SSC CHSL General Awareness Questions : 10th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who was the first Foreign Minister of free India?
स्वतंत्र भारत के पहले विदेश मंत्री कौन थे?
(a) Gulzari Lal Nanda / गुलजारी लाल नंदा
(b) Jawahar Lal Nehru/जवाहरलाल नेहरु
(c) Lal Bahadur Shastri /लाल बहादुर शास्त्री
(d) John Mathai/ जॉन मथाई

Show Answer

S1.Ans.(b)
Sol. India’s first prime minister, Jawaharlal Nehru, also held the foreign minister post throughout his 17-year premiership of the country; he remains the country’s longest-serving foreign minister.

Q2. Money bills can be introduced in the state legislature with the prior consent of
धन विधेयक ____ की पूर्व सहमति के साथ राज्य विधानसभा में पेश किया जा सकता है.
(a) The Speaker /अध्यक्ष
(b) The Chief Minister/मुख्य मंत्री
(c) The Governor/ गवर्नर
(d) The President/राष्ट्रपति

Show Answer

S2.Ans.(c)
Sol.A Money Bill cannot be introduced in the legislative council. It can be introduced in the legislative
assembly only and that too on the recommendation of the governor. Every such bill is considered to
be a government bill and can be introduced only by a minister.

Q3. Members of the state legislature can focus the attention of the government on matters of public importance through
राज्य विधायिका के सदस्य सरकारी महत्व के मामलों पर सरकार का ध्यान किस प्रकार केंद्रित कर सकते हैं?
(a) No-confidence motion/ अविश्वास प्रस्ताव
(b) Censure motion/ निंदा प्रस्ताव
(c) Cut motion/ कटौती प्रस्ताव
(d) Adjournment motion/ स्थगन प्रस्ताव

Show Answer

S3.Ans.(d)
Sol.The primary object of an adjournment motion is to draw the attention of house to a recent matter of urgent public importance having serious consequences and in regard to which a motion or a resolution with proper notice will be too late.

Q4.World famous Kaieteur Falls is situated on which river?
विश्व प्रसिद्ध केटूर फॉल्स किस नदी पर स्थित है?
(a) Potaro/ पोतरो
(b) Mississippi/ मिसिसिप्पी
(c) St. Lawrence/ सेंट लॉरेंस
(d) Zambezi/ ज़ांबेज़ी

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Kaieteur Falls is the world’s largest single drop waterfall by the volume of water flowing over it. Located on the Potaro River in the Kaieteur National Park.

Q5.How much area of Bhutan is approximately covered with forest ?
भूटान का लगभग कितना क्षेत्र जंगल से घिरा हुआ है?
(a) 45%
(b) 61%
(c) 72%
(d) 84%

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Forest area (% of land area) in Bhutan was 72.28 as of 2015.

Q6. During the night, the direction of the wind would be from the __________________.
रात के दौरान, हवा की दिशा __________________ से होगी।
(a) Valleys to the mountains/ घाटी से पहाड़ों
(b) Mountains to the valleys /पहाड़ों से घाटी
(c) Land to the sea / भूमि से समुद्र
(d) Sea to the land /समुद्र से भूमि

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. At night, this process inverts the air rises above the ocean, and cold air flows from the land to the ocean.

Q7. Thunder Cloud happens in which layer of the atmosphere?
थंडरक्लाउड वायुमंडल की किस परत में होता है?
(a) Ionoshpere/ आयनमंडल
(b) Zonosphere/ज़ोनोमंडल
(c) Troposphere/ क्षोभ मंडल
(d) Stratosphere/ समताप मण्डल

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. Almost all weather occurs in the lowest layer of the atmosphere, called the Troposphere. The exception being large storms like hurricanes and large Thunderstorms. These storms have clouds with great vertical development and the tops of these storms go into the Stratosphere.

Q8. In which year did the Portuguese captured Goa from Bijapur?
पुर्तगालियों ने बीजापुर से गोवा पर किस वर्ष में कब्जा किया था?
(a)1498
(b)1510
(c)1516
(d)1569

Show Answer

S8.Ans.(b)
Sol. The Portuguese conquest of Goa occurred when the governor of Portuguese India Alfonso de Albuquerque captured the city in 1510.

Q9. With whose permission did the English set up their first factory in Surat?
किसकी अनुमति से अंग्रेजों ने सूरत में अपना पहला कारखाना स्थापित किया?
(a)Akbar /अकबर
(b)Shahjahan/शाहजहाँ
(c)Jahangir/जहाँगीर
(d)Aurangzeb/औरंगजेब

Show Answer

S9.Ans.(c)
Sol. The Company’s ships first arrived in India, at the port of Surat, in 1608. Sir Thomas Roe reached the court of the Mughal Emperor, Jahangir, as the emissary of King James I in 1615, and gained for the British the right to establish a factory at Surat.

Q10.Who among the following were the pioneers in opening oceanic trade with India?
निम्नलिखित में से कौन भारत के साथ समुद्री व्यापार खोलने में अग्रणी थे?
(a)Dutch/ डच
(b)English/ अंग्रेज़
(c)French/ फ्रेंच
(d)Portuguese/ पुर्तगाली

Show Answer

S10.Ans.(d)
Sol. The first Portuguese reached India on 20 May 1498 when Vasco da Gama reached Calicut on Malabar Coast .English reached India after Portuguese.

Click here SSC CHSL ANALYSIS 2019: ALL DAYS, ALL SLOTS

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read: