SSC CHSL/MTS English Comprehensive Quiz: 16 June

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this English quiz we are providing English Comprehensive Questions Quiz with Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-2): In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q1. He will pay ______ for his foolishness.
(a) dearly
(b) dreamingly
(c) dreary
(d) daintily

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Pay dearly: to suffer a lot as a result of something one has done.

Q2. It is ______ for all the students to follow the rules.
(a) imperative
(b) meant
(c) expected
(d) abide

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Imperative: peremptory or authoritative; essential.

Direction (3-4): In the following questions, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.

Q3. Beguile
(a) Deceive
(b) Warn
(c) Deter
(d) Repel

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Beguile: charm or enchant (someone), often in a deceptive way.

Q4. Farcical
(a) Serious
(b) Absurd
(c) Analytical
(d) Lame

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Farcical: relating to or resembling farce, especially because of absurd or ridiculous aspects.

Direction (5-6): In the following questions, out of the given four alternatives, select the one which is opposite in meaning of the given word.

Q5. Abut
(a) Touch
(b) Far
(c) Border
(d) Join

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Abut: to be adjacent; touch or join.

Q6. Predicament
(a) Trouble
(b) Hardship
(c) Condition
(d) Solution

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Predicament: an unpleasant situation that is difficult to get out of.

Direction: Rearrange the parts of the sentence in correct order.

Q7. Attaining long-term food

P: security requires the
Q: raising of incomes and
R: making food affordable

(a) PRQ
(b) QRP
(c) PQR
(d) RPQ

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. ‘PQR’ is the correct sequence.

Direction: A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

Q8. The Chinese company manufactured those robots.
(a) Those robots were manufactured by the Chinese company.
(b) Those robots was manufacture by the Chinese company.
(c) These robots were manufactured by the Chinese company.
(d) The robots was manufactured by the Chinese company.

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. ‘Those robots were manufactured by the Chinese company’ is the correct Passive voice form.

.Direction: A sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.

Q9. The doctor said to us, “Where are you going?”
(a) The doctor enquired where we were going.
(b) The doctor enquired about our destination.
(c) The doctor said where are we going.
(d) The doctor says where we were going.

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. ‘The doctor enquired where we were going’ is the correct Indirect Speech for given Direct Speech.

Direction: In the following question, a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Q10.
(a) Misterous
(b) Misterius
(c) Mysterous
(d) Mysterious

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. ‘Mysterious’ is the correctly spelt word.

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD