Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home Reasoning SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 11h July

SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 11h July

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this Reasoning quiz we are providing reasoning practice Questions Quiz with detailed Solutions to make your practice effective for reasoning Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming.

Direction(1-4): Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें

Q1. Subhas Chandra Bose: Orissa:: Mahatma Gandhi: ?

सुभाष चन्द्र बोस : उड़ीसा :: महात्मा गाँधी
(a) Bihar /बिहार
(b) Jammu and Kashmir/जम्मू कश्मीर
(c) Gujarat /गुजरात
(d) Delhi/दिल्ली
Ans (c);
Sol. Orissa is the birth place of Subhas Chandra Bose
Gujarat is the birth place of Mahatma Gandhi.

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Test Pack Online Test Series
  1. 1400+ Tests
  2. Detailed Solutions and Analysis
  3. Content by Expert Faculties
Validity
  1. 14 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
699 49/month
BUY NOW

Q2. VERMIN 😕 :: ORDERS : ERSORD
(a) MNIVER
(b) MINERV
(c) MINVRE
(d) MINVER
Ans (d);
Sol.

Q3. MANTLE : SFTYRJ :: PARROT : ?
(a) VFXWUY
(b) VXFWUY
(c) VFXWYU
(d) VFXUWY
Ans (a);
Sol.

Q4. 545 : 196 :: 173 : ?
(a) 72
(b) 121
(c) 84
(d) 41
Ans(b);
Sol. 5 + 4 + 5 = 14 = 14² = 196
1 + 7 + 3 = 11 = 11² = 121

Direction(5-8): Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें

Q5.
(a) Kuchipudi /कुचिपुड़ी
(b) Kathak/ कथक
(c) Bhangra/ भंगड़ा
(d) Pongal/पोंगल
Ans (d);
Sol. Pongal is a festival, and rest are different forms of dance.

Q6.
(a) PE
(b) MV
(c) GP
(d) DM
Ans (a);
Sol. PE has – 11 series, but rest three have +9 series.

Q7.
(a) 512
(b) 216
(c) 343
(d) 719
Ans (d);
Sol. All are perfect cubes except 719
8³ = 512, 6³ = 216, 7³ = 343

Q8.
(a) 2543
(b) 2192
(c) 9362
(d) 3713
Ans (c);
Sol. 2 + 5 + 4 + 3 = 14
2 + 1 + 9 + 2 = 14
3 + 7 + 1 + 3 = 14
9 + 3 + 6 + 2 = 20 ≠ 14

Direction (9-10): A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?

Q9. ?, Charles Cornwallis, Lord Dalhousie, Lord Canning, Lord Curzon

?, चार्ल्स कॉर्नवॉलिस, लॉर्ड डलहौजी, लॉर्ड कैनिंग, लॉर्ड कर्जन
(a) Warren Hastings/ वारेन हेस्टिंग्स
(b) Lord Irwin/ लॉर्ड इरविन
(c) Lord Mountbatten/ लॉर्ड माउंटबेटन
(d) C. Rajagopalachari/ सी. राजगोपालाचारी
Ans (a);
Sol.
Governor General of India Year
Warren Hasting → 1774-1785
Charles Cornwallis → 1805
Lord Dalhousie → 1848-1856
Lord Canning → 1856-1862
Lord Curzon → 1899-1905

Q10. CD,HI,NO,UV,?
(a) LM
(b) NP
(c) CD
(d) NP
Ans (c);
Sol.

Click here SSC CHSL ANALYSIS 2019: ALL DAYS, ALL SLOTS

You may also like to read:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD