SSC CHSL Quantitative Aptitude Practice Questions : 8th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CHSL Quantitative Aptitude Practice Questions...

SSC CHSL Quantitative Aptitude Practice Questions : 8th July

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this Quantitative Aptitude quiz we are providing quantitative aptitude practice Questions with detailed Solutions to make your practice effective for quantitative aptitude Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. There are 850 students in a class. Out of these, 44% are Muslims, 28% are Hindus, 10% are Sikhs and remaining students belong to the other communities. How many students are there of other communities?
एक कक्षा में 850 छात्र हैं. इनमें से 44% मुस्लिम हैं, 28% हिंदू हैं, 10% सिख हैं और शेष छात्र अन्य समुदायों से संबंधित हैं. कितने छात्र अन्य समुदायों से संबंधित हैं?
(a) 173
(b) 143
(c) 153
(d) 163
Ans.(c)
Sol. Muslim + Hindu + Sikh= 44 + 28 + 10= 82%
Remaining = 100 – 82= 18%
Remaining Students
=850 × (18/100)
= 17 × 9
= 153

Q2. The average age of 11 players of a cricket team is increased by 2 months when two of them ages 18 years and 20 years are replaced by two new players. The average age of the new players is
क्रिकेट टीम के 11 खिलाड़ियों की औसत आयु 2 महीने तक बढ़ जाती है जब उनमें से दो को 18 वर्ष और 20 वर्ष की आयु में दो नए खिलाड़ियों द्वारा प्रतिस्थापित किया जाता है. नए खिलाड़ियों की औसत आयु कितनी है
(a) 19 years 1 month/19 वर्ष 1 महीने
(b) 19 years 6 month/19 वर्ष 6 महीने
(c) 19 years 11 month/19 वर्ष 11 महीने
(d) 19 years 5 month/19 वर्ष 5 महीने
Ans.(c)
Sol. (Sum/11)=x
Sum₉ + 18 + 20 = 11x
Sum₉ + 38 = 11x
Sum₉ = 11x – 38 years
(Sum_11 )/11=x+2 month
Sum₉ + 2 new players = 11x +22
11x – 38 years + 2 news player= 11x + 22 months
Sum of ages of 2 new player= 38 years 22 months
Average of 2 new players= 19 years 11 months

Q3. A bag contains an equal number of 1 rupee, 50 paise and 25 paise coins respectively. If the total value is Rs. 35, how many coins of each type are there?
एक बैग में क्रमश: 1 रुपये, 50 पैसे और 25 पैसे के सिक्को की संख्या बराबर है. यदि कुल मूल्य रुपये 35 है, प्रत्येक प्रकार के कितने सिक्के हैं?
(a) 20 coins of each type/ प्रत्येक प्रकार के 20 सिक्के
(b) 21 coins of each type/ प्रत्येक प्रकार के 20 सिक्के
(c) 24 coins of each type/ प्रत्येक प्रकार के 24 सिक्के
(d) 22 coins of each type/ प्रत्येक प्रकार के 22 सिक्के
Ans.(a)
Sol. Let there are x no. of coins of each type
100x + 50x + 25x = 3500
175x = 3500
x=3500/175= 20 coins

Q4. A vessel of capacity 2 litre has 25% alcohol and another vessel of capacity 6 litre has 40% alcohol. The total liquid of 8 litre is poured out in a vessel of capacity 10 litre and the rest part of the vessel is filled with water. What is the new concentration of alcohol in mixture?
2 लीटर क्षमता के एक पात्र में 25% एल्कोहल है और 6 लीटर क्षमता के दूसरे पात्र में 40% एल्कोहल है. कुल 8 लीटर तरल 10 लीटर क्षमता के पात्र में डाला जाता है और पात्र का शेष भाग पानी से भरा जाता है. मिश्रण में अल्कोहल की नई एकाग्रता क्या है?
(a) 29%
(b) 20%
(c) 21%
(d) 30%
SSC CHSL Quantitative Aptitude Practice Questions : 8th July_50.1

Q5. If x = 1/(2+√3),y=1/(2 – √3), then the value of 8xy (x2 + y2) is?
यदि x = 1/(2+√3),y=1/(2 – √3) है तो 8xy (x2 + y2) का मान है:
(a) 112
(b) 194
(c) 290
(d) 196
SSC CHSL Quantitative Aptitude Practice Questions : 8th July_60.1

Q6. 5 kg of butter was bought by a shopkeeper for Rs. 300. One kg become unsaleable. He sells the remaining in such a way that on the whole he occurs a loss of 10%. At what per kg was the butter sold?
एक दुकानदार द्वारा 300 रूपये में 5 किलोग्राम मक्खन खरीदा गया. एक किलो अविक्रेय हो जाता है. वह शेष को इस तरह से बेचता है कि पूरी मात्रा पर उसे 10% की हानि होती है. प्रति किलोग्राम मक्खन को किस मूल्य पर बेचा गया था?
(a) Rs. 67.50/रूपये
(b) Rs. 52.50/रूपये
(c) Rs. 60/रूपये
(d) Rs. 72.50/रूपये
Ans.(a)
Sol. C.P of 5 kg Butter = 300
S.P of 4 kg Butter = 300 × 90/100= 270 Rs.
Price/kg = 270/4= 67.5 Rs.

Q7. The population of a town is 3, 11, 250. The ratio of women to men is 43 : 40. If there are 24% literate among women and 10% illiterate, among men, the total number of literate persons in the town is
एक शहर की जनसँख्या 3, 11, 250 है. महिलाओं और पुरुषों का अनुपात 43 : 40 है. यदि 24% महिलाएं शिक्षित हैं और 10% पुरुष अशिक्षित हैं तो शहर में शिक्षित व्यक्तियों की कुल संख्या है:
(a) 1,70,700
(b) 1,73,700
(c) 1,75,700
(d) 1,73,200
Ans.(b)
Sol.
Strength of women =311250×43/83= 161250
Literate women =161250×24/100= 38700
Strength of men =311250×40/83= 150000
Literate man =150000×90/100= 135000
Total literate = 135000 + 38700= 173700 Rs

Q8. A certain sum is invested for T years. It amounts to Rs. 400 at 10% per annum. But when invested at 4% per annum, it amounts to Rs. 200. Find the time (T).
एक निश्चित राशी को T वर्ष के लिए निवेश किया जाता है. यह प्रति वर्ष 10% की दर पर 400 रूपये हो जाती है. लेकिन जब 4% की वार्षिक दर पर निवेश किया जाता है, तो यह 200 रूपये हो जाती है. समय ज्ञात कीजिये (T)
(a) 41 years/वर्ष
(b) 39 years/वर्ष
(c) 50 years/वर्ष
(d) None of these
Ans.(c)
Sol.
400=P+(P×10×T)/100
400=P(1+T/10) … (i)
200=P+(P×4×T)/100
200=P(1+T/25)
400/200=P(1+T/10)/P(1+T/25)
2+2T/25=1+T/10
1=T/10-2T/25
1=(5T-4T)/50
T = 50 years

Q9. The difference between simple interest and compound interest on a certain sum of money for three years at 10% per annum is Rs. 15 and 50 paise. The sum is:
एक निश्चित राशी पर 10% प्रति वर्ष की दर से तीन वर्ष में अर्जित साधारण ब्याज और चक्रवृद्धि ब्याज के बीच का अंतर 15 रूपये और 50 पैसे है. राशी ज्ञात कीजिये:
(a) Rs. 5,000/रूपये
(b) Rs. 550/रूपये
(c) Rs. 5,500/रूपये
(d) Rs. 500/रूपये
Ans.(d)
Sol. Rate = 10%
=10/100=1/10
Time = 3 years
Let principle be ⇒ (10)³⇒ 1000
S. Interest for 3 years =(1000×10×3)/100= 300
C.I for 1 year = 1000/10 = 100
C.I for 2nd year = 1000/10+100/10= 100 + 10= 110
C.I for 3rd year =1000/10+110/10+100/10 = 111 + 10 = 121
Total C.I for 3 years = 100 + 110 + 121= 331
Difference = 331 – 300= 31
31r ⇒ 15.50
1r ⇒ 0.5
Sum = 1000 × 0.5 = 500 Rs.

Q10. Two trains of length 190 m and 210 m respectively, are running in opposite directions on parallel tracks. If their speeds are 40 km/hr and 32 km/hr respectively in what time will they cross each other?
190 मीटर और 210 मीटर लंबी दो ट्रेनें समानांतर पटरियों पर विपरीत दिशाओं में चल रही हैं. यदि उनकी गति क्रमश: 40 किमी/घंटा और 32 किमी/घंटा है, तो वह किस समय पर एक दूसरे को पार करेंगी?
(a) 20 seconds/सेकंड
(b) 22 seconds/सेकंड
(c) 25 seconds/सेकंड
(d) 30 seconds/सेकंड
Ans.(a)
Sol. They will cross in
=(190+210)/(40+32)
=400/(72×5/18)
= 20 seconds

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?