SSC CHSL General Awareness Questions : 28th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Election of the President of India and its manner can be amended by ______.
भारत के राष्ट्रपति का चुनाव और उसके तरीके में ______ द्वारा संशोधन किया जा सकता है।
(a) Simple Majority of Parliament/ संसद की साधारण बहुमत
(b) Special Majority of Parliament/ संसद की विशेष बहुमत
(c) Special Majority of Parliament and consent of States/ संसद की विशेष बहुमत और राज्यों की सहमति
(d) No option is correct/ कोई विकल्प सही नहीं है

Show Answer

S1.Ans.(c)
Sol. Election of the President of India and its manner can be amended by Special Majority of Parliament and consent of States.

Q2. The definition of Money Bill is given in which article of the Indian Constitution?
भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद में धन विधेयक का विवरण दिया गया है?
(a) Article 56/ अनुच्छेद 56
(b) Article 110/ अनुच्छेद 110
(c) Article 252/ अनुच्छेद 252
(d) Article 256/ अनुच्छेद 256

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Article 110 defines the money bill. According to it, a Bill shall be deemed to be a Money Bill if it contains only provisions dealing with all or any of the following matters, namely.

Q3. In India, which kind of emergency can be proclaimed on the grounds of war or external aggression or armed rebellion?
भारत में, युद्ध या बाहरी आक्रमण या सशस्त्र विद्रोह के आधार पर किस तरह के आपातकाल की घोषणा की जा सकती है?
(a) National Emergency/ राष्ट्रीय आपातकाल
(b) State Emergency/ राज्य आपातकाल
(c) Financial Emergency/ वित्तीय आपातकाल
(d) State and Financial Emergency both/ राज्य और वित्तीय आपातकाल दोनों

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. In India, National Emergency can be proclaimed on the grounds of war or external aggression or armed rebellion.

Q4.The hills, namely Black, Blue and Green Hill, are located in which country?
ब्लैक, ब्लू और ग्रीन हिल नाम की पहाड़ियाँ किस देश में स्थित हैं?
(a) Australia/ ऑस्ट्रेलिया
(b) Germany/ जर्मनी
(c) USA/ अमेरीका
(d) Russia/रूस

Show Answer

S4.Ans.(c)
Sol. The Black Hills are a small and isolated mountain range rising from the Great Plains of North America in western South Dakota and extending into Wyoming, United States. The Green Hill Site is a prehistoric archaeological site in Canton, Massachusetts. Blue Hill is a town in Hancock County, Maine, United States.
.

Q5. Pidurutalagala or Mount Pedro is the highest mountain peak of which of the following countries?
पेदुरुतलागला या माउंट पेड्रो निम्न में से किस देश की सबसे ऊंची पर्वत चोटी है?
(a) South Africa/दक्षिण अफ्रीका
(b) Panama /पनामा
(c) Sri Lanka/श्री लंका
(d) Cambodia/कंबोडिया

Show Answer

S5.Ans.(c)
Sol. Pidurutalagala or ‘Mount Pedro is the tallest mountain in Sri Lanka. With a height of approx. 8280 feet it is easily visible from many parts of the central province of the country.

Q6.Which of the following is the largest city of Myanmar?
निम्नलिखित में से कौन सा म्यांमार का सबसे बड़ा शहर है?
(a) Yangon/ यांगून
(b) Mandalay/ मांडले
(c) Mawlamyine/माव्लाम्यिन
(d) Naypyidaw/ नाएप्यीडॉ

Show Answer

S6.Ans.(a)
Sol. Biggest Cities In Myanmar (Burma) Yangon. Yangon, formerly known as Rangoon, is the most heavily populated city in the country. Mandalay. Mandalay is the second most populous city in Myanmar with 1,225,133 people living within its borders.

Q7. Which of the following Five Year Plan had the focus on ‘food, work & productivity’?
निम्नलिखित में से किस पंचवर्षीय योजना में ‘भोजन, कार्य और उत्पादकता’ पर ध्यान केंद्रित किया गया था?
(a) Sixth Five Year Plan/ छठी पंचवर्षीय योजना
(b) Second Five Year Plan/ दूसरी पंचवर्षीय योजना
(c) Seventh Five Year Plan/ सातवीं पंचवर्षीय योजना
(d) Fifth Five Year Plan/ पांचवी पंचवर्षीय योजना

Show Answer

S7.Ans.(c)
Sol. The main objectives of the Seventh Five-Year Plan were to establish growth in areas of increasing economic productivity, production of food grains, and generating employment through “Social Justice”.

Q8. Which of the following CANNOT be called a Debt instrument as referred in financial transactions?
निम्नलिखित में से किसे वित्तीय लेनदेन में एक ऋण साधन नहीं कहा जा सकता है?
(a) Certificate of Deposits/ जमा का प्रमाण पत्र
(b) Bonds / बांड
(c) Stocks/ स्टॉक
(d) Commercial Papers/ वाणिज्यिक पत्र

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Stocks cannot be called as a Debt instrument as referred in financial transactions.

Q9. State with maximum production of coffee in India is ___________.
भारत में कॉफी के अधिकतम उत्पादन वाला राज्य ___________ है।
(a) Karnataka/ कर्नाटक
(b) Kerala/ केरल
(c) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(d) Tamil Nadu/ तमिलनाडु

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Coffee production in India is dominated in the hill tracts of South Indian states, with Karnataka accounting for 71%, followed by Kerala with 21% and Tamil Nadu (5% of overall production with 8,200 tonnes)

Q10. From whom did the French East India Company acquire Pondicherry?
फ्रेंच ईस्ट इंडिया कंपनी ने पांडिचेरी का अधिग्रहण किससे किया था?
(a) From the Portuguese/ पुर्तगालियों से
(b) The ruler of Golconda/ गोलकुंडा के शासक से
(c) Sultan of Bijapur/ बीजापुर के सुल्तान से
(d) Snatching/छीन कर

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. The French East India Company acquired the right to administer Pondicherry (now called Puducherry) in 1674, by an agreement with the Sultan of Bijapur.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD