Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home English SSC CGL Tier 2 English Vocabulary Quiz: 23 July

SSC CGL Tier 2 English Vocabulary Quiz: 23 July

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW

Direction (1-5): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. CHAFF
(a) Flatter
(b) Josh
(c) Restore
(d) Defer

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Chaff: to make fun of in a good-natured way.
Josh: to tease good-naturedly.
Defer: put off (an action or event) to a later time; postpone.
Hence Chaff and Josh are synonyms to each other.

Q2. DECAPITATE
(a) Behead
(b) Decipher
(c) Deploy
(d) Delve

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Decapitate: to cut off the head of.
Behead: cut off the head of (someone).
Delve: dig; excavate.
Hence Decapitate and Behead are synonyms to each other.

Q3. ENTAIL
(a) Exclude
(b) Debar
(c) Enunciate
(d) Necessitate

Show Answer

S3. Ans.(d)
Sol. Entail: involve (something) as a necessary or inevitable part or consequence.
Debar: prohibit (someone) officially from doing something.
Enunciate: say or pronounce clearly.
Necessitate: make (something) necessary as a result or consequence.
Hence Entail and Necessitate are synonyms to each other.

Q4. SNUB
(a) Revere
(b) Discern
(c) Embolden
(d) Affront

Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Snub: rebuff, ignore, or spurn disdainfully.
Revere: to show devoted deferential honor to.
Discern: to recognize or identify as separate and distinct.
Embolden: give (someone) the courage or confidence to do something.
Affront: offend the modesty or values of.
Hence Snub and Affront are synonyms to each other.

Q5. TOPPLE
(a) Uprise
(b) Depose
(c) Acclaim
(d) Rest

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Topple: remove (a government or person in authority) from power; overthrow.
Depose: remove from office suddenly and forcefully.
Acclaim: praise enthusiastically and publicly.
Hence Topple and Depose are synonyms to each other.

Direction (6-10): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q6. CONTINGENT
(a) Predictable
(b) Accidental
(c) Fortuitous
(d) Haphazard

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. Contingent: uncertain because of uncontrollable circumstances.
Predictable: able to be predicted/occurring in the way expected.
Fortuitous: happening by chance rather than intention.
Haphazard: lacking any obvious principle of organization.
Hence Contingent and Predictable are antonyms to each other.

Q7. ROGUE
(a) Reprobate
(b) Wastrel
(c) Louse
(d) Saint

Show Answer

S7. Ans.(d)
Sol. Rogue: a dishonest or unprincipled man.
Reprobate: An unprincipled person.
Wastrel: A wasteful or good-for-nothing person.
Louse: A contemptible or unpleasant person.
Saint: One eminent for piety or virtue.
Hence Rogue and Saint are antonyms to each other.

Q8. SAPIENT
(a) Imbecile
(b) Sage
(c) Perceptive
(d) Discerning

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. Sapient: having or showing deep understanding and intelligent application of knowledge.
Imbecile: stupid; idiotic.
Hence Sapient and Imbecile are antonyms to each other.

Q9. IMPOUND
(a) Strengthen
(b) Generate
(c) Stimulate
(d) Release

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Impound: seize and take legal custody of.
Hence Impound and Release are antonyms to each other.

Q10. OUTLANDISH
(a) quirky
(b) atypical
(c) conventional
(d) crotchety
Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. Outlandish: strange and unusual.
Conventional: common and ordinary; not unusual.
Crotchety: very grumpy or unpleasant.
Hence Outlandish and Conventional are antonyms to each other.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD