a) O
(b) P
(c) Q
(d) R

S9. Ans.(b)
Sol.
Difference is +2,+4,+8
Hence, next term is H +8 = P

Q10. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
CD , GHI , MNOP , ?
(a) STUVW
(b) FGHIJ
(c) UVWXY
(d) VWXYZ

Q11. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
FJ , DN , BR , ?
(a) YW
(b) ZV
(c) ZW
(d) UV

S11. Ans.(b)
Sol.
First term follows –2 series , Second term follows +4 series.

Q12. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement:/ कथन:
(I) Some tigers are foxes./ कुछ बाघ लोमड़ी हैं.
(II) No zebra is a tiger./ कोई ज़ेबरा बाघ नहीं हैं.
Conclusions:/निष्कर्ष:
(I) Some foxes are zebras./कुछ लोमड़ी ज़ेबरा हैं.
(II) Some foxes are not zebras./कुछ लोमड़ी ज़ेबरा नहीं हैं.
(a) Conclusion I follows/निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Conclusion II follows/निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Either I or II follows/ या तो I या II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follows/दोनों I और II अनुसरण करता है

Q13. A gets more marks than B but less than C. D gets less marks than E but more than A. If C gets less than D then who amongst A, B, C, D, E gets the highest marks?
A को B से अधिक अंक प्राप्त होते हैं लेकिन C से कम प्राप्त होते हैं. D को E से कम अंक मिलते हैं लेकिन A से अधिक प्राप्त होते हैं. यदि C को D से कम अंक मिलते हैं तो A, B, C, D, E में से किसे सबसे अधिक अंक प्राप्त होते हैं?
(a) C
(b) D
(c) E
(d) B

S13. Ans.(c)
Sol.
E > D > C > A > B

Q14. The average of the ages of Shyam and his son is 25. If Shyam’s present age is four times the age of his son, then what was the age of Son 5 years back?
श्याम और उसके पुत्र की औसत आयु 25 वर्ष है. यदि श्याम की वर्तमान आयु उसके पुत्र की आयु के चार गुणा है, तो 5 वर्ष पहले उसके पुत्र की आयु कितनी थी?
(a) 5 years / वर्ष
(b) 8 years/ वर्ष
(c) 15 years/ वर्ष
(d) 12 years/ वर्ष

S14. Ans.(a)
Sol.
Shyam + Son = 25 × 2 = 50
A.T.Q.
⇒ 4 son + son = 50
⇒ Son = 10
Son’s age 5 years back = 10 – 5 = 5 years

Q15.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘N’ can be represented by 34, 43 etc. and ‘H’ can be represented by 56, 67 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘FILE’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘N’ को 34,43 आदि. और ‘H’ को 56,67 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘FILE’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

(a)22,10,59,88
(b)33,41,67,02
(c) 11,01,95,24
(d) 32,30,77,23

S15. Ans.(c)
Sol.
11,01,95,24

 

holi