SSC CHSL General Awareness Questions : 25th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which bill can be introduced without the prior recommendation of the President of India?
भारत के राष्ट्रपति की पूर्व सिफारिश के बिना कौन सा विधेयक पेश किया जा सकता है?
(a) Money Bill/ धन विधेयक
(b) Finance Bill/ वित्त विधेयक
(c) Ordinary Bill/ साधारण विधेयक
(d) No option is correct./ कोई विकल्प सही नहीं है

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Ordinary Bill introduced without the prior recommendation of the President of India.

Q2. In India, the oath of secrecy to union ministers is administered by whom?
भारत में, केंद्रीय मंत्रियों को गोपनीयता की शपथ किसके द्वारा दिलाई जाती है?
(a) The Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(b) Comptroller and Auditor General of India/ भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक
(c) The President of India / भारत के राष्ट्रपति
(d) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. In India, the oath of secrecy to union ministers is administered by The President of India.

Q3. After how much time the laws made by Parliament on the state subjects during a National Emergency become in operative and cease to operate?
एक राष्ट्रीय आपातकाल के दौरान राज्य के विषयों पर संसद द्वारा बनाए गए कानून कितने समय बाद निष्क्रिय हो जाते हैं और संचालित होने से बच जाते हैं?
(a) Three months/तीन महीने
(b) Six months /छ: महीने
(c) Nine months/नौ महीने
(d) Twelve months/बारह महीने

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. After Six months the laws made by Parliament on the state subjects during a National Emergency become inoperative and cease to operate.

Q4. The power of an earthquake is expressed in terms of a magnitude on a scale called __ scale.
भूकंप की शक्ति को ________ पैमाने पर एक परिमाण के रूप में व्यक्त की जाती है।
(a) Schmitt/ श्मिट
(b) Hutton/ हटन
(c) Werner/ वर्नर
(d) Richter/ रिक्टर

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. The Richter scale was invented, logically enough, in the 1930s by Dr. Charles Richter, a seismologist at the California Institute of Technology. It is a measure of the largest seismic wave recorded on a particular kind of seismograph located 100 kilometers (about 62 miles) from the epicenter of the earthquake.

Q5.Which of the following planets has the highest revolutionary motion?
निम्नलिखित में से किस ग्रह में सबसे अधिक क्रांतिकारी गति है?
(a) Mercury/ बुध ग्रह
(b) Venus/ शुक्र ग्रह
(c) Mars/ मंगल ग्रह
(d) Jupiter/ बृहस्पति

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Jupiter has the highest revolutionary motion among the following given planets.

Q6.Which of the following country’s national flag has a Dragon on it?
निम्नलिखित में से किस देश के राष्ट्रीय ध्वज में ड्रैगन है?
(a) Nepal /नेपाल
(b) Sri Lanka/श्री लंका
(c) Myanmar/म्यांमार
(d) Bhutan/भूटान

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Bhutan means “land of the dragon.” Their flag features a white, Chinese-style dragon with a pearl clutched in each paw.

Q7. Salt March also known as Dandi March was initiated by ________.
नमक मार्च जिसे दांडी मार्च के नाम से भी जाना जाता है, किसके द्वारा शुरू की गयी थी?
(a) Raja Ram Mohan Roy/ राजा राम मोहन राय
(b) Mahatma Gandhi/ महात्मा गांधी
(c) Avantikabai Gokhale/ अवंतिकाबाई गोखले
(d) Kasturba Gandhi/ कस्तूरबा गांधी

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. The Salt March, also known as the Dandi March and the Dandi Satyagraha, was an act of nonviolent civil disobedience in colonial India led by Mohandas Karamchand Gandhi to produce salt from the seawater in the coastal village of Dandi .

Q8. Chauri Chaura incident took place in?
चौरी चौरा की घटना कब हुई थी?
(a) 1902
(b) 1912
(c) 1922
(d) 1932

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. The Chauri Chaura incident occurred at Chauri Chaura in the Gorakhpur district of the United Province, (modern Uttar Pradesh) in British India on 5 February 1922, when a large group of protesters, participating in the Non-cooperation movement, clashed with police, who opened fire.

Q9. Which of the following newspapers is NOT related to Madan Mohan Malaviya?
मदन मोहन मालवीय, निम्नलिखित में से किस समाचार पत्र से संबंधित नहीं हैं?
(a) Leader/लीडर
(b) Comrade/ कामरेड
(c) Hindustan/ हिंदुस्तान
(d) Abhyudaya/ अभ्युदय

Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The Comrade was a weekly English-language newspaper that was published and edited by Maulana Mohammad Ali between 1911 and 1914. Mohammad Ali was a forceful orator and writer, contributing articles to various newspapers including The Times, The Observer and The Manchester Guardian before he launched The Comrade.

Q10. Debenture holders of a company are its ___________.
किसी कंपनी के डिबेंचर धारक इसके __________ होते हैं।
(a) Shareholders/ शेयरधारक
(b) Creditors/ लेनदार
(c) Debtors/ देनदार
(d) Directors/ निदेशक

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. A shareholder is the joint owner of a company; but a debenture holder is only a creditor of the company.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD