SSC CHSL General Awareness Questions : 6th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CHSL General Awareness Questions :...

SSC CHSL General Awareness Questions : 6th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who holds the power to increase the number of judges in the Supreme Court?
सर्वोच्च न्यायालय में न्यायाधीशों की संख्या बढ़ाने की शक्ति कौन रखता है –
(a) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(b) President/ राष्ट्रपति
(c) Parliament/, संसद
(d) Ministry of law/कानून मंत्रालय

Show Answer

S1.Ans.(c)
Sol.The Parliament has increased this number of other judges progressively to ten in 1956, to thirteen in 1960, to seventeen in 1977 and to twenty-five in 1986,at present strength is 31.

Q2. Indian parliament law can be declared as unconstitutional by?
भारतीय संसद कानून को किसके द्वारा असंवैधानिक घोषित किया जा सकता है
(a) Powers of the President of India/ भारत के राष्ट्रपति की शक्तियाँ
(b) Judicial review/ न्यायिक समीक्षा
(c) Powers of the Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री की शक्तियाँ
(d) Leader of the Opposition/ विपक्षी नेता

Show Answer

S2.Ans.(b)
Sol.Judicial Review refers to the power of the judiciary to interpret the constitution and to declare any such law or order of the legislature and executive void, if it finds them in conflict the Constitution of India.

Q3. Who of the following Chief Justices of India acted as the president of India also
भारत के निम्नलिखित मुख्य न्यायाधीशों में से किसने भारत के राष्ट्रपति के रूप में भी कार्य किया है-
(a) Justice M. Hidayatullah/ न्यायमूर्ति एम. हिदायतुल्ला
(b) Justice P.N. Bhagwati/ न्यायमूर्ति पी. एन. भगवती
(c) Justice Mehar Chand Mahajan/ जस्टिस मेहर चंद महाजन
(d) Justice B.K. Mukherjee / न्यायमूर्ति बी.के. मुखर्जी

Show Answer

S3.Ans.(a)
Sol.Mohammad Hidayatullah was the 11th Chief Justice of India serving from 25 February 1968 to 16 December 1970, and the sixth Vice President of India.

Q4. Kharif crops are sown
खरीफ की फसलें कब बोई जाती हैं-
(a) A the beginning of the South-West monsoon/ दक्षिण-पश्चिम मानसून की शुरुआत में
(b) At the end of the South West monsoon / दक्षिण पश्चिम मानसून के अंत में
(c) At the beginning of the North-East monsoon/ उत्तर-पूर्व मानसून की शुरुआत में
(d) At the end of North-East monsoon/ उत्तर-पूर्व मानसून के अंत में

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. The kharif cropping season is from July –October during beginning of the south-west monsoon.

Q5. Marble is the metamorphosed form of
संगमरमर किसका का रूपांतरित रूप है-
(a) Shale/ शेल
(b) Basalt/ बेसाल्ट
(c) Sandstone/ सैंडस्टोन
(d) Limestone /लाइमस्टोन

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Marble is metamorphosed limestone, composed of fairly pure calcite (a crystalline form of calcium carbonate, CaCO3). It is extensively used for sculpture, as an building material, and in many other applications.

Q6. What is the International Date Line?
अन्तर्राष्ट्रीय तिथि रेखा क्या है
(a) It is the equator/ यह भूमध्य रेखा है
(b) It is the 0° longitude / यह 0 ° देशांतर है
(c) It is the 90° east longitude/ यह 90 ° पूर्व देशांतर है
(d) It is the 180° longitude / यह 180 ° देशांतर है

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. The IDL is roughly based on the meridian of 180° longitude, roughly down the middle of the Pacific Ocean, and halfway around the world from the Greenwich meridian.

Q7. A person, who draws or makes maps or charts, is called ________.
एक व्यक्ति, जो नक्शे या चार्ट बनाता है, ________ कहलाता है।
(a) Hydrographer/ जल-सर्वेक्षक
(b) Cartographer/ मानचित्रकार
(c) Seismographer/ सिस्मोग्राफर
(d) Cartogrammer/कार्टोग्रामर

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Cartography is making maps In the past, maps were drawn by hand, but today most printed maps are made using computers and people usually see maps on computer screens. Someone who makes maps is called a cartographer.

Q8.In the presence of which of the following, does the Vice President takes Oath?
निम्नलिखित में से किसकी उपस्थिति में, उपराष्ट्रपति शपथ लेता है
(a) President/ राष्ट्रपति
(b) Lok Sabha Speaker/ लोकसभा अध्यक्ष
(c) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d) Attorney General/ अटॉर्नी-जनरल

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. The President administers the oath of office and secrecy to the Vice-President.

Q9.All India Trinamool Congress was founded in the year ______.
अखिल भारतीय तृणमूल कांग्रेस की स्थापना वर्ष ______ में हुई थी।
(a) 1925
(b) 1955
(c) 1984
(d) 1998

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. The All India Trinamool Congress is an Indian political party based in West Bengal . Founded on 1 January 1998 as a breakaway faction of the Indian National Congress, the party is led by its founder and current Chief Minister of West Bengal Mamata Banerjee.

Q10.Indian National Congress is a part of which political group?
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस किस राजनीतिक समूह का एक हिस्सा है
(a) United Progressive Alliance/ संयुक्त प्रगतशील गठबंधन
(b) National Democratic Alliance/ राष्ट्रीय जनतांत्रिक गठबंधन
(c) Janata Parivar/ जनता परिवार
(d) Rashtra Parivar/ राष्ट्र परिवार

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. The United Progressive Alliance (UPA) is a coalition of centre-left political parties in India formed after the 2004 general election. The largest member party of the UPA is the Indian National Congress, whose Ex. National President Sonia Gandhi is chairperson of the UPA.

.

Click here SSC CHSL ANALYSIS 2019: ALL DAYS, ALL SLOTS

 

SSC CHSL General Awareness Questions : 6th July_50.1 SSC CHSL General Awareness Questions : 6th July_60.1

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

 

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?