SSC CPO Tier 2 Previous Year English Questions : 13 September

Direction (1-5): In the following questions, a sentence has been given with a blank to be filled from the given options. Choose the one word or phrase that best completes the sentence.

Q1. In an effort to bring the problem under control, the Indian Government has recently _______________ for prevention of pollution of the Ganges.
(a) disciplining a way out
(b) deferred an act
(c) dominate the action
(d) drawn up an action plan
Ans.(d)
Sol. ‘Drawn up an action plan’ fits in the context.

Q2. _______________ can arise out of Off-market Trades or Market Trades.
(a) Registrations
(b) Alterations
(c) Trepidation
(d) Transfers
Ans.(d)
Sol. Option D makes the sentence meaningful.

Q3. By 2009, less than half of the passenger car production by the largest six Japanese producers _______________ in Japan.
(a) was undertaken
(b) had been operated
(c) were pursued
(d) was extracted
Ans.(a)
Sol. ‘was undertaken; singular verb will be used for the word ‘production’.

Q4. There are always problems to overcome at the __________ of a new policy, but those should be dealt with in a few months.
(a) inception
(b) exhume
(c) eschew
(d) escapade
Ans.(a)
Sol. Inception: the establishment or starting point of an institution or activity.

Q5. Through his __________, he deceived us all.
(a) simmer
(b) selvage
(c) canard
(d) laggard
Ans.(c)
Sol. Canard: a false report or piece of information that is intended to deceive people.

Direction (6-7): In the following questions, four alternatives are given for the bold or given idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the bold or given idiom/phrase.

Q6. His parents cut him off without a shilling.
(a) disinherited him
(b) snubbed him
(c) gave him only a shilling
(d) sent him away with a shilling
Ans.(a)

Q7. The carefully worked-out plan fell through because of an unexpected event.
(a) came out successfully
(b) had a sporadic victory
(c) worked thoroughly
(d) failed
Ans.(d)

Directions (8-10): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Q8.
(a) Gimcrack
(b) Imbrue
(c) Inculpete
(d) Lenity
Ans.(c)
Sol. ‘Inculpate’ is the correct spelling.

Q9.
(a) Fractous
(b) Hauteur
(c) Expatiate
(d) Psychotic
Ans.(a)
Sol. ‘Fractious’ is the correct spelling.

Q10.
(a) Moratorium
(b) Temperize
(c) Agrarian
(d) Genre
Ans.(b)
Sol. ‘Temporize’ is the correct spelling.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD