SSC CHSL General Awareness Questions : 11th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CHSL General Awareness Questions :...

SSC CHSL General Awareness Questions : 11th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Rajya Sabha member elected for _____ years.
राज्य सभा सदस्य _____ वर्षों के लिए चुने जाते हैं
(a)15
(b)12
(c) 2
(d) 6

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol.The Rajya Sabha members are elected for a term of 6 years and one third members retired after every two years.

Q2.The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly in –
राष्ट्रीय गान को संविधान सभा द्वारा कब अपनाया गया था?
(a) 24th May 1949/24 मई 1949
(b) 24th November 1949/24 नवम्बर 1949
(c) 24th January 1950/24 जनवरी 1950
(d) 24th June 1950/24 जून 1950

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol.The first stanza of the song Bharata Bhagya Bidhata was adopted by the Constituent Assembly of India as the National Anthem on 24 January 1950.

Q3.Which country’s constitution is the world’s longest?
किस देश का संविधान विश्व का सबसे बड़ा संविधान है?
(a) United States of America/ संयुक्त राज्य अमरीका
(b) China/ चीन
(c) India/ भारत
(d) Great Britain/ ग्रेट ब्रिटेन

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. The Indian constitution is the world’s longest. At its commencement, it had 395 articles in 22 parts and 8 schedules.

Q4.Who among the following is addressed as the Chairman of Rajya Sabha?
निम्नलिखित में से किसे राज्यसभा के सभापति के रूप में संबोधित किया जाता है?
(a) Prime Minister/ प्रधानमंत्री
(b) Chief Justice/मुख्य न्यायधीश
(c) Vice President/ उप-राष्ट्रपति
(d) Attorney General/ महान्यायवादी

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. The Vice-President of India is ex officio Chairperson of the Rajya Sabha.

Q5.Which of the following countries does NOT has the international border with India?
निम्नलिखित में से किस देश की भारत के साथ अंतर्राष्ट्रीय सीमा नहीं है?
(a) Pakistan/पाकिस्तान
(b) Bangladesh/बांग्लादेश
(c) Bhutan/भूटान
(d) Sri Lanka/श्री लंका

Show Answer

S5.Ans.(d)
Sol. India shares its political borders with other countries. Pakistan and Afghanistan are on the west and Bangladesh and Myanmar on the east. The northern boundary is made up of the Sinkiang province of China, Tibet, Nepal and Bhutan.

Q6. How many states of India have sea-shore?
भारत के कितने राज्यों में समुद्र तट है?
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 10

Show Answer

S6.Ans.(c)
Sol. Gujarat has longest coastal length in all of Indian states. 9 states, 4 Union Territories are on sea shore. Andhra has 2nd longest coastal length, Tamil Nadu 3rd.

Q7.Which separates the mainland of India from Rameswaram Island?
रामेश्वरम द्वीप से भारत की मुख्य भूमि को कौन अलग करता है?
(a) Palk Strait/ पाक जलडमरूमध्य
(b) Pamban channel/ पम्बन चैनल
(c) Ten degree channel/ दस डिग्री चैनल
(d) Nine degree channels/ नौ डिग्री चैनल

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Pamban Island is also known as Rameswaram Island, is an island located between peninsular India and Sri Lanka. The island is a part of India and forms the Rameswaram taluk of the Ramanathapuram district of the state of Tamil Nadu. It is the largest island in Tamil Nadu by area.

Q8. The boundary of which of the following state/country does NOT touch with Arunachal Pradesh?
निम्नलिखित में से किस राज्य / देश की सीमा अरुणाचल प्रदेश के साथ स्पर्श नहीं करती है?
(a) Assam/असम
(b) Nagaland/नागालैंड
(c) Bhutan/भूटान
(d) Manipur/मणिपुर

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Manipur doesn’t share boundary with Arunachal Pradesh.

Q9. British achieved political power in India after which of the following ?
ब्रिटिश ने भारत में निम्नलिखित में से किसके बाद राजनीतिक शक्ति प्राप्त की?
(a) Battle of Plassey/ प्लासी का युद्ध
(b) Battle of Panipat/ पानीपत का युद्ध
(c) Battle of Buxar/ बक्सार का युद्ध
(d) Battle of Wandiwash/ वांडिवाश का युद्ध

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. British achieved political power in India by winning Battle of Plassey.

Q10. “Abhinav Bharat” was founded in 1904 as a secret society of revolutionaries by :
“अभिनव भारत” की स्थापना 1904 में किस के द्वारा क्रांतिकारियों के एक गुप्त समाज के रूप में की गई थी?
(a) Damodar Chapekar/ दामोदर चापेकर
(b) V. D. Savarkar/ वी. डी. सावरकर
(c) Praffula Chaki/ प्रफुल्ल चाकी
(d) Khudiram Bose/ खुदीराम बोस

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Abhinav Bharat was a secret society founded by Vinayak Damodar Savarkar and his brother Ganesh Damodar Savarkar in 1904.

Click here SSC CHSL ANALYSIS 2019: ALL DAYS, ALL SLOTS

 

SSC CHSL General Awareness Questions : 11th July_50.1 SSC CHSL General Awareness Questions : 11th July_60.1

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read:

 

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?