SSC CHSL General Awareness Questions : 27th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.What is the minimum age required to become a member of municipality?
नगरपालिका का सदस्य बनने के लिए न्यूनतम आयु कितनी होनी चाहिए?
(a) 15 years/वर्ष
(b) 20 years/ वर्ष
(c) 21 years/ वर्ष
(d) 25 years/ वर्ष

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. According to Article 243v(1)(b), the minimum age for election as a member of a Municipality is 21 years.

Q2. The President of India appoints how many Chief Election Commissioner(s)?
भारत का राष्ट्रपति कितने मुख्य चुनाव आयुक्त नियुक्त करता है?
(a) One /एक
(b) Two/दो
(c) Three/तीन
(d) Four/चार

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. The President of India appoints a Chief Election Commissioner and two Election Commissioners.

Q3. Who appears on behalf of the Government of India in all cases in the Supreme Court in which Government of India is concerned?
सर्वोच्च न्यायालय में भारत सरकार के सभी मामलों में भारत सरकार की ओर से कौन उपस्थित होता है?
(a) Comptroller and Auditor General of India/ भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक
(b) Advocate General of State / राज्य के महाधिवक्ता
(c) Attorney General of India/ भारत के महान्यायवादी
(d) Chief Election Commissioner of India/ भारत के मुख्य चुनाव आयुक्त

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Attorney General of India appears on behalf of the Government of India in all cases in the Supreme Court in which Government of India is concerned.

Q4. Comptroller and Auditor General of India is appointed by ______.
भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक ______ द्वारा नियुक्त किये जाते है।
(a) Prime Minister of India/भारत के प्रधान मंत्री
(b) Judge of Supreme Court/ सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश
(c) President of India / भारत के राष्ट्रपति
(d) Chief Election Commissioner of India/ भारत के मुख्य चुनाव आयुक्त

Show Answer

S4.Ans.(c)
Sol. CAG is constitutional office under article 148. He is appointed by President of India by warrant under his hand for period of 6 years or up to age of 65 years, whichever earlier.

Q5. Which of the following is NOT an example of intermontane plateau?
निम्नलिखित में से कौन सा इंटरमोंटेन पठार का उदाहरण नहीं है?
(a) Plateau of Tibet/ तिब्बत का पठार
(b) Columbia Plateau/ कोलंबिया पठार
(c) Patagonia Plateau/ पेटागोनिया पठार
(d) Bolivian Plateau / बोलिवियाई पठार

Show Answer

S5.Ans.(c)
Sol. A plateau which is enclosed or surrounded by mountain ranges is known as an Intermontane plateau. Examples of the intermontane plateau include the Tibetan plateau, the Bolivian plateaus, and the Western United States. Patagonia Plateau is a Piedmont plateau.

Q6. The ozone layer protects us from harmful _______________ rays of the sun.
ओजोन परत सूर्य की हानिकारक _______________ किरणों से हमारी रक्षा करती है।
(a) Infrared/ इन्फ्रारेड
(b) Cosmic/ ब्रह्मांडीय
(c) Gamma/ गामा
(d) Ultraviolet/ पराबैंगनी

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. The ozone layer acts as a filter for the shorter wavelength and highly hazardous ultraviolet radiation (UVR) from the sun, protecting life on Earth from its potentially harmful effects.

Q7.First time which year the Railway Budget and the General Budget were presented separately?
पहली बार किस वर्ष में रेल बजट और आम बजट अलग-अलग प्रस्तुत किए गए थे?
(a) 1924
(b) 1947
(c) 1952
(d) 1977

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. A separate Railway Budget, which is different from the General Budget, was first introduced in 1924 on the basis of recommendations of the 10-member Acworth Committee.

Q8.Which of following sectors does NOT come under tertiary sector?
निम्नलिखित में से कौन सा क्षेत्र तृतीयक क्षेत्र के अंतर्गत नहीं आता है?
(a) Electricity/ बिजली
(b) Business Services/ व्यापार सेवाएं
(c) Transport/ ट्रांसपोर्ट
(d) Trade/ व्यापार

Show Answer

S8.Ans.(a)
Sol. Secondary sector is also called as manufacturing sector or industrial sector. The manufacturing, electricity, gas, water supply etc. are included in this sector. The service sector of the economy is called tertiary sector.

Q9. In which conference of 1888, the constitution was created for Congress?
1888 के किस सम्मेलन में कांग्रेस के लिए संविधान बनाया गया था?
(a) Bombay/बॉम्बे
(b) Calcutta/कलकत्ता
(c) Madras/मद्रास
(d) Allahabad/अल्लाहाबाद

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. In Allahabad conference of 1888, the constitution was created for Congress .

Q10. Which of the following decisive battles had established the dominion of the British in India?
निम्नलिखित में से किस निर्णायक लड़ाई ने भारत में अंग्रेजों के अधिराज्य को स्थापित किया था?
(a) Battle of Plassey/ प्लासी का युद्ध
(b) Battle of Buxar/ बक्सर का युद्ध
(c) Battle of Wandiwash/ वांडिवाश की लड़ाई
(d) Third Battle of Panipat/ पानीपत की तीसरी लड़ाई

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. The Battle of Buxar: The war between the Company and Mir Qasim began in 1763 and in a series of encounters the Nawab was defeated. He fled to Awadh and formed an alliance with Shuja-ud-Daula the Nawab of Awadh and the fugitive Mughal Emperor Shah Alam II in a final attempt to oust the English from Bengal.It is the beginning of the British rule in India.

 

Click here to get Free SSC CHSL Maha Mock

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

All the test series enclosed with their price, validity and the number of tests that are provided for a particular type is provided below with details.

Prime No. of Test Series Price Validity
Bank Prime 800+ Tests Rs.999 9 Months
Bank Prime 800+ Tests Rs.1199 15 Months
SSC Prime 850 + Tests Rs.499 12 Months
RRB NTPC Prime 300 + Tests Rs.449 12 Months
Teaching Prime 250+ Tests Rs.399 12 Months
SSC & RRB NTPC Combo Prime 1150+ Tests Rs.799 12 Months
Maha Combo Prime 2100 + Tests Rs.1999 12 Months

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD