SSC CPO Tier 2 English Sentence Improvement Quiz : 17 September

Direction (1-10) In the following questions, some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. If a sentence is free from error, mark (d) as your answer.

Direction (1-10): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. Kevin’s songs have such a lively (carnal) that they are very popular in dance clubs.
(a) cachinnate
(b) blizzard
(c) cadence
(d) No Improvement

S1. Ans.(c)
Sol. Cadence: a consistent rhythm or beat.

Q2. Despite his father’s financial assistance he was always (hard on).
(a) hard in
(b) hard up
(c) hard out
(d) No Improvement

S2. Ans.(b)
Sol. Hard up: to not have enough of something important or valuable.
Hard on: to treat or criticize somebody.
Hence, ‘hard up’ is the right usage.

Q3. The centre has its policies for the agriculture sector, under which we provide interest (repudiation) and other support.
(a) subvention
(b) recalcitrant
(c) disinclination
(d) No Improvement

S3. Ans.(a)
Sol. Subvention: a grant of money, as by a government or some other authority; in aid or support of some institution or undertaking.

Q4. The police were called to the party when John’s drunken (sapience) became violent.
(a) caper
(b) appellation
(c) tout
(d) No Improvement

S4. Ans.(a)
Sol. Caper: an illicit/ridiculous activity or escapade.
Appellation: a name or title.

Q5. You must (accustom yourself with) new ideas.
(a) accustomed with
(b) accustom to
(c) accustom yourself to
(d) No Improvement

S5. Ans.(c)
Sol. ‘Accustom’ takes preposition ‘to’ with it.
Hence option ‘C’ fits in the context.

Q6. Being a handicapped youth, he (was put hard to) complete his military course.
(a) was hard put to
(b) was put to it hard
(c) was hardly put to
(d) No Improvement

S6. Ans.(a)
Sol. Hard put to do (something) is an idiom which means struggling to do or accomplish something,
Hence option A improves the sentence.

Q7. Uncle Johnson didn’t have much money, but he always seemed to (drop by) without borrowing money from relative.
(a) give in
(b) get by
(c) brush up
(d) No Improvement

S7. Ans.(b)
Sol. Drop by: visit without appointment.
Get by: survive.
Give in: To surrender; especially in a fight or argument.
Brush up: To practice and review your knowledge or a skill that you haven’t used in a while.
Hence option B improves the sentence.

Q8. I would love (to availing) a short holiday, and go for an overnight trek.
(a) to be availed
(b) to avail of
(c) to avail myself
(d) No Improvement

S8. Ans.(c)
Sol. There should be infinitive after ‘love’, thus ‘to avail’ should be used and avail is a transitive verb which should have an object and as the object is not given thus reflexive pronoun ‘myself’ is to be used here.

Q9. If the screen (was any brighter), it would have been easier to read from the tablet.
(a) was bright enough
(b) was more brighter
(c) had been brighter
(d) No Improvement

S9. Ans.(c)
Sol. It is the type of closed conditional and the structure of closed conditional is:
‘If +subject+ had +V3 +……Subject + would have + V3’.
Thus, option C is correct.

Q10. The teacher said, “It is time that your daughter (has learned) how to write.”
(a) should have learned
(b) had learned
(c) learned
(d) No Improvement

S10. Ans.(c)
Sol. “It is time” takes past indefinite tense with it. Thus, option C is correct.