Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 22nd February

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A latter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘B’ can be represented by 23, 42 etc. and ‘N’ can be represented by 95, 96 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘SALT’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘B’ को 23, 42 आदि. और ‘N’ को 95, 96 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘SALT’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

(a) 34,58,12,89
(b) 20,97,41,89
(c) 99,30,24,87
(d) 33,88,31,89

Q2. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
Yellow : Colour : : ? : ?
पीला : रंग : : ? : ?
(a) Sun : Moon/सूरज : चाँद
(b) Tomato : Red/टमाटर : लाल
(c) Mercury : Planet/मरकरी : ग्रह
(d) Night : Morning/रात : सुबह

S2. Ans.(c)
Sol.
Yellow is a color.
Similarly, Mercury is a planet. 

Q3. In the following question, select the related number pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या युग्म का चयन करें.
59 : 68 : : ? : ?
(a) 119 : 123
(b) 101 : 110
(c) 121 : 127
(d) 109 : 113

S3. Ans.(b)
Sol.
59 + 9 = 68
Similarly, 101 + 9 = 110 

Q4. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Ball/ गेंद
(b) Circle/ वृत्त
(c) Ladyfinger/ भिन्डी
(d) Sphere/गोला

S4. Ans.(c)
Sol.
Lady finger is not in round shape.

Q5. In the following question, select the odd letter/letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम वर्ण/वर्णों का चयन करें.
(a) OKGC
(b) TPLH
(c) XSOK
(d) YUQM

S5. Ans.(c)
Sol.
–4 series except option c. 

Q6. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
1. Charge
2. Character
3. Chemist
4. Cheap
5. Check
(a) 21453
(b) 12345
(c) 35241
(d) 23451

S6. Ans.(a)
Sol.
2 – Character
1 – Charge
4 – Cheap
5 – Check
3 – Chemist

Q7. From the given alternatives, select the word which CANNOT be formed using the letters of the given word.
दिए गए वैकल्पिक शब्दों से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
Telepathy
(a) Lips
(b) Help
(c) Heel
(d) Type

S7. Ans.(a)
Sol.
Lips can’t be formed because ‘i’ is not available in given word.

Q8. In a certain code language, “FRAK” is written as “35” and “MALT” is written as “45”. How is “TRIM” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में, “FRAK” को “35” के रूप में और “MALT” को “45” के रूप में लिखा जाता है. उसी कूट भाषा में “TRIM” किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) 60
(b) 59
(c) 61
(d) 58

S8. Ans.(b)
Sol.
Sum of place value of given word – 1
FRAK = 6 + 18 + 1 + 11 = 36 – 1 = 35
MALT = 13 + 1 + 12 + 20 – 1 = 45
Similarly,
TRIM = 20 + 18 + 9 + 13 – 1 = 59

Q9. In the question two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement I: No bombs are mortar/ कथन I: कोई बम मोर्टार नहीं है
Statement II: All rockets are bombs/कथन II: सभी रॉकेट बम हैं.
Conclusion I: All mortar are rockets/निष्कर्ष I: सभी मोर्टार रॉकेट हैं.
Conclusion II: Some bombs are rockets/निष्कर्ष II: कुछ बम रॉकेट हैं.
(a) Only conclusion I follows/केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है.
(b) Only conclusion II follows/केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है.
(c) Both conclusions I and II follow/ निष्कर्ष I और II दोनों अनुसरण करते हैं
(d) Neither conclusion I nor conclusion II follows/ न तो I न ही II अनुसरण करता है

Q10. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
ACP, HJW, OQD, ?, CER
(a) VYJ
(b) UXJ
(c) UYK
(d) VXK

S10. Ans.(d)
Sol. + 7 series

Q11. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

S11. Ans.(d)

Q12. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from S to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example ‘E’ can be represented by 42, 23 etc and ‘W’ can be represented by 96, 58 etc.
Similarly, you have to identify the set for the word ‘DUST’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘E’ को 42, 23 आदि. और ‘W’ को 96, 58 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है.
उसी प्रकार आपको शब्द ‘DUST’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

(a) 20,76,11,65
(b) 43,59,23,77
(c) 13,95,69,78
(d) 13,65,30,76

S12. Ans.(c)
Sol.
DUST → 13, 95, 69, 78 

Q13. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
(a) Newspaper / समाचार पत्र
(b) Journal / जर्नल
(c) Novel / उपन्यास
(d) Magazine / पत्रिका

S13. Ans.(c)
Sol.
Novel is like a book form. 

Q14. Sunita walks 45 metres towards south. Then turns right and walk another 45 metres. Then turn right and walks for 20 metres to reach point L. She then again turns to her right and walks for 45 metres. How far (in metres) is she from point L?
सुनीता दक्षिण की ओर 45 मीटर चलती है। फिर दाएं मुड़ती है और अन्य 45 मीटर चलती है। फिर दाएं मुड़ती है और बिंदु L तक पहुंचने के लिए 20 मीटर तक चलती है। वह फिर से अपने दाईं ओर मुड़ती है और 45 मीटर तक चलती है। वह बिंदु L से कितनी दूर (मीटर में) है?
(a) 50
(b) 45
(c) 25
(d) 60

Q15. In a row of people Manu is 7th from bottom end of row. Shrey is 10 ranks above Manu. If Shrey is 8th from top, then how many people are there in this row?
लोगों की एक पंक्ति में मनु पंक्ति के निचले छोर से 7 वें स्थान पर है। श्रेय मनु से 10 रैंक ऊपर है। अगर श्रेय ऊपर से 8 वें स्थान पर है, तो इस पंक्ति में कितने लोग हैं?
(a) 25
(b) 26
(c) 24
(d) 23

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?