SSC CHSL General Awareness Questions : 26th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Who appoints Chairman of Union Public Service Commission in India?
भारत में संघ लोक सेवा आयोग के अध्यक्ष की नियुक्ति कौन करता है?
(a) Prime Minister of India /भारत के प्रधान मंत्री
(b) Home Minister of India/भारत के गृहमंत्री
(c) President of India/भारत के राष्ट्रपति
(d) Chief Election Commissioner of India/ भारत के मुख्य चुनाव आयुक्त

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. The Union Public Service Commission is India’s premier central recruiting agency. According to Article -316, the Chairman and other members of Union Public Service Commission shall be appointed by the President.

Q2.Part of XVII of India Constitution deals with ______.
भारत के संविधान का भाग XVII ______ से संबंधित है।
(a) Elections / चुनाव
(b) Official language/ आधिकारिक भाषा
(c) Panchayat/ पंचायत
(d) Fundamental rights/ मौलिक अधिकार

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Part XVII part of the constitution consists Official Language from Article ( 343-351).

Q3. Election Commission of India is not concerned with which of the following elections?
भारत का चुनाव आयोग निम्नलिखित में से किस चुनाव से सम्बंधित नहीं है?
(a) Election of President of India/ भारत के राष्ट्रपति का चुनाव
(b) Elections of Parliament / संसद के चुनाव
(c) Elections of State Legislature/ राज्य विधानमंडल के चुनाव
(d) Elections of Panchayat/ पंचायत के चुनाव

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. The State Election Commissions constituted under the Constitution (Seventy-third and Seventy-fourth) Amendments Act, 1992 for each State / Union Territory are vested with the powers of conduct of elections to the Corporations, Muncipalities, Zilla Parishads, District Panchayats, Panchayat Samitis, Gram Panchayats and other local bodies. They are independent of the Election Commission of India.

Q4.The red planet is ___________.
लाल ग्रह कौन सा है?
(a) Venus / शुक्र
(b) Saturn/ शनि ग्रह
(c) Mars/ मंगल ग्रह
(d) Neptune/ नेपच्यून

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Mars is often called the ‘Red Planet’.

Q5. Line of Capricorn does NOT go through which of the following countries?
मकर रेखा निम्नलिखित में से किस देश से नहीं गुज़रती है?
(a) Botswana/ बोत्सवाना
(b) Argentina/ अर्जेंटीना
(c) Chile /चिली
(d) Philippines/ फिलीपींस

Show Answer

S5.Ans.(d)
Sol. Starting at the Prime Meridian and heading eastwards, the Tropic of Capricorn passes through 10 countries: Namibia, Botswana, South Africa, Mozambique, Madagascar, Australia, Chile, Argentina, Paraguay and Brazil.

Q6. How many countries are connected to the international border of Myanmar?
म्यांमार की अंतर्राष्ट्रीय सीमा से कितने देश जुड़े हुए हैं?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

Show Answer

S6.Ans.(b)
Sol. The countries which share border with Myanmar are Bangladesh, India, China, Laos, and Thailand.

Q7. What does cyclical unemployment mean?
चक्रीय बेरोजगारी का क्या अर्थ है?
(a) Unemployment during recessionary phase of trade cycle/ व्यापार चक्र की मंदी के चरण के दौरान बेरोजगारी
(b) Disguised unemployment / प्रच्छन्न बेरोजगारी
(c) Seasonal unemployment/ मौसमी बेरोजगारी
(d) Voluntary unemployment/ स्वैच्छिक बेरोजगारी

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Cyclical unemployment is a factor of overall unemployment that relates to the regular ups and downs, or cyclical trends in growth and production, that occur within the business cycle. When business cycles are at their peak, cyclical unemployment will tend to be low because total economic output is being maximized.

Q8. During which Five Year Planning was NABARD established?
नाबार्ड की स्थापना किस पंचवर्षीय योजना के दौरान की गई थी?
(a) Fourth/चौथी
(b) Sixth/छठी
(c) Tenth/ दसवीं
(d) Ninth/नवी

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. NABARD was established on the recommendations of B. Sivaraman Committee, (by Act 61, 1981 of Parliament) on 12 July 1982 to implement the National Bank for Agriculture and Rural Development Act 1981(sixth five- year plan between 1980-1985).

Q9. If saving exceeds investment, the National income will ___________.
यदि बचत निवेश से अधिक है, तो राष्ट्रीय आय ___________ होगी।
(a) fall/घटेगी
(b) fluctuate/ उतार चढ़ाव
(c) remain constant/समान रहेगी
(d) rise/बढ़ेगी

Show Answer

S9.Ans.(c)
Sol. If saving exceeds investment, then it doen’t affect the national income and it will remain constant.

Q10. In which of the following years was the ‘Caste Disabilities Act’ passed?
निम्नलिखित में से किस वर्ष में ‘जाति अक्षमता अधिनियम’ पारित किया गया था?
(a) 1850
(b) 1860
(c) 1863
(d) 1876

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. The Caste Disabilities Removal Act, 1850, was a law passed in British India under East India Company rule that abolished all laws affecting the rights of persons converting to another religion or caste.

You may also like to read:

All the test series enclosed with their price, validity and the number of tests that are provided for a particular type is provided below with details.

Prime No. of Test Series Price Validity
Bank Prime 800+ Tests Rs.999 9 Months
Bank Prime 800+ Tests Rs.1199 15 Months
SSC Prime 850 + Tests Rs.499 12 Months
RRB NTPC Prime 300 + Tests Rs.449 12 Months
Teaching Prime 250+ Tests Rs.399 12 Months
SSC & RRB NTPC Combo Prime 1150+ Tests Rs.799 12 Months
Maha Combo Prime 2100 + Tests Rs.1999 12 Months

 

The content for these test series has been formulated under the keen observation of scintillating minds of Adda247 and the guidance of top rankers who have utilized their experience to prepare for the same. Offering you with the knowledge that will be the spade to dig out the mountains out of your way. 

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD