Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home General Awareness SSC CHSL General Awareness Questions : 24th June

SSC CHSL General Awareness Questions : 24th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.In Lok Sabha, who CANNOT vote in the first instance during voting?
लोक सभा में, कौन पहली बार मतदान के दौरान वोट नहीं कर सकते?
(a) Speaker/ अध्यक्ष
(b) Cabinet Ministers/ केबिनेट मंत्री
(c) Member of Lok Sabha/ लोकसभा का सदस्य
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW
Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. In Lok Sabha, Speaker CANNOT vote in the first instance during voting.

Q2. Houses of Indian Parliament are prorogued by whom?
भारतीय संसद के सदनों को किसके द्वारा स्थगित किया जाता है?
(a) Speaker of Lok Sabha/ लोकसभा अध्यक्ष
(b) Chairman of Rajya Sabha/ राज्यसभा के सभापति
(c) Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(d) President of India/ भारत के राष्ट्रपति

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. Prorogation means the termination of a session of the House by an order made by the President under article 85(2)(a) of the Constitution. Prorogation terminates both the sitting and session of the House.

Q3.If any Fundamental Right of a citizen is breached then under Article 226 of Indian Constitution he can move to ______.
यदि किसी नागरिक के किसी मौलिक अधिकार का उल्लंघन होता है तो भारतीय संविधान के अनुच्छेद 226 के तहत वह ______ के पास जा सकता है।
(a) Prime Minsiter of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(b) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(c) President of India / भारत के राष्ट्रपति
(d) High Court of State/ उच्च न्यायालय

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. Article 226 of Constitution of India deals with Power of High Courts to issue certain writs for enforcement of Fundamental Rights.

Q4. Which of the following is the second highest mountain peak in the world?
निम्नलिखित में से कौन सी दुनिया की दूसरी सबसे ऊंची पर्वत चोटी है?
(a) Godwin Austen/ गॉडविन ऑस्टेन
(b) Kanchenjunga/ कंचनजंगा
(c) Nanda Devi/ नंदादेवी
(d) Nanga Parvat/ नंगा परबत

Show Answer

S4.Ans.(a)
Sol. K2, also known as Mount Godwin-Austen or Chhogori, at 8,611 metres above sea level, is the second highest mountain in the world, after Mount Everest, at 8,848 metres.

Q5. Pakistan is located in which part of Asia?
पाकिस्तान एशिया के किस भाग में स्थित है?
(a) Southern Asia/ दक्षिणी एशिया
(b) Northern Asia/ उत्तरी एशिया
(c) Eastern Asia/ पूर्वी एशिया
(d) Northern Asia / उत्तरी एशिया

Show Answer

S5.Ans.(a)
Sol. Pakistan, officially the Islamic Republic of Pakistan, is a country in South Asia. It is the fifth-most populous country with a population exceeding 212,742,631 people. In area, it is the 33rd-largest country, spanning 881,913 square kilometres.

Q6.In whose reign did the visit of Saint Thomas take place?
किसके शासनकाल के दौरान संत थॉमस ने दौरा किया था?
(a) Maues/मौज
(b) Gondophernes/ गॉन्डोफर्नीज
(c) Kanishka/ कनिष्क
(d) Menander/ मिनांडर

Show Answer

S6.Ans.(b)
Sol. Thomas is traditionally believed to have sailed to India in 52AD to spread the Christian faith, and is believed to have landed at the port of Muziris in the regin of Gondophernes.

Q7. Who was the founder of Sunga dynasty?
सुंग वंश का संस्थापक कौन था?
(a) Pushyagupta / पुष्यगुप्त
(b) Pushyamitra/ पुष्यमित्र
(c) Pushparaja / पुष्पराज
(d) Pravarsena/ प्रवरसेन

Show Answer

S7.Ans.(b)
Sol. The sunga dynasty was established by Pushyamitra Shunga, after the fall of the Maurya Empire and Its capital was Pataliputra.

Q8. Tipu Sultan was defeated in Third Mysore War in 1789 by
1789 में टीपू सुल्तान को तीसरे मैसूर युद्ध में किस ने हराया था?
(a) Lord Cornwallis/ लॉर्ड कार्नवालिस
(b) Sir John Macpherson/ सर जॉन मैकफर्सन
(c) John Shore/ जॉन शोर
(d) Warren Hastingts/ वारेन हेस्टिंग्स

Show Answer

S8.Ans.(a)
Sol. The Third Anglo–Mysore War was a conflict in South India between the Kingdom of Mysore and the East India Company and its allies, including the Maratha Empire and the Nizam of Hyderabad. It was the third of four Anglo–Mysore Wars. It is fought under Lord Cornwallis.

Q9. The President of the Indian National Congress in 1885 was:
1885 में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के अध्यक्ष कौन थे?
(a) George Yule / जॉर्ज यूल
(b) Dadabhai Naoroji / दादाभाई नौरोजी
(c) W.C. Bannerji /डब्ल्यू. सी. बनर्जी
(d) W. Wedderburn/ डब्ल्यू. वाइडरबर्न

Show Answer

S9.Ans.(c)
Sol. Congress sessions
Year Place Name of President
1885 Bombay Womesh Chandra Bonnerjee(First President)
1886 Calcutta Dadabhai Naoroji
1887 Madras Badruddin Tayyabji(1st muslim president)

Q10.In Microsoft Word, under character formatting ___________ decides the appearance of our characters.
माइक्रोसॉफ्ट वर्ड में, वर्ण स्वरूपण के अंतर्गत ___________ हमारे वर्णों की दिखावट का निर्णय करता है।
(a) Size/ आकार
(b) Underline/ रेखांकन
(c) Effects/ प्रभाव
(d) Font/ फ़ॉन्ट

Show Answer

S10.Ans.(d)
Sol. In Microsoft Word, under character formatting Font decides the appearance of our characters.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD