SSC Exam 2015- Ancient History

1.The European Renaissance of the fifteenth century in noted for great advances in
a.Medicine
b.Mathematics
c.Engineering
d.Art and architecture

2.Which of the following presents the most significant feature if Indus Valley Civilization ?
a.Burnt brick bulidings
b.Art and architecture
c.Buildings of worship
d.First true arches
3.The Indius Valley Civilization belongs to the
a.Neolithic Age
b.Palaeolithic Age
c.Chalcolithic AGe
d.Mesolithic Age
4.Which of the following metals was not known to Indus Valley people ?
a.Copper
b.Bronze
c.Iron
d.None of these
5.Which of the following is incorrect concerning Mohenjodaro ?
a.It was a well planned city.
b.Buildings were of varying sizes.
c.Bathrooms were important features of most houses.
d.There was no drainage system.
6.Which of the following sites is associated with Harappan culture ?
a.Chandernagore
b.Lothal
c.Vaishali
d.Chinsura
7.The tools and weapons of Harappan Civilization were mostly made of
a.stone
b.copper and iron
c.copper and bronze
d.stone and copper
8.The Indus Valley houses were built of
a.bamboos
b.bricks
c.wood
d.stone
9.The period when men used both stomes and copper tools is known as the
a.Monolithic Age
b.Chalcolithic Age
c.Neolithic Age
d.Metal Age
10.Which of the following Indus Valley sites is now in Pakistan ?
a.Harappa
b.Kalibangan
c.Lothal
d.Alamgirpur

Answers:
1.d
2.a
3.a
4.c
5.d
6.b
7.c
8.b
9.d
10.a

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

11 Comments

  1. sir,
    can you solve this problem

    There are 6 boys and 4 girls are sitting randomly in a row. What is the probability of all boys not sit together?

    Thanks in advance

  2. Total cases of sitting=10!
    Probability of all boys sitting together=(5!*6!)/10! = 1/252
    probability of all boys not sit together= 1-Probability of all boys sitting together

    =1-1/252
    =251/252

  3. sir plz explain second step .. Probability of all boys sitting together .. = 5!*6!/10!. how we got the numerator term

  4. in the question it is given as there are 6 boys and 4 girls and all boys not sit together so between each boy there is one gap and that gap has to be taken by girls..and between 6 boys there are 5 gaps..
    and 10 is total number of persons

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD