SSC CHSL General Awareness Questions : 16th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following dimensions comes under the HDI?
निम्न में से कौन सा आयाम HDI के अंतर्गत आता है?
(a) A long and healthy life/ एक लंबा और स्वस्थ जीवन
(b) Education index/ शिक्षा सूचकांक
(c) A decent standard of living/ जीवन जीने का एक सभ्य मानक
(d) All of the above/ ऊपर के सभी

S1. Ans.(d)
Sol. The Human Development Report calculate the HDI combining three dimensions:
A long and healthy life: Life expectancy at birth
Education index: Mean years of schooling and Expected years of schooling
A decent standard of living: GNI per capita (PPP US$)

Q2. The first G20 Leaders’ Summit was held in –
पहले G20 लीडर्स समिट का आयोजन कब किया गया था?
(a) 2004
(b) 1999
(c) 2008
(d) 2000

S2. Ans.(c)
Sol. The G20 started in 1999 as a meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors in the aftermath of the Asian financial crisis. In 2008, the first G20 Leaders’ Summit was held, and the group played a key role in responding to the global financial crisis.

Q3. The NSG Guidelines were published in 1978 by?
NSG दिशानिर्देश 1978 में किस के प्रकाशित हुए थे?
(a) International Atomic Energy Agency / अंतरराष्ट्रीय परमाणु ऊर्जा एजेंसी
(b) United Nation/ संयुक्त राष्ट्र
(c) WTO
(d) NATO

S3. Ans.(a)
Sol. The NSG Guidelines were published in 1978 by the International Atomic Energy Agency (IAEA) as IAEA document INFCIRC/254 (subsequently amended), to apply to nuclear transfers for peaceful purposes to help ensure that such transfers would not be diverted to an unsafeguarded nuclear fuel cycle or nuclear explosive activities.

Q4. The World Health Organization (WHO) is a specialized agency of the United Nations and is headquartered in-
विश्व स्वास्थ्य संगठन (WHO) संयुक्त राष्ट्र की एक विशिष्ट एजेंसी है, इसका मुख्यालय कहाँ है?
(a) Hague/ हेग
(b) Oslo/ ओस्लो
(c) Geneva/ जिनेवा
(d) New York/ न्यूयॉर्क

S4. Ans.(c)
Sol. The World Health Organization (WHO) is a specialized agency of the United Nations that is concerned with international public health. It was established on 7 April 1948, and is headquartered in Geneva, Switzerland.

Q5. The International Monetary Fund (IMF) is an organization of ______ countries.
अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा कोष (IMF) ______ देशों का एक संगठन है
(a) 180
(b) 189
(c) 181
(d) 199

S5. Ans.(b)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) is an organization of 189 countries, working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world.

Q6. The Sustainable Development Goals defined in Agenda 2030, adopted by the UN General Assembly in-
एजेंडा 2030 में परिभाषित सतत विकास लक्ष्य, संयुक्त राष्ट्र महासभा द्वारा कब अपनाया गया था?
(a) 2012
(b) 2008
(c) 2015
(d) 2016

S6. Ans.(c)
Sol. UNESCO is the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. It seeks to build peace through international cooperation in Education, the Sciences and Culture. UNESCO’s programmes contribute to the achievement of the Sustainable Development Goals defined in Agenda 2030, adopted by the UN General Assembly in 2015.

Q7. In 2002 Which country became member of the United Nations, on the basis of the results of referendum held in the country?
2002 में, देश में आयोजित जनमत संग्रह के परिणामों के आधार पर कौन सा देश संयुक्त राष्ट्र का सदस्य बना?
(a) Belgium/ बेल्जियम
(b) Austria/ ऑस्ट्रिया
(c) Finland/ फिनलैंड
(d) Switzerland/ स्विट्जरलैंड

S7. Ans.(d)
Sol. On 10 September 2002, Switzerland became a full member of the United Nations, after a referendum supporting full membership won in a close vote six months earlier; Swiss voters had rejected membership by a 3-to-1 margin in 1986. The 2002 vote made Switzerland the first country to join based on a popular vote.

Q8. The five permanent members of the UN security council are-
संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद के पांच स्थायी सदस्य कौन हैं?
(a) USA, China, France, Russia and Canada/ संयुक्त राज्य अमेरिका, चीन, फ्रांस, रूस और कनाडा
(b) China, France, Russia, UK and USA/ चीन, फ्रांस, रूस, ब्रिटेन और अमेरिका
(c) Japan, Germany, Russia, UK and USA/जापान, जर्मनी, रूस, ब्रिटेन और अमेरिका
(d) Germany, China, USA. Russia and UK/जर्मनी, चीन, अमेरिका, रूस और ब्रिटेन

S8. Ans.(b)
Sol. Five permanent members of United Nations Security Council: China, France, Russian Federation, the United Kingdom, and the United States.

Q9. The United Nations is an international organization founded in-
संयुक्त राष्ट्र एक अंतर्राष्ट्रीय संगठन है इसकी स्थापना कब की गई थी?
(a) 1945
(b) 1950
(c) 1962
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

S9. Ans.(a)
Sol. The United Nations is an international organization founded in 1945. It is currently made up of 193 Member States. The mission and work of the United Nations are guided by the purposes and principles contained in its founding Charter.

Q10. The SDR is based on a basket of –
SDR ________ की एक बास्केट पर आधारित है.
(a) Four currencies / चार मुद्राएँ
(b) Seven currencies/सात मुद्राएँ
(c) Five currencies /पांच मुद्राएँ
(d) Three currencies/तीन मुद्राएँ

S10. Ans.(c)
Sol. The SDR is an international reserve asset, created by the IMF in 1969 to supplement its member countries’ official reserves. The value of the SDR is based on a basket of five currencies—the U.S. dollar, the euro, the Chinese renminbi, the Japanese yen, and the British pound sterling.

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD