SSC CHSL/MTS English Sentence Completion Quiz: 18 June

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this English quiz we are providing English Sentence Completion Questions Quiz with Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-10): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. The Department has ____________ a complaint against Mr. Gopalnath.
(a) expressed
(b) registered
(c) informed
(d) noted

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Here registered means enter or record on an official list or directory.

Q2. He has a ___________ interest in studying human psychology.
(a) deep
(b) wide
(c) vast
(d) heavy

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Deep: very intense or extreme.

Q3. To understand the nature of electromagnetic radiation, it is imperative that we grasp the _______ nature of light.
(a) twice
(b) dual
(c) double
(d) dichotomous

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Nature is a noun, before which we need to use adjective, and “dual” is an apt adjective to use here.

Q4. The special court was ____________ without having reached any decision on the case.
(a) adjourned
(b) dispersed
(c) postponed
(d) recessed

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Adjourn: put off or postpone.
Disperse: distribute or spread over a wide area.
Postpone: cause or arrange for (something) to take place at a time later than that first scheduled.
Recessed: to attach a fitment by setting it back into the wall or surface to which it is fixed.
However, in official language “adjourn” is used.

Q5. For a moment I was _____________ blinded by the camera’s bright flash.
(a) heavily
(b) totally
(c) greatly
(d) powerfully

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. “Totally” is the correct word to use which means completely.

Q6. The vehicles involved in the accident were _______________ the flow of traffic.
(a) obstructing
(b) stalling
(c) interfering
(d) delaying

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. Obstruct: block (an opening, path, road, etc.); be or get in the way of.

Q7. I ________ to return by the third of the month.
(a) strategize
(b) program
(c) plan
(d) project

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. An intention is always represented by “plan”.

Q8. His success is worthy of ______________.
(a) copying
(b) aping
(c) simulation
(d) emulation

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Emulation: effort to match or surpass a person or achievement, typically by imitation.
Simulation: imitation of a situation or process.

Q9. The criminal was released on ___________ for a few days so that he could spend time with his ailing mother.
(a) parole
(b) guarantee
(c) grant
(d) mercy

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Parole: the temporary or permanent release of a prisoner before the expiry of a sentence, on the promise of good behavior.

Q10. The employee had become _______________ to both the manager’s praise as well as reprimand.
(a) hardened
(b) indifferent
(c) hostile
(d) immune

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Indifferent: having no particular interest or sympathy; unconcerned.
Hostile: showing or feeling opposition or dislike; unfriendly.

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD