SSC Exam- Reasoning Quiz

Every one of the following questions consists of a related pair of words, followed by four pairs of words. Choose the pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the original pair of words.
1.BINDING : BOOK
A.criminal : gang
B.display : museum
C.artist : carpenter
D.frame : picture

2.FINCH : BIRD
A.frog :toad  
B.elephant : reptile
C.Dalmatian : dog
D.collie : marsupial
3.COTTON : BALE
A.butter : churn
B.wine : ferment
C.grain : shock
D.curd : cheese
4.PSYCHOLOGIST : NEUROSIS
A.ophthalmologist : cataract
B.dermatologist : fracture
C.infant : pediatrician
D.rash : orthopedist
5.DIVISION : SECTION
A.layer : tier
B.tether : bundle
C.chapter : verse
D.riser : stage
6.SLAPSTICK : LAUGHTER
A.fallacy : dismay
B.genre : mystery
C.satire : anger
D.horror : fear
7.UMBRAGE : OFFENSE
A.confusion : penance
B.infinity : meaning
C.decorum : decoration
D.elation : jubilance
8.INTEREST : OBSESSION
A.mood : feeling
B.weeping : sadness
C.dream : fantasy
D.plan : negation
9.SOUND : CACOPHONY
A.taste : style
B.touch : massage
C.smell : stench
D.sight : panorama
10.PROFESSOR : ERUDITE
A.aviator : licensed
B.inventor : imaginative
C.procrastinator : conscientious
D.overseer : wealthy

Answers:

1.D
2.C
3.C
4.A
5.A
6.D
7.D
8.C
9.C
10.B

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

9 Comments

  1. mam
    plz give some guidance regarding CHSL descriptive xam…

    how to attempt reasong english etc.
    what abt g.s section??
    PLZ mam

  2. Hi Lavish As you know that Descriptive exam of CHSL is going to be held for the first time so we can not predict the exact pattern and way of attempting the paper till SSC releases the details regarding as nothing was clear in the previous notification. So we suggest you to have patience. We will update as soon as we get some information regarding it. Don't worry.

  3. Don't waste time in chsl
    It is going to be cancelled
    As lots of unfair means were used by candidates and there is no way to check descriptive reasoning
    1200 seats
    54000 candidates
    15k salary

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD