SSC Exam: Polity Quiz

1. The first two states which established Panchayati Raj Institution in India in 1956 :
(a)Rajasthan and Andhra Pradesh
(b)Odisha and Andhra Pradesh
(c)Andhra Pradesh and Punjab
(d)Rajasthan and Chhatishgarh 

2. Which article of the Constitution enables the President of India to promulgate an ordinance if neither House of Parliament is in session
(a)Article 124
(b)Article 121
(c)Article 123
(d)Article 122
3. The Ninth Schedule to the Indian Constitution was added by
(a)First Amendment
(b)Eighth Amendment
(c)Ninth Amendment
(d)Forty Second Amendment
4. Which one of the following Bills must be passed by each House of the Indian Parliament separately, by special majority
(a)Ordinary Bill
(b)Money Bill
(c)Finance Bill
(d)Constitution Amendment Bill
5. In the Indian Constitution, the Right to Equality is granted by five Articles. They are
(a)Article 16 to Article 20
(b)Article 15 to Article 19
(c)Article 14 to Article 18
(d)Article 13 to Article 17
6. Five Year Plan in India is finally approved by
(a)Union Cabinet
(b)President on the advice of Prime Minister
(c)Planning Commission
(d)National Development Council
7. In India Governor of state can be dismissed by who among the following:
(a)Parliament
(b)President
(c)Chief Justice of India
(d)Chief Justice of the concerned High Court
8. In India in Lok Sabha the Leader of House is nominated by: 
(a)The President
(b)The Prime Minister
(c)The Chief Justice of India
(d)The Lok Sabha Speaker 
9. The Constitution of India recognizes: 
(a)only religious minorities
(b)only linguistic minorities
(c)religious and linguistic minorities
(d)religious, linguistic and ethnic minorities
10. The apex court of India propounded the theory of basic structure of the constitution in which of the following case :
(a)Keshvanand Bharati
(b)Golaknath 
(c)Gopalan vs. State of Madras
(d)Minerva Mills 
Answers :


1.A
2.C
3.C
4.D
5.C
6.D
7.B
8.B
9.C
10.A

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

59 Comments

  1. Mam i am selected for ssc 10+2 .. but i m worried abt wht will be the topic for descriptive… any idea ??

  2. Sorry Pankaj We dont have any information about that.If we will have any information about that we will update it.

  3. if (-1,-3),(2,1),(4,5) are the midpoints of the sides BC,CA,AB of triangleABC respectively.Then A=????

  4. All the best shadow. :))
    Do well in exam…
    M taking a short leave frm SA till the coming sunday……….
    Hv exm nd busy in som other work… :))

  5. why are u providing wrong answers for us,
    right ans. for 3rd q is a
    nith schedule is added by 1st amendment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD