SSC CHSL Reasoning Practice Questions Quiz: 10th July

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this Reasoning quiz we are providing reasoning practice Questions Quiz with detailed Solutions to make your practice effective for reasoning Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming.

Q1. In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
निम्नलिखित प्रश्नों में, कौन सा अक्षर समूह दी गयी अक्षर श्रृंखला के रिक्त स्थानों में क्रमिक रूप से रखने पर श्रृंखला को पूरा करता है?
MN_O_NN_M_NO
(a) NMMN
(b) NMON
(c) MNOO
(d) NMMM
Ans (b);
Sol. MNNOMNNOMNNO ⇒ MNNO is the repeated word.
⇒ NMON is correct answer.

Q2. Sonal is standing to the north of Amar and to the west of Mahi. In which direction is Mahi standing with respect to Amar?
सोनल अमर के उत्तर में और माही के पश्चिम में खड़ी है। अमर के संबंध में माही किस दिशा में खड़ी है?
(a) South-West/दक्षिण-पश्चिम
(b) North-West/उत्तर-पश्चिम
(c) North-East /उत्तर-पूर्व
(d) South-East/दक्षिण-पूर्व
Ans (c);
Sol.

So, Mahi is in the north east direction of Amar.

Q3. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. Letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘E’ can be represented by 68, 99 etc. and ‘N’ can be represented by 20, 31 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘LION’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘E’ को 68,99 आदि. और ‘N’ को 20,31 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘LION’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.


(a) 41, 10, 69, 76
(b) 86, 69, 04, 41
(c) 44, 59, 88, 20
(d) 57, 66, 31, 04
Ans (c);
Sol. LION → 44, 59, 88, 20

Q4. A boy and a girl are playing in a park. The only daughter of the maternal grandfather of the girl, is the sister of the boy’s father. How is the boy related to the girl?
एक लड़का और लड़की एक पार्क में खेल रहे हैं। लड़की के नाना की एकमात्र बेटी, लड़के के पिता की बहन है। लड़का लड़की से कैसे संबंधित है?
(a) Father/पिता
(b) Grandfather/ग्रैंडफादर
(c) Son /बेटा
(d) Cousin/कजिन
Ans (d);
Sol.

Q5. If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

Ans (a);
Sol. Mirror image of right side of mirror is option ‘A’.

Q6. Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes.
उस आरेख को पहचानें जो दिए गए वर्गों के बीच संबंधों का सबसे अच्छा प्रतिनिधित्व करता है
Singer, Musician, Businessman
गायक, संगीतकार, व्यवसायी

Ans (b);
Sol.

Q7. A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
एक कागज़ के टुकड़े को मोड़ कर पंच किया गया जैसा कि नीचे दर्शाया गया है. नीचे दिए गये चित्रों से ज्ञात कीजिये कि खोले जाने पर यह किस प्रकार का दिखेगा.

Ans (a);
Sol. Option (a) is correct choice.

Q8. A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The columns and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘A’ can be represented by 68, 99 etc. and ‘V’ can be represented by 21, 32 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘NORM’.
एक शब्द को केवल एक संख्या सेट से दर्शाया जा सकता है जैसा कि नीचे दिया है. विकल्पों में दिए गए संख्याओं के सेट दो वर्णों के द्वारा प्रस्तुत किए जाते हैं जैसा कि नीचे दिए गए मैट्रिकस में दिखाया गया है. मैट्रिक्स-I को 0 से 4 तक संख्या दी गई हैं और उसी प्रकार मैट्रिक्स II को 5 से 9 तक संख्याएं दी गई हैं. एक वर्ण को पहले उसकी पंक्ति द्वारा फिर उसके स्तम्भ द्वारा दर्शया जा सकता है, उदाहरण ‘A’ को 68,99 आदि. और ‘V’ को 21,32 आदि द्वारा दर्शाया जा सकता है उसी प्रकार आपको शब्द ‘’NORM’ के लिए संख्या सेट ज्ञात करना है.

(a) 44,04,58,86
(b) 75,88,22,57
(c) 12,33,55,78
(d) 20,40,85,96
Ans (a);
Sol. 44, 04, 58, 86

Q9. Pointing to a woman, a girl says,”She is mother of the only child of my father-in-law.” How is the woman related to the girl?
एक महिला की ओर इशारा करते हुए, एक लड़की कहती है, “वह मेरे ससुर के एकमात्र बच्चे की माँ है।” महिला लड़की से किस प्रकार सम्बंधित है?
(a) Mother-in-law/मदर-इन-लॉ
(b) Granddaughter/ग्रैंडडॉटर
(c) Mother /माँ
(d) Cousin/कजिन
Ans (a);
Sol.

Woman is the mother-in-law of the girl

Q10. In a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यदि रेखा MN पर एक दर्पण रखा जाए, तो निम्नलिखित में से कौन सा उत्तर चित्र प्रश्न्चित्र कि सही छवि होगी?

Ans (a);
Sol.

Click here SSC CHSL ANALYSIS 2019: ALL DAYS, ALL SLOTS

You may also like to read: