SSC CHSL General Awareness Questions : 19th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which part of the Indian Constitution deals with Amendment of the Constitution?
भारतीय संविधान का कौन सा भाग संविधान के संशोधन से संबंधित है?
(a) Part XIV/ भाग XIV
(b) Part XVI/ भाग XVI
(c) Part XVIII/ भाग XVIII
(d) Part XX/ भाग XX

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Amending the Constitution of India is the process of making changes in the supreme law of land . The procedure of amendment in the constitution is laid down in Part XX (Article 368) of the Constitution of India.

Q2. Who can make laws for Union Territories on any subject under the three lists Viz. union list, state list and concurrent list?
तीन सूचियों यानि संघ सूची, राज्य सूची और समवर्ती सूची के तहत किसी भी विषय पर केंद्र शासित प्रदेशों के लिए कानून कौन बना सकता है?
(a) The President of India alone/ केवल भारत के राष्ट्रपति
(b) The Parliament / संसद
(c) The Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(d) Home Minister of India/ भारत के गृहमंत्री

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Parliament can make laws for Union Territories on any subject under the three lists Viz. union list, state list and concurrent list.

Q3.Which of the following is NOT a terrestrial planet?
निम्नलिखित में से कौन सा पार्थिव ग्रह नहीं है?
(a) Mercury/ बुध ग्रह
(b) Venus/ शुक्र
(c) Mars/ मंगल ग्रह
(d) Saturn/ शनि ग्रह

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Within the Solar System, the terrestrial planets are the inner planets closest to the Sun, i.e. Mercury, Venus, Earth, and Mars. Saturn is not a terrestrial planet.

Q4. A sector between the two longitude lines is known by which of the following name?
दो देशांतर रेखाओं के बीच के क्षेत्र को निम्नलिखित में से किस नाम से जाना जाता है?
(a) Belt/ बेल्ट
(b) Gore/ गोर
(c) Timeblock/ टाइम ब्लॉक
(d) Time box/ टाइम बॉक्स

Show Answer

Ans.(b)
Sol. A gore is the curved surface which lies between two close lines of longitude on a globe. It refers to a sector of a curved surface.

Q5. Which place is NOT associated with Gautama Buddha?
गौतम बुद्ध का संबंध किस स्थान से नहीं है?
(a) Saranath/ सारनाथ
(b) Bodh Gaya/ बौद्धगया
(c) Kushinagar/ कुशीनगर
(d) Pawapuri/ पावापुरी

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Astamahasthanas are eight great holy places associated with the life of Buddha. These include four pilgrimage sites related to the life of Gautama Buddha viz. Lumbini, Bodhgaya, Sarnath and Kushinagara and four other sites viz. Sravasti, Sankasya, Rajgir and Vaishali. Pawapuri is not associated with him.

Q6. After which of the following centuries, did the practice of donating land in South India go a long way?
निम्नलिखित में से किस शताब्दी के बाद, दक्षिण भारत में भूमि दान करने की प्रथा बहुत लम्बे समय तक चली?
(a) Fifth century/ पांचवीं शताब्दी
(b) Sixth century/ छठी शताब्दी
(c) Eighth century/ आठवीं शताब्दी
(d) Ninth century/ नौवीं शताब्दी

Show Answer

Ans.Ans.(c)
Sol. After Eighth century, the practice of donating land in South India go a long way.

Q7. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?
पिछले एक दशक में, निम्नलिखित क्षेत्रों में से किसने भारत में सबसे अधिक प्रत्यक्ष विदेशी निवेश को आकर्षित किया है?
(a) Food processing/ खाद्य प्रसंस्करण
(b) Petro-chemical/ पेट्रो-रसायन
(c) Chemicals other than fertilizers/ उर्वरकों के अलावा अन्य रसायन
(d) Telecommunications/ दूरसंचार

Show Answer

S7.Ans.(d)
Sol. The telecommunications sector constituted for the largest part in foreign direct investment equity inflows in India with an overall amount of 6.14 billion U.S. dollars for FY 2018.

Q8. The modern economy is NOT characterized by ___________.
आधुनिक अर्थव्यवस्था ___________ की विशेषता नहीं है।
(a) Self-sufficient village system/ आत्मनिर्भर गाँव प्रणाली
(b) Development of money economy/ मुद्रा अर्थव्यवस्था का विकास
(c) Capital intensive mode of production/ उत्पादन का पूंजी गहन मोड
(d) Production for market/ बाजार के लिए उत्पादन

Show Answer

S8.Ans.(a)
Sol. The modern economy is not characterized by self-sufficient village system.

Q9. Who was elected the President of All India Workers and Peasants Party in Calcutta in 1928?
1928 में कलकत्ता में अखिल भारतीय कार्यकर्ता और किसान पार्टी के अध्यक्ष कौन चुने गए थे?
(a) M.N. Joglekar/ एम.एन. जोगलेकर
(b) Shripad Amrit Dange/ श्रीपाद अमृत डांगे
(c) Sohan Singh Josh/ सोहन सिंह जोश
(d) Mujaffar ahmed/ मुजफ्फर अहमद

Show Answer

Ans.(c)
Sol. In late November 1928 the WPP of Bengal executive committee met with Philip Spratt and Muzaffar Ahmed. They decided to appoint Sohan Singh Josh of the Punjab Kirti Kisan Party to chair the All India Workers and Peasants Conference, to be held in Calcutta in December.

Q10.Who among the following is considered as a political guru of Mahatma Gandhi?
निम्नलिखित में से किसे महात्मा गांधी का राजनीतिक गुरु माना जाता है?
(a) Dadabhai Naoroji/ दादाभाई नौरोजी
(b) Gopal Krishna Gokhale/ गोपाल कृष्ण गोखले
(c) Lala Lajpat Rai/ लाला लाजपत राय
(d) Bal Gangadhar Tilak/ बाल गंगाधर तिलक

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Gopal Krishna Gokhale is considered as a political guru of Mahatma Gandhi. Gokhale was a senior leader of the Indian National Congress.

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD