SSC CHSL General Awareness Questions : 8th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CHSL General Awareness Questions :...

SSC CHSL General Awareness Questions : 8th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Which of the following Article/Articles cannot be suspended even during emergency?
निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद आपातकाल के दौरान भी निलंबित नहीं किया जा सकता है?
(a) अनुच्छेद 19
(b) अनुच्छेद 20 और 21
(c) अनुच्छेद 22 और 23
(d) अनुच्छेद 24 और 25

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. The 44th amendment of the constitution took place in 1978 and article 359 was amended and it provided that article 20 &21 could not be suspended even during declaration of emergency.

Q2.In which year Bharatiya Janata Party was formed ?
भारतीय जनता पार्टी की स्थापना किस वर्ष में हुई थी?
(a) 1885
(b) 1980
(c) 1984
(d) 1964

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. BJP was formed in 1980.

Q3.Which Fundamental Right in the Indian Constitution prohibits trafficking, forced labour, and children working under 14 years of age?
भारतीय संविधान में कौन सा मौलिक अधिकार, तस्करी, जबरन मजदूरी और 14 साल से कम उम्र के बच्चों के काम करने पर रोक लगाता है?
(a) Right to Equality/ समानता का अधिकार
(b) Right to Freedom/ स्वतंत्रता का अधिकार
(c) Right against Exploitation/ शोषण के खिलाफ अधिकार
(d) Right to Freedom of Religion/ धर्म की स्वतंत्रता का अधिकार

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Articles 23 and 24 under Right Against Exploitation of the Indian Constitution safeguard women and children and others against exploitation of various forms.Right against Exploitation is the Fundamental Right which prohibits trafficking, forced labour (begar) and child employment under 14 years of age.

Q4.The polar ice-caps are made of ____________ water.
ध्रुवीय आइस-कैप ____________ पानी से बने होते हैं
(a) Saline/ खारा
(b) Salt/नमकीन
(c) Sour/खट्टा
(d) Fresh/ताज़ा

Show Answer

S4.Ans.(d)
Sol. The polar ice-caps are made of fresh water.

Q5. The international border of Myanmar is the longest with which of the following countries?
म्यांमार की अंतर्राष्ट्रीय सीमा निम्नलिखित में से किस देश के साथ सबसे लंबी है?
(a) India/भारत
(b) Bangladesh/बांग्लादेश
(c) Laos/लाओस
(d) China/चीन

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. China shares the longest border with Myanmar, at 2,204 KM (1,370 miles).

Q6.Which port is located at the northern end of the Panama Canal?
पनामा नहर के उत्तरी छोर पर कौन सा बंदरगाह स्थित है?
(a) Panama/ पनामा
(b) Colon/ कोलोन
(c) Gatun/गैटुन झील
(d) Miraflores/मीराफ्लोरेस

Show Answer

S6.Ans.(b)
Sol. The Panama Canal connects the Atlantic and Pacific oceans across the Isthmus (a narrow strip of land with sea on either side) of Panama. The canal is about 80 km (50 mi) long.

Q7.Angel Falls is situated on which river?
एंजेल जलप्रपात किस नदी पर स्थित है?
(a) Amazon/ अमेज़न
(b) Orinoco/ओरिनोको
(c) Churun/चुरून
(d) Parana/परना

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. Angel Falls, Spanish Salto Ángel, also called Salto Churún Merú, waterfall in the Guiana Highlands in Bolívar state, southeastern Venezuela, on the Churún River, a tributary of the Caroní, 160 miles (260 km) southeast of Ciudad Bolívar.

Q8. Two great socio-religious reformers of the 19th century who provided inspiration to the Indian National Movement were
19 वीं शताब्दी के दो महान सामाजिक-धार्मिक सुधारक जिन्होंने भारतीय राष्ट्रीय आंदोलन को प्रेरणा प्रदान की:
(a) Dayanand Saraswati and Vivekananda/ दयानंद सरस्वती और विवेकानंद
(b) Raja Ram Mohan Roy and Debendra Nath Tagore/ राजा राम मोहन राय और देबेंद्र नाथ टैगोर
(c) MG Ranade and DK Karve/ एमजी रानाडे और डीके कर्वे
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S8.Ans.(a)
Sol. Dayanand Saraswati was a hindu religious leader and founder of the Arya Samaj, a Hindu reform movements of the Vedic tradition. Swami Vivekananda was an Indian Hindu monk, and founded Ramakrishna mission. They provided inspiration to the Indian national movement.

Q9. Who played Socrates to the first generation of the English educated Young men of Bengal?
बंगाल के अंग्रेजी शिक्षित युवा पुरुषों की पहली पीढ़ी में सुकरात की भूमिका किसने निभाई?
(a) Swami Vivekananda/ स्वामी विवेकानंद
(b) Rai Narain Bose/ राय नारायण बोस
(c) Henry Vivian Derozio/ हेनरी विवियन डेरोजियो
(d) Drinkwater Bethune/ पेयजल बेथ्यून

Show Answer

S9.Ans.(c)
Sol. Henry Louis Vivian Derozio was an Indian poet and assistant headmaster of Hindu College, Kolkata, a radical thinker and one of the first Indian educators to disseminate Western learning and science among the young men of Bengal.

Q10. Lokamanya Bal Gangadhar Tilak hailed form-
लोकमान्य बाल गंगाधर तिलक कहाँ से संबंधित थे?
(a) Bengal
(b) Kashmir
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu

Show Answer

S10.Ans.(c)
Sol. Bal Gangadhar Tilak, was an Indian nationalist, teacher, social reformer, lawyer and an independence activist. He was the first leader of the Indian Independence Movement. The British colonial authorities called him “The father of the Indian unrest.” He was also conferred with the title of “Lokmanya”, which means “accepted by the people. He belongs from Maharashtra.

.

Click here SSC CHSL ANALYSIS 2019: ALL DAYS, ALL SLOTS

 

SSC CHSL General Awareness Questions : 8th July_50.1 SSC CHSL General Awareness Questions : 8th July_60.1

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

 

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?