SSC CHSL General Awareness Questions : 29th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. According to Article 80 of Indian Constitution, Rajya Sabha can have a maximum strength of 250 members. Out of these 250 members how many are representatives of States and Union Territories?
भारतीय संविधान के अनुच्छेद 80 के अनुसार, राज्य सभा में अधिकतम 250 सदस्य हो सकते हैं. इन 250 सदस्यों में से कितने राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों के प्रतिनिधि हैं?
(a) 230
(b) 236
(c) 238
(d) 242

Show Answer

S1.Ans.(c)
Sol. Article 80 of the Constitution lays down the maximum strength of Rajya Sabha as 250, out of which 12 members are nominated by the President and 238 are representatives of the States and of the two Union Territories.

Q2. Under which Article of Indian Constitution an emergency can be declared on the grounds of failure of constitutional machinery in the States?
भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत राज्यों में संवैधानिक मशीनरी की विफलता के आधार पर आपातकालीन घोषित किया जा सकता है?
(a) Article 350/ अनुच्छेद350
(b) Article 352/ अनुच्छेद352
(c) Article 356/ अनुच्छेद356
(d) Article 368/ अनुच्छेद368

Show Answer

S2.Ans.(c)
Sol. Article 356, commonly known as President’s rule deals with “Failure of constitutional machinery in the State”.

Q3. The constitution of India refers to the budget as the ______.
भारत का संविधान बजट को ______ के रूप में संदर्भित करता है।
(a) Annual Financial Statement/ वार्षिक वित्तीय विवरण
(b) Money Bill / धन विधेयक
(c) Finance Bill/ वित्त विधेयक
(d) Annual Money Statement/ वार्षिक धन विवरण

Show Answer

S3.Ans.(a)
Sol. The Union Budget of India, also referred to as the Annual Financial Statement in the Article 112 of the Constitution of India, is the annual budget of the Republic of India. The Government presents it on the first day of February so that it could be materialized before the commencement of new financial year in April.

Q4.Which of the following minerals is not found in the plateau regions?
पठारी क्षेत्रों में निम्नलिखित में से कौन सा खनिज नहीं पाया जाता है?
(a) Coal / कोयला
(b) Iron ore/ कच्चा लोहा
(c) Mineral oil/ खनिज तेल
(d) Manganese/ मैंगनीज

Show Answer

S4.Ans.(c)
Sol. Plateau is very, rich in minerals. Large 3 deposits of minerals like coal, iron-ore, manganese, mica and bauxite are found in this area. Mineral oil is a colorless and odorless oil that’s made from petroleum as a by-product of the distillation of petroleum to produce gasoline.

Q5. What percentage of the total area of lithosphere has the expansion of mountains?
लिथोस्फीयर के कुल क्षेत्रफल का कितना प्रतिशत पहाड़ों का विस्तार है?
(a) Around 26-27%/ लगभग 26-27%
(b) Around 30-31%/ लगभग 30-31%
(c) Around 33-34%/ लगभग 33-34%
(d) Around 41-42%/ लगभग 41-42%

Show Answer

S5.Ans.(a)
Sol. Total area of around 26-27% lithosphere has the expansion of mountains.

Q6. Where is located the most active volcano in the world?
दुनिया का सबसे सक्रिय ज्वालामुखी कहां स्थित है?
(a) Around the Atlantic Ocean/ अटलांटिक महासागर के आसपास
(b) Around the Pacific Ocean / प्रशांत महासागर के आसपास
(c) Around the Indian Ocean/ हिंद महासागर के आसपास
(d) Around the Arctic Ocean/ आर्कटिक महासागर के आसपास

Show Answer

S6.Ans.(b)
Sol. The Ring of Fire is a string of volcanoes and sites of seismic activity, or earthquakes, around the edges of the Pacific Ocean. Roughly 90% of all earthquakes occur along the Ring of Fire, and the ring is dotted with 75% of all active volcanoes on Earth.

Q7. In which of the following Five Year Plan was the growth rate target exceeded?
निम्नलिखित में से किस पंचवर्षीय योजना में विकास दर लक्ष्य से अधिक थी?
(a) Eighth Five Year Plan/ आठवीं पंचवर्षीय योजना
(b) Ninth Five Year Plan/ नौवीं पंचवर्षीय योजना
(c) Tenth Five Year Plan/ दसवीं पंचवर्षीय योजना
(d) Eleventh Five Year Plan/ ग्यारहवीं पंचवर्षीय योजना

Show Answer

S7.Ans.(a)
Sol. The Target Growth of Eighth Five Year plan is 5.6 % but the Actual Growth rate is 6.8%.

Q8. Who among the following was a social reformer belonging to the Mali Community of Pune?
निम्नलिखित में से कौन पुणे के माली समुदाय से संबंधित एक समाज सुधारक था?
(a) ThakkarBhappa/ ठक्कर बप्पा
(b) BR Ambedkar/ बीआर अंबेडकर
(c) JyotibaPhule/ ज्योतिबा फुले
(d) None of these/ इनमे से कोई नहीं

Show Answer

S8.Ans.(c)
Sol. Jyotirao Govindrao Phule was an Indian social activist for the Dalit people, a thinker, anti-caste social reformer and writer from Maharashtra. Satyashodhak Samaj is a social reform society founded by Jyotirao Phule in Pune, India, on 24 September 1873. Its purpose was to liberate the Shudra and Untouchable castes from exploitation and oppression.

Q9. Who was the first president of the Indian National Congress ?
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के पहले अध्यक्ष कौन थे?
(a) Dadabahi Naoroji/ दादाभाई नौरोजी
(b) Badruddin Tyabji/ बदरुद्दीन तैयबजी
(c) Pherozeshah Mehta/ फिरोजशाह मेहता
(d) Womesh Chandra Bannerji/ वोमेश चंद्र बनर्जी

Show Answer

S9.Ans.(d)
Sol. Womesh Chandra Bannerji presided over the first session of the Indian National Congress held at Bombay in 1885 from 28 December to 31 December.

Q10. Where was the Congress Session held in 1907 at which the first split in Congress took place?
1907 में कांग्रेस अधिवेशन कहाँ आयोजित किया गया था, जहाँ कांग्रेस में पहली बार विभाजन हुआ था?
(a) Calcutta/ कलकत्ता
(b) Meerut/ मेरठ
(c) Allahabad/ इलाहाबाद
(d) Surat/ सूरत

Show Answer

S10.Ans.(d)
Sol. The Indian National Congress which was established in 1885 was divided into two groups in the year 1907 session of Surat mainly into in extremists and moderates.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD