SSC CHSL General Awareness Questions : 20th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which type of city administration controls smaller urban areas?
किस प्रकार का शहर प्रशासन छोटे शहरी क्षेत्रों को नियंत्रित करता है?
(a) Nagar Panchayat/ नगर पंचायत
(b) Municipal Council/ नगर पालिका परिषद
(c) Municipal Corporation/ नगर निगम
(d) No option is correct/ कोई विकल्प सही नहीं है

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Nagar Nigam, also known as a Municipal Corporation, is a local governing body which has a population of more than one million. Nagar Palika, also known as a Municipality or municipal council, is an urban local body that administers to a city with a population of 10,000 to 30,000.

Q2.______ is a constitutional body in India.
______ भारत में एक संवैधानिक निकाय है।
(a) Central Information Commission/ केंद्रीय सूचना आयोग
(b) Lokpal and Lokayukta/ लोकपाल और लोकायुक्त
(c) National Development Council/ राष्ट्रीय विकास परिषद
(d) Election Commission/ चुनाव आयोग

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Election Commission of India is an autonomous constitutional authority responsible for administering election processes in India.

Q3. Which year has been set as goal for completing the Mumbai-Ahmedabad bullet train project operated with the help of Japan?
जापान की मदद से संचालित मुंबई-अहमदाबाद बुलेट ट्रेन परियोजना को पूरा करने के लिए लक्ष्य किस वर्ष निर्धारित किया गया है?
(a) 2021
(b) 2023
(c) 2024
(d) 2025

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The 508km-long Mumbai to Ahmedabad High Speed Rail (MAHSR) Project will be built at cost of Rs 1.10 lakh crore. It is expected to be completed by 2023.

Q4.Which of the following countries border touches with China?
निम्नलिखित में से किस देश की सीमा चीन से लगती है?
(a) Uzbekistan/ उज़्बेकिस्तान
(b) Nepal/ नेपाल
(c) Philippines/ फिलीपींस
(d) South Korea/ दक्षिण कोरिया

Show Answer

Ans.(b)
Sol. China has the maximum number of neighbours touching its border. The 14 countries touching its border are: India, Pakistan, Afghanistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan, Mongolia, Russia, North Korea, Vietnam, Laos, Myanmar, Bhutan and Nepal

Q5. Which of the following is Inexhaustible Natural Resources?
निम्न में से कौन सा अक्षय प्राकृतिक संसाधन है?
(a) Air / वायु
(b) Minerals / खनिज पदार्थ
(c) Forests / वन
(d) Coal / कोयला

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Inexhaustible resources are those resources which are present in unlimited quantity in nature and those resources which do not get exhausted or depleted by human activities. Inexhaustible resources are also known as renewable resources. These include air, clay sand, water and solar energy.

Q6. The day-to-day condition of the atmosphere at a place with respect to the temperature, humidity, rainfall, windspeed, etc., is called the ________________ at that place.
तापमान, आर्द्रता, वर्षा, हवा की गति आदि के संबंध में किसी स्थान पर वातावरण की दिन-प्रतिदिन की स्थिति को उस स्थान पर ________________ कहा जाता है।
(a) Climate / जलवायु
(b) Ecology/ परिस्थितिकी
(c) Environment/ वातावरण
(d) Weather/ मौसम

Show Answer
Ans.(d)

Sol. Weather is described in terms of variable conditions such as temperature, humidity, wind velocity, precipitation, and barometric pressure. The average weather conditions of a region over time are used to define a region’s climate.

Q7. What was the real name of Gautam Buddha?
गौतम बुद्ध का वास्तविक नाम क्या था?
(a) Siddhartha / सिद्धार्थ
(b) Mahendra/ महेंद्र
(c) Shree Dutt/ श्रीदत्त
(d) Vishal Dutt/ विशाल दत्त

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The real name of Gautama Buddha is Siddhartha. The Buddhist tradition regards Lumbini, in present-day Nepal to be the birthplace of the Buddha.

Q8. Which one of the following places was Asia’s first Export Processing Zone (EPZ) set up?
निम्नलिखित में से किस स्थान पर एशिया का पहला निर्यात प्रसंस्करण क्षेत्र (EPZ) स्थापित किया गया था?
(a) Santa Cruz/ सांता क्रुज़
(b) Kandla/ कांडला
(c) Cochin/ कोचीन
(d) Surat/ सूरत

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Kandla Free Trade Zone is India’s first Export Processing Zone was set up in 1965.

Q9.Which of the following contributes the maximum earning in Indian Railways?
निम्नलिखित में से क्या भारतीय रेलवे में अधिकतम कमाई में योगदान देता है?
(a) Passenger Earning/ यात्री की कमाई
(b) Goods Traffic Earning/ माल यातायात कमाई
(c) Sundry Earning/ विविध कमाई
(d) Other Coach Earning/ अन्य कोच की कमाई

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Goods Traffic Earnings contributes the maximum earning in Indian Railways.

Q10. In which year Swami Vivekananda established the Ramakrishna Mission at Belur?
स्वामी विवेकानंद ने किस वर्ष बेलूर में रामकृष्ण मिशन की स्थापना की?
(a) 1885
(b) 1890
(c) 1897
(d) 1901

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Swami Vivekananda established the Ramakrishna Mission at Belur in 1897.

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD