SSC MTS General Awareness Questions : 12th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Right to Privacy comes under______________.
गोपनीयता का अधिकार _____________ के अंतर्गत आता है।
(a) Article 19/ अनुच्छेद 19
(b) Article 20/ अनुच्छेद 20
(c) Article 21/ अनुच्छेद 21
(d) Article 18/ अनुच्छेद 18

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol.The right to privacy is protected as an intrinsic part of the right to life and personal liberty under Article 21 and as a part of the freedoms guaranteed by Part III of the Constitution.

Q2. Right to Constitutional Remedies comes under ________________
संवैधानिक उपचार का अधिकार ________________ के अंतर्गत आता है
(a) Legal rights/ क़ानूनी अधिकार
(b) Fundamental rights/ मौलिक अधिकार
(c) Human rights/ मानवाधिकार
(d) Natural rights/ प्राकृतिक अधिकार

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Right to Constitutional Remedies comes under Fundamental Rights. It is provided under Article 32 to 35 of Indian constitution. It provides for constitutional remedies against the violation or transgression of fundamental rights.

Q3. What are the basis principles of the Cabinet Government?
कैबिनेट सरकार के मूल सिद्धांत क्या हैं?
(a) Political homogeneity / राजनीतिक समरूपता
(b) Ministerial responsibility/ मंत्री पद की जिम्मेदारी
(c) Leadership of the Prime Minister/ प्रधान मंत्री का नेतृत्व
(d) All of the above/ ऊपर के सभी

Show Answer

S3.Ans.(d)
Sol.Features Of Cabinet System In India-
I. There is a constitutional head of the Government.
II.The President acts only on advice given by the Council of Ministers, the responsibility for the President’s action is of the Council of Ministers.
III. In the cabinet system of government, an inner ring in the Council of Ministers, acts as the policy making part of the ministry.

Q4. In the following places which is known as ‘White Water’ in India?
भारत में निम्नलिखित स्थानों में से किसे ‘व्हाइट वाटर’ के रूप में जाना जाता है?
(a) Leh/लेह
(b) Ladakh/ लद्दाख
(c) Kargil/ कारगिल
(d) Siachen/ सियाचिन

Show Answer

S4.Ans.(d)
Sol. Siachen is known as White water in India.

Q5. Increased wind speed is accompanied by a reduced air _____________.
हवा के _____________ में कमी के साथ हवा की गति में वृद्धि होती है।
(a) Humidity/ आर्द्रता
(b) Pressure/ दबाव
(c) Density/ घनत्व
(d) Aridity/ शुष्कता

Show Answer

S5.Ans.(b)
Sol. The increased wind speed is always accompanied by a reduced air pressure.

Q6. Another name for Indira Point is: ______________________.
इंदिरा पॉइंट का दूसरा नाम क्या है?
(a) Parson point/ पार्सन पॉइंट
(b) La-Hi-Ching/ला-हाय-चिंग
(c) Pygmalion point/ पिग्मेल्यन बिंदु
(d) All options are correct/ सभी विकल्प सही हैं

Show Answer

S6.Ans.(d)
Sol. The Indira point was formerly known as Pygmalion Point, La-Hi-Ching Point and Parsons Point.

Q7. Who among the following was the founder of Calcutta?
कलकत्ता के संस्थापक निम्नलिखित में से कौन थे?
(a) Charles Ayar / चार्ल्स अयार
(b) Job Charnock/ जॉब चार्नॉक
(c) Garold Angiyar / गारोल्ड अंगियार
(d) William Novris/ विलियम नॉरिस

Show Answer

S7.Ans.(b)
Sol. Job Charnock (c. 1630–1692/1693) was an employee and administrator of the English East India Company, and traditionally regarded as the founder of the city of Kolkata.

Q8. Who among the following Governor General created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?
निम्नलिखित गवर्नर जनरल में से किसने भारतीय नागरिक सेवा का गठन किया जिसे बाद में भारतीय सिविल सेवा के रूप में जाना जाने लगा?
(a) Warren Hastings/ वारेन हेस्टिंग्स
(b) Wellesley/ वेलेस्ले
(c) Cornwallis/ कार्नवालिस
(d) William Bentinck/ विलियम बेंटिक

Show Answer

S8.Ans.(c)
Sol. The civil services were reformed and modernised by Lord Cornwallis and hence he is called the “Father of Indian Civil Service”. The civil service is a sector of government composed mainly of career bureaucrats hired on professional merit.

Q9. Who was the first Indian to have entered the Indian Civil Service?
भारतीय सिविल सेवा में प्रवेश करने वाले पहले भारतीय कौन थे?
(a)Satyendra Nath Tagore /सत्येन्द्र नाथ टैगोर
(b) CC Desai /सी. सी. देसाई
(c) Surendra Nath Banerjee /सुरेन्द्र नाथ बनर्जी
(d) Subash Chandra Bose/सुभाष चन्द्र बोस

Show Answer

S9.Ans.(a)
Sol. SatyendraNath Tagore was selected for the Indian Civil Service in June, 1863. He completed his probationary training and returned to India in November 1864.

Q10. The Battle of Plassey was fought in?
प्लासी की लड़ाई किस वर्ष में लड़ी गई थी?
(a) 1757
(b) 1782
(c) 1748
(d) 1764

Show Answer

S10.Ans.(a)
Sol. The Battle of Plassey was a decisive victory of the British East India Company over the Nawab of Bengal and his French allies on 23 June 1757.

                     

You may also like to read: