SSC CHSL/MTS English Cloze Test Quiz: 15 June

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this English quiz we are providing English Cloze Test Questions Quiz with Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Direction (1-5): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

We must remember that we cannot create a draconian state _________ order to end corruption. The moral transformation of civil society must be __________ and based on persuasive leadership. A ___________ definition of a sustainable lifestyle must be voluntarily accepted. Only _________ will the competitive urge to make more and more money end. Money should become meaningful, moral and deeply _____________. If true wealth is found in a rich heart, no one will want to touch money even with a barge pole.

Q1. Draconian state _________ order to end corruption.
(a) into
(b) so
(c) in
(d) for

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. ‘In order to’ is the correct usage.

Q2. Society must be __________ and based on persuasive leadership.
(a) nature
(b) natural
(c) naturally
(d) naturism

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Natural: in accordance with the nature of, or circumstances surrounding, someone or something. Hence option B is correct.

Q3. A ___________ definition of a sustainable lifestyle must be voluntarily accepted.
(a) clearly
(b) clarity
(c) clarification
(d) clear

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. An adjective is required here. Hence ‘clear’ which means ‘easy to perceive, understand, or interpret’ is the correct choice.

Q4. Only _________ will the competitive urge to make more and more money end.
(a) than
(b) thus
(c) so
(d) then

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Only then implies ‘only at that time’.

Q5. Money should become meaningful, moral and deeply _____________.
(a) satisfy
(b) satisfaction
(c) to satisfy
(d) satisfying

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Adjective ‘satisfying’ which means ‘giving fulfillment or the pleasure associated with this’ is the correct choice.

Direction (6-10): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The general consensus is that the millennial _____________ with taking pictures of everything stems from the tendency to over- share on social media, but it may also be a manifestation _______________ our relationship with an increasingly unstable present. When everything around you _______________ before you can register it, it is tempting to reach into your pocket for your smartphone, click away, and think about it later, even ___________ the subject is as simple as a slice of toast. The selfie may be narcissistic, but it is ___________ a self-portrait that anchors you to a time and place, be it your first holiday abroad or the nightclub you visit every weekend.

Q6. The general consensus is that the millennial _____________ with taking pictures of everything
(a) obsess
(b) obsessive
(c) obsession’s
(d) obsession

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Millennial being an adjective will qualify the noun ‘obsession’. Hence option D is the correct choice.

Q7. But it may also be a manifestation _______________ our relationship
(a) form
(b) for
(c) of
(d) off

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. Preposition ‘of’ is correct.

Q8. When everything around you _______________ before you can register it,
(a) change
(b) changes
(c) changing
(d) changed

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. ‘Everything’ being a singular noun will take singular verb ‘changes’.

 

Q9. Even ___________ the subject is as simple as a slice of toast.
(a) by
(b) if
(c) with
(d) so

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. ‘Even if’ is the correct conjunction to use.

Q10. The selfie may be narcissistic, but it is ___________ a self-portrait that anchors you to a time and place,
(a) all
(b) then
(c) such
(d) also

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct usage.

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD