SSC CHSL General Awareness Questions : 9th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CHSL General Awareness Questions :...

SSC CHSL General Awareness Questions : 9th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The tenure of the members of Lok Sabha is for how many years?
लोकसभा के सदस्यों का कार्यकाल कितने वर्षों के लिए होता है?
(a) 11
(b) 9
(c) 7
(d) 5

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. Lok Sabha members are elected directly by the people and the general elections held every five years.

Q2. The first Europeans to come to India were
भारत आने वाले पहले यूरोपीय कौन थे?
(a) British/ ब्रिटिश
(b) Dutch/डच
(c) French/ फ्रेंच
(d) Portugese/ पुर्तगाली

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol.The arrival of Vasco da Gama, a nobleman from the household of the King of Portugal, at the port of Calicut in south-west India on 27 May 1498 is the first arrival of Europeans in India.

Q3.Who was the second woman to become the president of the Indian National Congress in 1925 and the first Indian woman to do so?
1925 में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की अध्यक्ष बनने वाली दूसरी महिला और ऐसा करने वाली पहली भारतीय महिला थीं?
(a) Vijaylakshmi Pandit / विजयलक्ष्मी पंडित
(b) Sarojini Naidu/ सरोजिनी नायडू
(c) Padmaja Naidu / पद्मजा नायडू
(d) Fathima Bibi/ फातिमा बीबी

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Sarojini Naidu, popularly known as ‘Nightingle of India’ was the second woman (After Annie Besant) and first Indian woman to become congress president. The Presided the Kanpur session in 1925.

Q4. The highest airport in India is –
भारत में सबसे ऊंचा हवाई अड्डा है –
(a)Dharamshala airport / धर्मशाला हवाई अड्डा
(b)Pithoragarh airport / पिथौरागढ़ हवाई अड्डा
(c) Leh airport / लेह हवाई अड्डा
(d) Dehradun airport / देहरादून हवाई अड्डा

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Kushok Bakula Rimpochee Airport is an airport in Leh, Jammu and Kashmir. It is one of the highest commercial airports in the world at 3,256 m (10,682 ft) above mean sea level. It is highest airport in India.

Q5. World’s longest land border is between which two countries?
विश्व की सबसे लंबी भूमि सीमा किन दो देशों के बीच है?
(a) Australia and New Zealand / ऑस्ट्रेलिया और न्यूजीलैंड
(b) India and China / भारत और चीन
(c) Switzerland and Italy / स्विट्जरलैंड और इटली
(d) Canada and USA / कनाडा और यूएसए

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol.Canada is the world’s second largest country, and the United States (fourth largest) share the longest international border between two countries in the world.

Q6. Baghdad is the Capital City of ________.
बगदाद ________ की राजधानी है।
(a)Iraq / इराक
(b)Thailand / थाईलैंड
(c) China / चीन
(d) Russia / रूस

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol.Baghdad is the capital of Iraq.

Q7. The foundation of modern education system in India was laid by—
भारत में आधुनिक शिक्षा प्रणाली की नींव किसके द्वारा रखी गई थी?
(a) The Charter Act of 1813/1813 का चार्टर अधिनियम
(b) Macaulay’s Minutes of 1835/1835 के मैकाले के मिनट्स
(c) The Hunter Commission of 1882/1882 का हंटर कमीशन
(d) Wood’s Despatch of 1854/1854 की वुड्स डिस्पैच

Show Answer

S7.Ans.(b)
Sol. Macaulay’s Minutes of 1835 laid the foundation of modern education through English Education Act of 1835.

Q8. Who amongst the following is the author of the famous classical book ‘A Passage To India’?
निम्नलिखित में से कौन प्रसिद्ध शास्त्रीय पुस्तक ‘A Passage To India’ के लेखक हैं?
(a) Mark Twain/ मार्क ट्वेन
(b) Nayantara Sehgal / नयनतारा सहगल
(c) Nirad C. Choudhuri/ नीरद सी. चौधुरी
(d) E.M. Forster / ई. एम. फोस्टर

Show Answer

S8.Ans.(d)
Sol. ‘A Passage To India’ is written by E.M. Forster set against the backdrop of the British Raj and the Indian independence movement in the 1920s.

Q9. The Mayo College was started at-
मेयो कॉलेज का आरम्भ कब हुआ था?
(a) Delhi / दिल्ली
(b) Calcutta / कलकत्ता
(c) Agra / आगरा
(d) Ajmer / अजमेर

Show Answer

S9.Ans.(d)
Sol. Mayo College is a boys-only independent boarding school in Ajmer, Rajasthan, India. It was founded in 1875 by Richard Bourke, 6th Earl of Mayo who was the Viceroy of India from 1869 to 1872.

Q10. Sharada Act fixed the minimum age of marriage of girls and boys respectively as-
शारदा अधिनियम में लड़कियों और लड़कों के विवाह की न्यूनतम आयु क्रमशः निर्धारित की गई है-
(a) 12 and/ और 16
(b) 14 and/ और 18
(c) 15 and/ और 21
(d) 16 and/ और 22

Show Answer

S10.Ans.(b)
Sol. The Child Marriage Restraint Act, 1929, passed on 28 September 1929, in the Imperial Legislative Council of India, fixed the age of marriage for girls at 14 years and boys at 18 years which was later amended to 18 for girls and 21 for boys. It is popularly known as the Sarda Act, after its sponsor Harbilas Sarda..

Click here SSC CHSL ANALYSIS 2019: ALL DAYS, ALL SLOTS

 

SSC CHSL General Awareness Questions : 9th July_50.1 SSC CHSL General Awareness Questions : 9th July_60.1

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

 

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?