Reasoning Questions for SSC Exams 2019: 12 March

Dear Students,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL, CHSL and many more, so we have given given exams. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction (1-4): Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से संबंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
Q1. Saturday : Thursday :: Thursday :: ?
शनिवार : गुरुवार :: गुरुवार : ?
(a) Wednesday/बुधवार
(b) Tuesday/मंगलवार
(c) Sunday /रविवार
(d) Friday/शुक्रवार

S1. Ans.(b)
Sol.
No. of days are decreased by 2.

Q2. Crow : Murder : : Hummingbird : ?
कौआ : मर्डर :: हमिंगबर्ड : ?
(a) Convocation/ दीक्षांत समारोह
(b) Charm/ चार्म
(c) Pride /प्राइड
(d) Sloth/स्लोथ

S2. Ans.(b)
Sol.
Group of crows is called Murder and Group of Hummingbirds is called Charm.

Q3. ZB : CE : : IN : ?
(a) TY
(b) CH
(c) LQ
(d) OP

S3. Ans.(c)
Sol.
(+3, +3) pattern series.

Q4. 68 : 32 : : 4 : ?
(a) 0
(b) 8
(c) 6
(d) 5

S4. Ans.(a)
Sol.
(68÷2)-2 = 32
(4÷2)-2 = 0

Direction (5-8): Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन कीजिये.
Q5.

(a) Parineeti Chopra/परिणीती चोपड़ा
(b) Nargis /नर्गिस
(c) Taapsee Pannu/तापसी पन्नू
(d) Kalpana Chawla/कल्पना चावला

S5. Ans.(d)
Sol.
Except Kalpana Chawla, all others are actresses.

Q6.
(a) QPO
(b) AZY
(c) NML
(d) IGF

S6. Ans.(d)
Sol.
Except option (d), all other follows (-1,-1) pattern.

Q7.
(a) 433
(b) 801
(c) 262
(d) 280

S7. Ans.(b)
Sol. Except option (b), sum of digits of all other numbers is 10

Q8.
(a) 1:2
(b) 3:11
(c) 5:27
(d) 2:6

Direction (9-12): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
Q9. K6V, M12U, O18T,?
(a) Q22Z
(b) O24X
(c) S20P
(d) Q24S

S9. Ans.(d)
Sol.
It follows (+2, +6, -1) pattern.

Q10. TEA, UFB, ?, WHD
(a) VGC
(b) XIC
(c) VJD
(d) XIZ

S10. Ans.(a)
Sol.
It follows (+1, +1 , +1) pattern.

Q11. 17, 23 , 29 , 35 , 41 , ?
(a) 48
(b) 53
(c) 45
(d) 47

S11. Ans.(d)
Sol.
It follows +6 pattern.

Q12. 1 , 1 , 2 , 3 , 5 , 8 , 13 , ?
(a) 21
(b) 31
(c) 18
(d) 25

S12. Ans.(a)
Sol.
1+1=2
2+1 =3
3+2 = 5
5+3 =8
8+5= 13
13+8 =21
It follows ‘sum of the number and its previous term’ pattern.

Q13. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statement:/कथन:
Some bridges are roads./ कुछ पुल सड़क हैं
No road is underpass/ कोई सड़क अंडरपास नहीं है
Conclusions:/निष्कर्ष:
(I) Some bridges are underpass/ कुछ पुल अंडरपास हैं
(II) No bridge is an underpass/ कोई भी पुल अंडरपास नहीं है
(a) Only conclusion I follows /केवल निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Only conclusion II follows/केवल निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Either I or II follows./ या तो I या II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follows/दोनों I और II अनुसरण करता है

Q14. If 10th June 2011 was Friday, then 1st January 2012 will be what day of the week?
यदि 10 जून 2011 को शुक्रवार था, फिर 1 जनवरी 2012 को सप्ताह का कौन सा दिन होगा?
(a) Wednesday/बुधवार
(b) Sunday/रविवार
(c) Friday/ शुक्रवार
(d) Tuesday/मंगलवार

S14. Ans.(b)
Sol.
10 June 2011 to 1 Jan 2012 = 205 days
205 ÷ 7 = 2 odd days (Remainder)
So, 1 Jan 2012 is Friday + 2 i.e. Sunday

Q15. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘V’ can be represented by 10, 23 etc. and ‘D’ can be represented by 66, 98 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘POLICE’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘V’ को 10, 23 आदि. और ‘D’ को 66, 98 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘POLICE’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.


(a) 04,99,24,59,21,79
(b) 44,86,23,55,00,67
(c) 20,78,01,97,41,67
(d) 12,56,69,76,41,95

S15. Ans.(c)
Sol.
20,78,01,97,41,67

 

RRB-JE