SSC CHSL General Awareness Questions : 18th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Chief Election Commissioner of India holds the office for ______.
भारत के मुख्य चुनाव आयुक्त ______ समय के लिए कार्यरत होता है।
(a) 60 years of age or for six years, whichever early /60 वर्ष की आयु या छह वर्ष, जो पहले हो
(b) 65 years of age or for six years, whichever early/65 वर्ष की आयु या छह वर्ष, जो पहले हो
(c) 70 year of age or for six years, whichever early/70 वर्ष की आयु या छह वर्ष, जो पहले हो
(d) 55 year of age or for five years, whichever early/55 वर्ष की आयु या छह वर्ष, जो पहले हो

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The President appoints Chief Election Commissioner and Election Commissioners. They have tenure of six years, or up to the age of 65 years, whichever is earlier.

Q2. The Attorney General of India is the ______ of the Government of India.
भारत के महान्यायवादी, भारत सरकार के _______ होते है।
(a) Chief Account Officer/ मुख्य लेखा अधिकारी
(b) Chief Law Officer/ मुख्य विधि अधिकारी
(c) Chief Audit Officer/ मुख्य लेखा परीक्षा अधिकारी
(d) Chief Election Officer/ मुख्य चुनाव अधिकारी

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Attorney General for India is the Indian government’s chief legal advisor, and is primary lawyer in the Supreme Court of India.

Q3. Which of the following information is found in Ashoka’s inscriptions?
अशोक के शिलालेखों में निम्नलिखित में से कौन सी जानकारी पाई जाती है?
(a) Life story/ जीवनवृत्त
(b) Internal policy/ आंतरिक नीति
(c) Foreign policy/ विदेश नीति
(d) All options are correct/ सभी विकल्प सही हैं

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Edicts of Ashoka are in total 33 inscriptions written on the Pillars, boulders and cave walls of Mauryan Period, during the reign of the Emperor Ashok that are dispersed throughout the Indian Sub-continent covering India, Pakistan and Nepal. Information related to life story of Ashoka, Internal Policy and Foreign policy was found in inscriptions.

Q4. Which of the following indicates the circle of the Saranath Pillar?
निम्नलिखित में से कौन सारनाथ स्तंभ के वृत्त को इंगित करता है?
(a) Law/ कानून
(b) Revolution/ क्रांति
(c) Progress/ प्रगति
(d) Religion/ धर्म

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The wheel (circle) in Sarnath Pillar indicates Progress.

Q5. China has the longest border with which of the following country?
किस देश के साथ चीन की सबसे लंबी सीमा है?
(a) Russia/रूस
(b) India/भारत
(c) Myanmar/ म्यांमार
(d) Mongolia/ मंगोलिया

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Mongolia shares the longest land border with China.

Q6. The distance between the two latitudes is approximately ___________.
दो अक्षांशों के बीच की दूरी लगभग ___________ है।
(a) 111 miles/111 मील
(b) 121 miles/121 मील
(c) 111 km/111 किमी
(d) 121 km/121 किमी

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Latitude is the angular distance north or south from the equator of a point on the earth’s surface, measured on the meridian of the point. Each degree of latitude is approximately 69 miles (111 kilometers)

Q7. Who built the Moti Masjid in the Red Fort of Delhi?
दिल्ली के लाल किले में मोती मस्जिद का निर्माण किसने करवाया था?
(a) Akbar /अकबर
(b) Jahangir/जहाँगीर
(c) Shah Jahan/ शाहजहाँ
(d) Aurangzeb/ औरंगजेब

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Moti Masjid is a white marble mosque inside the Red Fort complex in Delhi, India. It was built by the Mughal emperor Aurangzeb from 1659-1660.

Q8.The competitive position of a company can be improved by ___________.
किसी कंपनी की प्रतिस्पर्धी स्थिति को ___________ द्वारा बेहतर बनाया जा सकता है।
(a) Increasing the selling price/ विक्रय मूल्य में वृद्धि
(b) Reducing the margin of profit/ लाभ के मार्जिन को कम कर के
(c) Ignoring competitors/ प्रतिद्वंद्वियों को नजरअंदाज कर के
(d) Understanding and fulfilling customers’ needs/ ग्राहकों की जरूरतों को समझना और उन्हें पूरा करना

Show Answer

Ans.(d)
Sol. To improve your competitive positioning is to view your business from four different axes—supply chain, R&D and innovation, manufacturing, and marketing and sales i.e. fulfilling and understanding customer needs.

Q9.Deficit financing means the government borrows money from the ___________.
घाटे के वित्तपोषण का मतलब सरकार ___________ से पैसा उधार लेती है।
(a) International Monetary Fund/ अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष
(b) Ministry of Finance/ वित्त मत्रांलय
(c) Reserve Bank of India/ भारतीय रिजर्व बैंक
(d) World Trade Organization/ विश्व व्यापार संगठन

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Deficit financing is a method of meeting government deficits through the creation of new money. When the Government resorts to deficit financing, it usually borrows from the Reserve Bank of India.

Q10.Kudremukh National Park is located in which state?
कुद्रेमुख राष्ट्रीय उद्यान किस राज्य में स्थित है?
(a) Karnataka / कर्नाटक
(b) Tamil Nadu/ तमिलनाडु
(c) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश
(d) Telangana/ तेलंगाना

Show Answer

Ans (a)
Sol. Designated as national park in the year 1987, Kudremukh National Park is located in the Chikkamagaluru district of Karnataka state.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD