SSC CGL Tier 2 Exam: Tricks to prepare Synonyms and Antonyms_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CGL 2021   »   SSC CGL Tier 2 Exam: Tricks...

SSC CGL Tier 2 Exam: Tricks to prepare Synonyms and Antonyms

SSC CGL Tier 2 Exam: Tricks to prepare Synonyms and Antonyms are provided in this article. In SSC CGL Tier 2 exam, 200 questions will be asked from the English Language section with 1 mark for each to be attempted in 2 hours. Many aspirants often seem to be confused regarding the preparation strategy for various topics. One such topic that gives nightmares to candidates is Synonyms and antonyms. The questions based on vocabulary are a tough nut to crack considering the plethora of words that can be asked. Although antonyms and synonyms consist of 8-10 marks only, students who want to score full marks must be looking forward to giving their best shot in the exam.

Register now to get free study material for SSC CGL Tier 2

Tips and Tricks to prepare Synonyms & Antonyms for SSC CGL

How to prepare Synonyms and antonyms such that you are able to attempt the questions easily? How to strengthen your vocabulary and score highest marks in English section? Here are the tips and tricks to help you attempt the questions based on Synonyms and antonyms in SSC CGL Tier 2.

SSC CGL Cut Off | Comparison with Previous Years

1. Don’t Cram But Read & Understand

Do not try to cram words and their meanings. It won’t help you to memorize the synonyms of words or their antonyms. Instead, try to understand the meaning of the word by reading its examples and usage. Read as much as you can whether its novels, magazines, articles, comic stories or anything. Do not go for difficult words. You can start from the easier words by finding their synonyms or antonyms and understanding their meanings.

Click here to get SSC CGL Tier 2 Free Quizzes for Paper 2: English Language

2. Look up the previous year’s paper & analyse them

Previous year’s papers of SSC CGL are a great source of learning new words. Each paper consists of 8 questions at least that will give you more than 32 words. While practising for the exam, you must be aware of the type of questions asked in the previous years. Try to find the synonym and antonym of each word asked in the exam. It will surely enhance your vocabulary.

3. Keep revising difficult words

Keep revising the difficult words at regular intervals as it is the only way to memorize the words. You can randomly pick one word doing your regular task and revise them. It will help you with the exam.

4.  Use synonyms/antonyms in sentences

Try to use the words in sentences. Frame sentences based on the synonyms and antonyms. Try to say that word in your daily life. Recall words that you can use with friends or family.

How To Score Full Marks In The Cloze Test? CLICK HERE TO KNOW

5. Do not guess in the exam

Guessing an answer in the exam is the worst way to attempt the question as it may lead to negative marking. Do not ever guess synonyms or antonyms. Instead, you can leave the question and move on to the next one. You must be careful during the exam as accuracy matters the most.

6. Use the elimination method

You can use the elimination method in the exam. Out of the four options given, try to look for the meaning of all four. There are chances that you might know the meaning of at least 3 options. It will become easier for you to attempt the question that way. Try to relate the word with the options given.

Questions based on Synonyms and antonyms

Directions (1-10): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. Stumpy
(a) rangy
(b) pudgy
(c) lanky
(d) lofty

S1. Ans.(b)
Sol. Stumpy: short and thick; squat.
Pudgy: a person or part of their body rather fat.
Lanky: ungracefully thin and tall.
Lofty: thick and resilient.
Hence option B is the correct synonym.
Q2. Sheath
(a) weapon
(b) hide
(c) encourage
(d) coat
 
S2. Ans.(d)
Sol. Sheath: a close-fitting cover for the blade of a knife or sword.
Hence option D is the correct synonym.
Q3. Defuse
(a) irritate
(b) alleviate
(c) agitate
(d) incite
S3. Ans.(b)
Sol. Defuse: remove the fuse from (an explosive device) in order to prevent it from exploding.
Alleviate: make less severe.
Agitate: feeling or appearing troubled or nervous.
Incite: encourage or stir up.
Hence option B is the correct synonym.
Q4. Deployment
(a) bane
(b) banishment
(c) stationing
(d) strategize
 
S4. Ans.(c)
Sol. Deployment: the movement of troops or equipment to a place or position for military action.
Bane: a cause of great distress or annoyance.
Banishment: the punishment of being sent away from a country or other place.
Strategize: to devise a strategy.
Stationing: put in or assign to a specified place for a particular purpose, especially a military one.
Hence option C is the correct synonym.
Q5. Banquet
(a) fast
(b) feast
(c) veracity
(d) gluttony
S5. Ans.(b)
Sol. Banquet: an elaborate and formal evening meal for many people.
Gluttony: habitual greed or excess in eating.
Veracity: conformity to facts; accuracy.
Hence option B is the correct synonym.
Q6. Streak
(a) freak
(b) bright
(c) immaculate
(d) smear
S6. Ans.(d)
Sol. Streak: a long, thin line or mark of a different substance or colour from its surroundings.
Immaculate: perfectly clean, neat, or tidy.
Smear: damage the reputation of someone by false accusations; slander.
Hence option D is the correct synonym.
Q7. Sentry
(a) bandit
(b) competitor
(c) sentinel
(d) foe
S7. Ans.(c)
Sol. Sentry: a soldier stationed to keep guard or to control access to a place.
Bandit: a robber or outlaw belonging to a gang and typically operating in an isolated or lawless area.
Sentinel: a soldier or guard whose job is to stand and keep watch.
Foe: an enemy or opponent.
Hence option C is the correct synonym.
Q8. Digress
(a) sojourn
(b) meander
(c) tarriance
(d) regress
S8. Ans.(b)
Sol. Digress: leave the main subject temporarily in speech or writing.
Sojourn: a temporary stay.
Meander: a road follow a winding course.
Tarriance: to delay
Regress: return to a former or less developed state.
Hence option B is the correct synonym.

Q9. Extrapolate
(a) deduce
(b) rejection
(c) scruple
(d) vacillate
S9. Ans.(a)
Sol. Extrapolate: estimate or conclude.
Deduce: draw as a logical conclusion.
Hence option A is the correct synonym.
Q10. To entrain
(a) to alight
(b) to debark
(c) to mount
(d) to disembark
S10. Ans.(c)
Sol. Entrain: to board a train.
Mount: to climb up.
Hence option C is the correct synonym.
SSC CGL Tier 2 Exam: Tricks to prepare Synonyms and Antonyms_50.1

Click here for Free Study Material For SSC Exams 2020-2021

SSC CGL Tier 2 Exam: Tricks to prepare Synonyms and Antonyms_60.1

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?