SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz:...

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this Reasoning quiz we are providing reasoning practice Questions Quiz with detailed Solutions to make your practice effective for reasoning Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming.

Q1. Seeta said, “Ram’s only brother is the father of my son’s father”. How is Ram’s brother related to Seeta’s son?
सीता ने कहा, “राम का एकमात्र भाई मेरे बेटे के पिता का पिता है”। राम का भाई सीता के पुत्र से कैसे संबंधित है?
(a) Father/पिता
(b) Grandfather/ग्रैंडफादर
(c) Maternal Uncle/मामा
(d) Paternal Uncle/ चाचा

S1. Ans. (b)
Sol.

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_50.1

Q2. If “A” means “plus”, “B” means “divide”, “C” means “multiply” and “D” means “minus”, then 187 B 17 C 4 A 7 D 17 = ?
यदि “A” का अर्थ “जमा”, “B” का अर्थ “भाग”, “C” का अर्थ “गुणा” और “D” का अर्थ “घटा” है, तो
187 B 17 C 4 A 7 D 17 = ?
(a) 30
(b) 44
(c) 33
(d) 34

S2. Ans (d)
Sol.
187 B 17 C 4 A 7 D 17
⇒ 187 ÷ 17 × 4 + 7 – 17
⇒ 11 × 4 + 7 – 17
⇒ 51 – 17
⇒ 34

Q3. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
कौन सा अक्षर समूह दी गयी अक्षर श्रृंखला के रिक्त स्थानों में क्रमिक रूप से रखने पर श्रृंखला को पूरा करता है?
l_n_o_m_lm_o
(a) mnoln
(b) mlnmn
(c) monln
(d) mnmno

S3. Ans (c)
Sol.
ℓ m n o/ o n m l / l m n o

Q4.Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
कौन सा अक्षर समूह दी गयी अक्षर श्रृंखला के रिक्त स्थानों में क्रमिक रूप से रखने पर श्रृंखला को पूरा करता है?
J_J_L_KL_JK_MN
(a) KKJLM
(b) KKJML
(c) KKMLJ
(d) KMKLJ

S4. Ans (b)
Sol.
J K / J K L / J K L M / J K L M N

Q5. A travels 12 km towards north and then takes a left turn and covers another 5 km. From there, he turns 180° anticlockwise and travels 10 km further. What is the minimum distance between his initial and final position?
A उत्तर की ओर 12 किमी की यात्रा करता है और फिर बाएं मुड़ता है और 5 किमी की दूरी तय करता है। वहां से, वह 180° एंटीकॉकवाइज मुड़ता है और 10 किमी आगे जाता है। उसकी प्रारंभिक और अंतिम स्थिति के बीच न्यूनतम दूरी क्या है?
(a) 8 km
(b) 13 km
(c) 6 km
(d) 12 km

S5. Ans (b)
Sol.

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_60.1

Q6.A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘N’ can be represented by 34, 43 etc. and ‘H’ can be represented by 56, 67 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘TEMP’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘N’ को 34, 43 आदि. और ‘H’ को 56, 67 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘TEMP’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_70.1
(a) 55, 23, 78, 44
(b) 66, 24, 58, 59
(c) 88, 86, 69, 95
(d) 99, 02, 87, 22

S6. Ans (a)
Sol.
55, 23, 78, 44

Q7. While introducing a boy, Raju says, “He is the son of my wife’s sister.” How is the boy related to Raju?
एक लड़के का परिचय कराते हुए, राजू कहता हैं, “वह मेरी पत्नी की बहन का बेटा है।” लड़का राजू से कैसे संबंधित है?
(a) Brother /भाई
(b) Nephew/भांजा/भतीजा
(c) Cousin /कजिन
(d) Son/बेटा

S7. Ans (b)
Sol.

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_80.1

∴ Boy is the nephew of Raju.

Q8.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_90.1

S8. Ans (c)
Sol.

Q9.Identify the diagram that best represents the relationship between the given classes.
उस आरेख को पहचानें जो दिए गए वर्गों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करता है।
Brain, Cerebrum, Liver, Human body
मस्तिष्क, सेरेब्रम, लीवर, मानव शरीर

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_100.1

S9. Ans (d)
Sol.

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_110.1

Q10. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_120.1

S10. Ans (b)
Sol.

Click here SSC CHSL ANALYSIS 2019: ALL DAYS, ALL SLOTS

 

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_130.1 SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 6th July_140.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?