SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 5th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz:...

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 5th July

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this Reasoning quiz we are providing reasoning practice Questions Quiz with detailed Solutions to make your practice effective for reasoning Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming.

Direction (1-4) : Find out the odd word/letters/number/ number pair from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें

Q1. (a) Babur /बाबर
(b) Humayun /हुमायूँ
(c) Akbar /अकबर
(d) Qutb-ud-din Aibak / कुतुब-उद-दीन ऐबक
Ans (d);
Sol. Qutb-ud-din-Aibak did not belong to Mughal Empire.

Q2. (a) EV
(b) TX
(c) IM
(d) SW
Ans (a);
Sol. EV is a Pair of opposite letters and rest are not.

Q3. (a) 549
(b) 538
(c) 189
(d) 318
Ans (d);
Sol. 5 + 4 = 9
5 + 3 = 8
1 + 8 = 9
3 + 1 = 4 ≠ 8

Q4. (a) 51, 25
(b) 34, 81
(c) 73, 343
(d) 54, 625
Ans (a);
Sol. 3⁴ = 81
7³ = 343
5⁴ = 625
5¹ = 5 ≠ 25

Direction (5-6): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?

Q5. ? , Ethane, Propane, Butane
? , इथेन, प्रोपेन, ब्यूटेन
(a) Methyl / मिथाइल
(b) Benzene / बेंजीन
(c) Methane / मीथेन
(d) Octance / ओकटाइन
Ans (c);
Sol. ( Methane,Ethane,Propane,Butane ))(Correct sequence of Hydrocarbons )

Q6. 15, 30, 90, 360, ?
(a) 720
(b) 1800
(c) 1440
(d) 1080
Ans (b);
Sol. 15 × 2 = 30
30 × 3 = 90
90 × 4 = 360
360 × 5 = 1800

Q7. In the following question, two statements are given each followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.
नीचे दिए गये प्रश्न में, दो कथन दिए गए हैं जिनके नीचे दो निष्कर्ष I और II दिए गए हैं. आपको दिए गए कथनों को सत्य मानना है भले ही वे सर्वज्ञात तथ्यों से भिन्न प्रतीत होते हों. फिर आपको निर्धारित करना है कि यदि दिए गये निष्कर्षों में से कौन सा दिए गए कथनों का अनुसरण करता है.
Statements: I. Some stones are bricks. / कथन: I. कुछ पत्थर ईंट हैं
II. Some bricks are trees. / II. कुछ ईंटें पेड़ हैं।
Conclusion: I. Some stones are trees. / निष्कर्ष: I. कुछ पत्थर पेड़ हैं।
II. Some trees are bricks. / II. कुछ पेड़ ईंट हैं।
(a) Conclusion I follows /निष्कर्ष I अनुसरण करता है
(b) Conclusion II follows /निष्कर्ष II अनुसरण करता है
(c) Neither I nor II follows/न तो I और न ही II अनुसरण करता है
(d) Both I and II follows/ I और II दोनों अनुसरण करते है
Ans (b);
Sol.

Conclusion II follows.

Direction (8 – 9) : A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?

Q8. KLM, PQR, VWX, ?
(a) ABC
(b) GHI
(c) CDE
(d) TVX
Ans (c);
Sol.

Q9. DI, NS, XC, ?
(a) JH
(b) HM
(c) GI
(d) HI
Ans (b);
Sol.

Q10. The sum of the ages of Arjun and his daughter is 48. The average of the ages of Arjun, his daughter and his son is 25. What is the age of Arjun’s son?
अर्जुन और उनकी पुत्री की आयु का योग 48 है। अर्जुन, उसकी पुत्री और उसके पुत्र की आयु का औसत 25 है। अर्जुन के पुत्र की आयु क्या है?
(a) 18
(b) 36
(c) 27
(d) 21
Ans (c);
Sol. Arjun + Daughter = 48
Arjun + Daughter + Son = 25 × 3 = 75
∴ Son = 75 – 48 = 27 years.

Click here SSC CHSL ANALYSIS 2019: ALL DAYS, ALL SLOTS

 

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 5th July_50.1 SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 5th July_60.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?