SSC CHSL/MTS English Previous Years Questions Quiz: 14 June

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this English quiz we are providing English Previous Years Questions Quiz with detailed Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-2): In the following questions, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Q1. PERVERSE
(a) Agreeable
(b) Nefarious
(c) Compliant
(d) Willing

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Perverse: showing a deliberate and obstinate desire to behave in a way that is unreasonable or unacceptable.
Nefarious: wicked or criminal.
Hence Perverse and Nefarious are synonyms to each other.

Q2. EXEMPTION
(a) Hostility
(b) Security
(c) Peculiarity
(d) Immunity

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Exemption: the action of feeling or state of being free from an obligation or liability imposed on others.
Immunity: protection or exemption from something, especially an obligation or penalty.
Hence Exemption and Immunity are synonyms to each other.

Direction (3-4): In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q3. To Maneuver
(a) To proceed
(b) To manipulate
(c) To cease
(d) To machinate

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. To maneuver: to handle and move something carefully or with difficulty.
To cease: to bring something to an end.
Hence ‘To Maneuver’ and ‘To cease’ are antonyms to each other.

Q4. To avert
(a) To deter
(b) To aid
(c) To forestall
(d) To preclude

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. To avert: to keep from happening.
To aid: to give assistance.
Hence ‘To avert’ and ‘To aid’ are antonyms to each other.

Direction (5-6): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q5. To go to somebody’s head.
(a) To have a huge ego
(b) To complain to the highest authority
(c) To make someone dizzy or slightly drunk
(d) To arrive at the central point of the topic

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.

Q6. To put a spoke in one’s wheel.
(a) To be advantageous at the time of difficulty
(b) To maintain under all circumstances
(c) To blame the other party
(d) To put a difficulty in the way of progress

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct meaning.

Direction (7-8): In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word, select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q7. He __________ to the problem of air pollution in his speech.
(a) averted
(b) adverted
(c) exclaimed
(d) mentioned

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Advert is the correct intransitive verb to use here which means ‘to call attention in the course of speaking or writing and is used with preposition ‘to’.
Hence option B is the correct usage.

Q8. Rohan is so magnanimous that everyone is always ____________ to help him in his project.
(a) eager
(b) enthusiastic
(c) reluctant
(d) ignorant

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Magnanimous denotes a positive meaning which means generous or forgiving. Hence, using ‘eager’ is the right choice as eager means keenly expectant or interested.
Hence option ‘A’ is the correct usage.

 

Direction (9-10): Improve the bracketed part of the sentence.

Q9. She is (the best and wisest) girl in the class.
(a) best and the wisest
(b) a best and a wisest
(c) the best and the wisest
(d) No Improvement

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Use article ‘the’ before the superlative degree of adjective in a sentence. As ‘best’ and ‘wisest’ both are the superlative degrees of adjective.
Hence option ‘C’ improves the bracketed part of the sentence.

Q10. The people of Japan are (wiser than America).
(a) wiser than that of America
(b) wiser than those of America
(c) wiser to that of America
(d) No Improvement

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. First of all, comparison has been made between the people from two countries not between the countries.
Hence ‘than those of America’ is an apt choice as ‘those’ is used for living beings’
Option B is the correct usage.

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD