SSC CGL Tier 2 English Miscellaneous Quiz: 13 August

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-4): In the following questions, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q1. Ms. Gandhi had held the post for 19 years, the longest tenure for anyone in the party’s 134-year history.
(a) The post been held by Ms. Gandhi for 19 years, the longest tenure for anyone in the party’s 134-year history.
(b) The post was held by Ms. Gandhi for 19 years, the longest tenure for anyone in the party’s 134-year history.
(c) The post had been held by Ms. Gandhi for 19 years, the longest tenure for anyone in the party’s 134-year history.
(d) The post by Ms. Gandhi had been held for 19 years, the longest tenure for anyone in the party’s 134-year history.

S1. Ans.(c)
Sol. Passive Voice: ‘The post had been held by Ms. Gandhi for 19 years, the longest tenure for anyone in the party’s 134-year history’.

Q2. Is valuable time being taken up by mundane matters that do not impinge on larger questions?
(a) Are mundane matters that do not impinge on larger questions taken up valuable time?
(b) Are mundane matters on larger questions that do not impinge taking up valuable time?
(c) Are mundane matters taking up valuable time that do not impinge on larger questions?
(d) Are mundane matters that do not impinge on larger questions taking up valuable time?

S2. Ans.(d)
Sol. Passive Voice: ‘Are mundane matters that do not impinge on larger questions taking up valuable time?’

Q3. The government took the unprecedented step of releasing confidential correspondence.
(a) The unprecedented correspondence step of releasing confidential was taken by the government.
(b) The unprecedented step of releasing confidential correspondence had taken by the government.
(c) The unprecedented step of releasing confidential correspondence was taken by the government.
(d) The unprecedented step of releasing confidential correspondence took by the government.

S3. Ans.(c)
Sol. Passive Voice: ‘The unprecedented step of releasing confidential correspondence was taken by the government.’

Q4. This gives you virtually unprecedented control over movies.
(a) Virtually unprecedented control over movies has given to you by this.
(b) Virtually unprecedented control over movies is given to you by this.
(c) Virtually unprecedented control over movies is given to you by them.
(d) Virtually unprecedented control over movie is given you by this.

S4. Ans.(b)
Sol. Passive Voice: ‘Virtually unprecedented control over movies is given to you by this’.

Direction (5-8): Improve the bracketed part of the sentence

Q5. (Despite of the pressure of) daily newspaper coverage, the magazine kept itself relevant by doing investigative stories and detailed political analyses.
(a) In spite the pressure of
(b) Despite the pressure of
(c) Despite the pressure
(d) No improvement

S5. Ans.(b)
Sol. ‘Despite’ is not followed by ‘of’ as it means without being affected by; in spite of. Usage of ‘of’ with it is superfluous. But usage of preposition ‘of’ is required after ‘pressure’ to show the possession. Hence option B is correct.

Q6. (One of the principle objective) should be to preserve the apex court’s primary role as the ultimate arbiter of constitutional questions and statutory interpretation.
(a) One of the principal objective
(b) One of the principle objectives
(c) One of the principal objectives
(d) No improvement

S6. Ans.(c)
Sol. Principal: first in order of importance; main.
Principle: a fundamental truth or proposition that serves as the foundation for a system of belief or behavior or for a chain of reasoning.
According to the context, ‘principal’ should be used. Also the grammar rule to be followed here is ‘One of the + Plural noun’.

Q7. (The article to look at) how the U.S. is using the Ranbaxy experience as an excuse to deny access to lifesaving medication to productive workforces.
(a) The article has look
(b) The article looks at
(c) The article to look on
(d) No improvement

S7. Ans.(b)
Sol. Only option B makes the sentence meaningful and grammatically correct.

Q8. This arrangement may also increase access to justice to those living in (far-fling) areas of the country.
(a) far-fetched
(b) far-flung
(c) far-stretched
(d) No improvement

S8. Ans.(b)
Sol. Far-fetched: very unlikely to be true, and difficult to believe.
Far-flung: distant or remote.

Direction (9-10) Choose among the following that best expresses the meaning of the given word.

Q9. OBVERSE
(a) Inhibition
(b) Abatement
(c) Counterpart
(d) Stronghold

S9. Ans.(c)
Sol. Obverse: the opposite or counterpart of a fact or truth.
Counterpart: a thing that corresponds to or has the same function as another thing in a different place or situation.
Hence option C is the correct synonym.

Q10. CRIMP
(a) Inspect
(b) Wrinkle
(c) Overlook
(d) Upgrade

S10. Ans.(b)
Sol. Crimp: compress (something) into small folds or ridges.
Wrinkle: form or become marked with lines or folds.
Hence option B is the correct synonym.