SSC CHSL Quantitative Aptitude Practice Questions Quiz: 16 June

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this Quant quiz we are providing Quant Practice Questions Quiz with detailed Solutions to make your practice effective for Quantitative aptitude Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. What least number can be multiplied by 165375 to make it a perfect cube?
यह एक पूर्ण घन के लिए किस न्यूनतम संख्या को 165375 से गुणा किया जाना चाहिए?
(a) 2
(b) 5
(c) 7
(d) 49

S1. Ans. (c)
Sol. Factors of 165375 are
5×5×5×3×3×3×7×7
So, 7 must be multiplied to make it a perfect cube.

Q2. Find the sum of 0.99995 + 0.88885 + 0.77775 + 0.66665 + 0.55555.
0.99995 + 0.88885 + 0.77775 + 0.66665 + 0.55555 का योग ज्ञात करें
(a) 3.88875
(b) 2.88875
(c) 3.6875
(d) 2.9875

S2. Ans. (a)
Sol. 0.99995 + 0.88885 + 0.77775 + 0.66665 + 0.55555 = 3.88875

Q3. If x + 4/x = 4, then find the value of x⁶ + 1.
यदि x + 4/x = 4, तो x⁶ + 1 का मान ज्ञात करें
(a) 51
(b) 65
(c) 78
(d) 82

S3. Ans. (b)
Sol. x+4/x = 4
Putting x=2, satisfies the equation.
Now, x6+1 = 26+1=65

Q4. If y : x : z = 4 : 5 : 6, then find the value of (x – y + z)/(x + y – z)
यदि y : x : z = 4 : 5 : 6, तो (x – y + z)/(x + y – z) का मान ज्ञात करें
(a) 3/3
(b) 3/7
(c) 5/7
(d) 7/3

S4. Ans. (d)
Sol. Let x, y and z be 5k, 4k and 6k respectively.
Now, (x-y+z)/(x+y-z)
⇒(5k-4k+6k)/(5k+4k-6k)=7/3

Q5. If the length of the three sides of a triangle is 5 cm, 12 cm and 13 cm respectively, then calculate the length (in cm) of the median of the hypotenuse of the given triangle.
यदि किसी त्रिभुज की तीन भुजाओं की लंबाई क्रमशः 5 सेमी, 12 सेमी और 13 सेमी है, तो दिए गए त्रिभुज के कर्ण के माध्यिका की लंबाई (सेमी में) ज्ञात करें।
(a) 5
(b) 6
(c) 6.5
(d) 7

S5. Ans. (c)
Sol. In a right angle triangle, the Median is half the hypotenuse.

Q6. What will be the value of the angle (in degrees) subtended by the chord in the minor segment of the circle, if the length of a chord is equal to the radius of the circle?
यदि जीवा की लम्बाई वृत्त की त्रिज्या के बराबर है, तो वृत्त के लघु खंड में जीवा द्वारा बनाये गए कोण का मान (डिग्री में) क्या होगा?
(a) 120°
(b) 150°
(c) 160°
(d) 180°

Q7. What is the value of 30% of 125 + 45% of 300?
30% of 125 + 45% of 300 का मान ज्ञात करें
(a) 165
(b) 172.5
(c) 155
(d) 163.5

S7. Ans. (b)
Sol. 30/100×125 + 45/100×300
=75/2+135 = 172.5

Q8. If A : B = 5 : 3, then what is the value of (A + B) : (A – B) ?
यदि A : B = 5 : 3, तो (A + B) : (A – B) ज्ञात कीजिये
(a) 4 : 1
(b) 2 : 1
(c) 4 : 3
(d) 8 : 3

S8. Ans. (a)
Sol. Let A and B be 5x and 3x respectively.
So, (A+B) : (A-B)
= (5x+3x) :(5x-3x)
= 4 : 1

Q9. How many kg of rice at Rs. 54 per kg must be mixed with 30 kg of rice at Rs. 40 per kg, so that on selling the mixture at Rs. 48.4 per kg, there will be a profit of 10%?
30 किलो, 40 रूपए प्रति किलो वाले चावल को कितने किलो 54 रूपए प्रति किलो वाले चावल के साथ मिलाया जाए कि मिश्रण को 48.4 रूपए प्रति किलो की दर पर बेचने से 10% का लाभ हो?
(a) 22
(b) 18
(c) 15
(d) 12

S9. Ans. (d)
Sol. Let x kg of rice at Rs. 54 per kg is mixed.
Selling price = 48.4 per kg.
Cost price of mixed rice = 48.4×100/110= 44
ATQ,
54x + 40 × 30= 44[x+30]
⇒ 54x + 1200 = 44x + 1320
⇒ x = 12

Q10. The average weight of X, Y and Z is 35 kg. If the average weight of X and Y is 33 kg and that of Y and Z is 29 kg, then what is the weight (in kg) of Y?
X, Y और Z का औसत वजन 35 किलोग्राम है. यदि X और Y का औसत वजन 33 किलोग्राम है और Y और Z का औसत 29 किलोग्राम है, तो Y का वजन (किलो में) क्या है?
(a) 19
(b) 23.5
(c) 27
(d) 37

S10. Ans. (a)
Sol. Total weight of X, Y and Z = 105
Combined weight of X and Y = 2 × 33 = 66
Combined weight of Y and Z = 2 × 29 = 58
Weight (X+2Y+Z) = 66+58 = 124
Weight of Y = weight (X+2Y+Z) – weight (X+Y+Z)
= 124–105
= 19

 

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD