SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz:...

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this Reasoning quiz we are providing reasoning practice Questions Quiz with detailed Solutions to make your practice effective for reasoning Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming.

Q1. In a certain code language, “INSTANT” is written as “IOUWESZ”. How is “FORGET” written in that code language?
किसी निश्चित कूट भाषा में, “INSTANT” को “IOUWESZ” के रूप में लिखा जा सकता है. उसी कूट भाषा में “FORGET” किस प्रकार लिखा जाएगा?
(a) FPOGXI
(b) FOSIGX
(c) FPSKHW
(d) FPTJIY
Ans (d);
Sol.
SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_50.1

Q2. If “S” denotes “multiplied by”, “V” denotes “subtracted from”, “M” denotes “added to” and “L” denotes “divided by”, then 8 V 10 M 96 L 6 S 9 = ?
यदि “S” “गुणा” को, “V” “घटा” को, “M” जमा” को और “L” “से विभाजित” को दर्शाता है. तो 8 V 10 M 96 L 6 S 9 = ?
(a) 140
(b) 142
(c) 134
(d) 144
Ans (b);
Sol. 8 V 10 M 96 L 6 S 9
⇒ 8 – 10 + 96 ÷ 6 × 9
⇒ 8 – 10 + 16 × 9
⇒ 8 – 10 + 144
⇒ 152 – 10
⇒ 142

Q3. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
दिए गए पत्र श्रृंखला में अंतराल पर अनुक्रमिक रूप से रखे जाने पर अक्षरों का कौन सा सेट इसे पूरा करेगा?
_qr_srq_p_rs_r_p
(a) pqrsss
(b) qprsss
(c) pspqsq
(d) pspqqq
Ans (c);
Sol. pqrs/srqp/pqrs/srqp

Q4. A man is facing east. He turns 60 degrees in the anticlockwise direction and then again turns another 120 degrees in the same direction. Which direction is he facing now?
एक आदमी ने पूर्व की ओर मुख कर रहा है। वह एंटीक्लॉकवाइज दिशा में 60 डिग्री और फिर उसी दिशा में 120 डिग्री घूमता है। अब वह किस दिशा का सामना कर रहा है?
(a) East/पूर्व
(b) North-west/उत्तर-पश्चिम
(c) South-east/दक्षिण-पूर्व
(d) West/पश्चिम
Ans (d);
Sol.
SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_60.1
He is facing in the west direction.

Q5. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given tow matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘N’ can be represented by 21, 67 etc. and ‘R’ can be represented by 66, 57 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘GRAIN’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘N’ को 21, 67 आदि. और ‘R’ को 66, 57 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘GRAIN’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.
SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_70.1(a) 99, 33, 76, 88, 76
(b) 23, 24, 76, 75, 89
(c) 23, 66, 69, 11, 21
(d) 99, 20, 89, 11, 44
Ans (c);
Sol. 23, 66, 69, 11, 21

Q6. Introducing a woman, Anjali says, “She is the wife of my daughter’s only brother”. How is the woman related to Anjali?
एक महिला का परिचय देते हुए, अंजली कहती है, “वह मेरी बेटी के इकलौते भाई की पत्नी है”। महिला अंजली से कैसे संबंधित है?
(a) Niece/ भतीजी /भांजी
(b) Daughter-in-law/डॉटर-इन-लॉ
(c) Sister /बहन
(d) Cousin/कजिन
Ans (b);
Sol.
SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_80.1
Woman is the daughter-in-law of Anjali

Q7. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?
SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_90.1
Ans (b);

Q8. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
उस आरेख को पहचानें जो दिए गए वर्गों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करता है।
Computer hardware, Monitor, Keyboard, Operating system
कंप्यूटर हार्डवेयर, मॉनिटर, कीबोर्ड, ऑपरेटिंग सिस्टम
SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_100.1
Ans (a);
Sol.
SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_110.1

Q9. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.
SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_120.1
Ans (a);
Sol.

Q10. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
i. Translucent ii. Transparent
iii. Transport iv. Transistor
(a) iv, i, ii, iii
(b) iv, i, iii, ii
(c) i, iii, ii, iv
(d) i, ii, iii, iv
Ans (a);
Sol. IV. Transistor I. Translucent
II. Transparent III. Transport

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_130.1 SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 1st July_140.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?