SSC CGL Data Interpretation Questions : 9th May

Dear aspirants,

As you all know, the upcoming months are lined up with various important exams like SSC CGL 2018, RRB JE , SSC CGL , SSC JE and many more, so we are here to help you with the subject that is common to all of the given exams. We are providing daily quantitative aptitude quizzes, practice which will help you to score good marks in this section. We aim to provide the best study material to our readers with exam level questions to help them get used to the recent pattern. Attempt this quiz and check your preparation.

Direction(1-4): The bar graph given below represents the revenue of a firm for 8 years. All the revenue figures have been shown in terms of Rs. Crores.
नीचे दिया गया बार ग्राफ 8 वर्षों के लिए एक फर्म के राजस्व का प्रतिनिधित्व करता है. सभी राजस्व आंकड़े करोड़ रुपये के संदर्भ में दिखाए गए हैं।

Q1. What is the total value of revenue of the firm (in crores Rs) in years 2010, 2011 and 2012?
वर्ष 2010, 2011 और 2012 में फर्म के राजस्व का कुल मूल्य (करोड़ों रुपए में) क्या है?
(a) 910
(b) 930
(c) 950
(d) 1020

S1. Ans.(b)
Sol. Total value of revenue of the firm = 260 + 350 + 320 = 930

Q2. By what percentage has the revenue of the firm decreased in 2010 with respect to the last year?
पिछले वर्ष के संदर्भ में 2010 में फर्म के राजस्व में कितने प्रतिशत की कमी आई है?
(a) 15.38
(b) 14.44
(c) 11.11
(d) 13.33

S2. Ans.(d)
Sol. Required percentages = 40/300×100=13.33

Q3. In how many years, the revenue of the firm is less than the average revenue for these 8 years?
कितने वर्षों में, फर्म का राजस्व इन 8 वर्षों के औसत राजस्व से कम है?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

S3. Ans.(b)
Sol. The average revenue for these 8 years = (300+260+350+320+250+340+240+280)/8 =2340/8=292.5
So, NO. of years which is less
Than average revenue = 4 year

Q4. In which year the firm has shown maximum percentage increase in its revenue with respect to the previous year?
किस वर्ष में फर्म ने पिछले वर्ष के संदर्भ में अपने राजस्व में अधिकतम प्रतिशत वृद्धि दर्शाई है?
(a) 2011
(b) 2014
(c) 2016
(d) All are equal/ सभी समान हैं

S4. Ans.(b)
Sol. Required Max. Percentage increase.
From options – 2014 ⇒90/250×100=36%

Direction (5-9): The given pie chart shows the marks obtained (in degrees) by a student in different subjects. The total marks obtained by the student in the examination is 432.
दिए गए पाई चार्ट विभिन्न विषयों में एक छात्र द्वारा प्राप्त अंकों (डिग्री में) को दर्शाता है। परीक्षा में छात्र द्वारा प्राप्त कुल अंक 432 हैं।
Q5.

What is the total of marks obtained in Hindi and Maths?
हिंदी और गणित में प्राप्त कुल अंक कितने हैं?
(a) 178
(b) 172
(c) 174
(d) 182

S5. Ans.(c)
Sol.
65°+ 80° = 145°
marks=145/360×432
=174

Q6.

The marks obtained in science is what percentage of the total marks?
विज्ञान में प्राप्त अंक कुल अंकों का कितना प्रतिशत है?
(a) 20.14
(b) 18.12
(c) 17.16
(d) 19.44

S6. Ans.(d)
Sol.
70/360×100=175/9
=19.44

Q7.

The marks obtained in Maths is how much percent more than the marks obtained in Social Science?
मैथ्स में प्राप्त अंक सामाजिक विज्ञान में प्राप्त अंकों से कितना प्रतिशत अधिक है?
(a) 7.14
(b) 14.28
(c) 9.13
(d) 10.41

S7. Ans.(b)
Sol.
10/70×100=14.28%

Q8.

In how many subjects marks obtained are more than the average marks per subject?
कितने विषयों में प्राप्त अंक प्रति विषय औसत अंक से अधिक हैं?
(a) 3
(b) 1
(c) 2
(d) 4

S8. Ans.(c)
Sol.
(360°)/5=72°
∴ Maths & English = 2.

Q9.

If the maximum marks per subject is 100, then what is the total marks (in percentage) obtained in English and Hindi together?
यदि प्रति विषय अधिकतम अंक 100 हैं, तो एक साथ अंग्रेजी और हिंदी में प्राप्त कुल अंक (प्रतिशत में) कितने है?
(a) 168
(b) 68
(c) 76
(d) 84

S9. Ans.(d)
Sol.
(75°+65°)/(360°)×432
=14/36×432
=168
So,168/200×100=84%

Directions (10-13): Refer the below data table and answer the following Question.
नीचे दी गई डेटा तालिका देखें और निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर दें
Q10.

What is the ratio of boys to girls?
लड़कियों से लड़कों का अनुपात क्या है?
(a) 29 : 35
(b) 35 : 29
(c) 31 : 37
(d) 37 : 31

S10. Ans. (a);
Sol. (Total Boys)/(Total Girls)=145/175=29∶35

Q11.

How many students have scored marks 20 or more but less than 40?
कितने छात्रों ने 20 से अधिक अंक प्राप्त किए लेकिन 40 से कम हैं?
(a) 55
(b) 29
(c) 42
(d) 97

S11. Ans. (b);
Sol.

No. of Students b/w 20 to 40 marks = 29

Q12.

If the GDP of the country was $1 trillion at the end of 2013, what was it at the beginning of 2015?
यदि 2013 के अंत में देश की GDP $ 1 ट्रिलियन थी, तो 2015 की शुरुआत में यह कितनी थी?
(a) $0.94 trillion/ ट्रिलियन
(b) $0.92 trillion/ ट्रिलियन
(c) $1.06 trillion/ ट्रिलियन
(d) $0.98 trillion/ ट्रिलियन

S12. Ans (c);
Sol. GDP at beginning at 2015 = $1×106/100 = $1.06 trillions

Q13.

Five points are to be deducted from the students average of marks scored because of poor attendance. What will be the students’ net average marks scored?
कम उपस्थिती के कारण छात्रों द्वारा प्राप्त औसत अंकों में से पांच अंक काटे जाने हैं। छात्रों का कुल औसत अंक क्या होगा?
(a) 42
(b) 37
(c) 52
(d) 47

S13. Ans (d);
Sol. Avg. score =((80+40+30+80+30))/5 = 52 marks
As 5 marks to be deducted due to poor attendance
∴ Final avg. score = 52-5 = 47 marks

Directions (14-15): The bar graph shows results of a survey. 1500 people exiting voting booths were asked for which party they voted ? Study the diagram and answer the following questions.
बार ग्राफ एक सर्वेक्षण का परिणाम दिखाता है। वोटिंग बूथों से बाहर निकलने वाले 1500 लोगों से पूछा गया कि उन्होंने किस पार्टी को वोट दिया है? आरेख का अध्ययन करें और निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दें।


Q14. Which party had the second highest number of voters?
किस पार्टी के मतदाताओं की दूसरी उच्चतम संख्या थी?
(a) C
(b)F
(c) D
(d)E

S14. Ans.(a)
Sol.
Party C (300) had the second highest number of votes.

Q15. What is the ratio of voters of party D to voters of party G?
पार्टी D के मतदाताओं से पार्टी G के मतदाताओं का अनुपात क्या है?
(a) 7 : 12
(b)15 : 8
(c) 12 : 7
(d)8 : 15

S15. Ans.(c)
Sol.
Req. ratio = 240: 140 = 12:7

 

Get Free Study Material For SSC Exams 2018-19

You may also like to read: 

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?