SSC CHSL General Awareness Questions : 22nd June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Anti-defection law was passed in which Constitutional Amendment Act?
दलबदल विरोधी कानून किस संवैधानिक संशोधन अधिनियम में पारित किया गया था?
(a) 41st Constitutional Amendment Act/41 वां संवैधानिक संशोधन अधिनियम
(b) 46th Constitutional Amendment Act/46 वाँ संवैधानिक संशोधन अधिनियम
(c) 48th Constitutional Amendment Act/48 वाँ संवैधानिक संशोधन अधिनियम
(d) 52th Constitutional Amendment Act/52 वाँ संवैधानिक संशोधन अधिनियम

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Anti-Defection Law was passed in 1985 through the 52nd Amendment to the Constitution, which added the Tenth Schedule to the Indian Constitution.

Q2. If any Fundamental Right of a citizen is breached, then under Article 32 of Indian Constitution he can directly go to the ______.
यदि किसी नागरिक के किसी मौलिक अधिकार का उल्लंघन होता है, तो भारतीय संविधान के अनुच्छेद 32 के तहत वह सीधे ______ जा सकता है।
(a) Chief Minister of state/ राज्य के मुख्यमंत्री
(b) Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(c) Supreme Court of India/ भारत का सर्वोच्च न्यायालय
(d) Governor of state / राज्य का राज्यपाल

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Article 32 provides a fundamental right to each person in India to approach Supreme Court of India for enforcement of the fundamental rights enshrined in Part III of the Constitution. Basically, one can seek an order from Supreme Court which shall be binding on everyone to protect their fundamental right.

Q3.Which of the following planets has the highest average density?
निम्नलिखित में से किस ग्रह का उच्चतम औसत घनत्व है?
(a) Jupiter/ जुपिटर
(b) Mars/ मंगल ग्रह
(c) Earth/पृथ्वी
(d) Mercury/ बुध ग्रह

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Earth has maximum average density of 5.5 gm/cm3 followed by Mercury having average density of 5.4 gm/cm3.

Q4. The average weather pattern taken over a long time, say 25 years, is called the ________________ of the place.
25 वर्षों के लंबे समय तक औसत मौसम का पैटर्न, स्थान का ________________ कहलाता है।
(a) Ecology/ परिस्थितिकी
(b) Environment / वातावरण
(c) Climate/ जलवायु
(d) Habitat/ आवास

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Climate, conditions of the atmosphere at a particular location over a long period of time; it is the long-term summation of the atmospheric elements that, over short time periods, constitute weather.

Q5. The per capita income in India was Rs. 20/- in 1867-68, was ascertained for the first time by___________.
भारत में 1867-68 में, प्रति व्यक्ति आय 20 रुपये थी। यह पहली बार किस के ___________ द्वारा निधारित किया गया था।
(a) MG Ranade/ एमजी रानाडे
(b) Sir W Hunter/ सर डब्ल्यू हंटर
(c) RC Dutt / आरसी दत्त
(d) Dadabhai Naoroji/ दादाभाई नौरोजी

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The per capita income in India was Rs. 20/- in 1867-68, was ascertained for the first time by Dadabhai Naoroji.

Q6. Which of the following events is NOT considered for the time being of Viceroy Lord Lytton?
निम्नलिखित में से किस घटना को वायसराय लॉर्ड लिटन के समय का नहीं माना जाता है?
(a) Second Afghan War/ दूसरा अफगान युद्ध
(b) Burma war/ बर्मा युद्ध
(c) Arms Act/ शस्त्र अधिनियम
(d) Press Act/ प्रेस अधिनियम

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Lord Lytton remained the Viceroy of India from 1876-1880. Second Afghan war- 1878-80, Vernacular Press Act-1878 and Arms act- 1878 were important features of the Lord Lytton viceroyalty.

Q7. Which of the following pairs is not correctly matched?
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म सही ढंग से मेल नहीं खाता है?
(a) Munda Rebellion : 1899/ मुंडा विद्रोह: 1899
(b) Vellore Mutiny: 1806/ वेल्लोर म्यूटिनी: 1806
(c) Santhal Rebellion: 1855/ संथाल विद्रोह: 1855
(d) Chuar Rebellion: 1870/ चुअर विद्रोह: 1870

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Chuar Rebellion occurred in 1798-99 in Bankura / Midnapore districts of modern West Bengal. Munda rebellion took place in the region south of Ranchi in 1899-1900. Santhal Revolt took place in 1855. The Vellore mutiny on 10 July 1806 was the first instance of a large-scale and violent mutiny by Indian sepoys against the East India Company.

Q8. In which of the following types of economy are the factors of production owned individually?
निम्न में से किस प्रकार की अर्थव्यवस्था में व्यक्तिगत रूप से स्वामित्व उत्पादन के कारक होते हैं?
(a) Capitalist/ पूंजीवादी
(b) Socialist/ समाजवादी
(c) Mixed/ मिश्रित
(d) Both Capitalist and Socialist/ पूंजीवादी और समाजवादी दोनों

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Capitalism is an economic system based upon private ownership of the means of production and their operation for profit

Q9. Which committee was set up to review the concept of the poverty line?
गरीबी रेखा की अवधारणा की समीक्षा के लिए किस समिति का गठन किया गया था?
(a) S Tendulkar Committee/ एस तेंदुलकर समिति
(b) Chelliah Committee/ चेल्या समिति
(c) Wanchoo Committee/ वांचू समिति
(d) Dutt Committee/ दत्त समिति

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Suresh Tendulkar headed committee named as Suresh Tendulkar Committee to look into the people living under poverty line in India. A committee was formed by government of India in 2005, with Tendulkar as chairman to ‘report on methodology of estimation of poverty’.

Q10.The best solution for overcoming the evil effects of small and uneconomic holdings is ___________.
छोटी और गैर-आर्थिक होल्डिंग्स के बुरे प्रभावों पर काबू पाने का सबसे अच्छा समाधान ___________ है।
(a) Urbanization of rural population/ ग्रामीण आबादी का शहरीकरण
(b) Using capital intensive technology/ पूंजी गहन प्रौद्योगिकी का उपयोग करना
(c) Co-operative farming / सहकारी खेती
(d) Rapid industrialization/ तेजी से औद्योगिकीकरण

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Co-operative farming is a voluntary organization in which the farmers pool their resources. The object of this organization is to help each other in agriculture for their common interests. It will remove the ill effect of small and uneconomic holding.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD