SSC CGL Tier 2 English Synonyms Quiz: 6 July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC CGL Tier 2 English Synonyms...

SSC CGL Tier 2 English Synonyms Quiz: 6 July

SSC CGL Tier 2 English Synonyms Quiz: 6 July_50.1

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): Choose among the following that best expresses the meaning of the given word.

Q1. Aground
(a) Stranded
(b) Higher
(c) Afloat
(d) Buoyant

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Aground: (with reference to a ship) on or on to the bottom in shallow water.
Stranded: drive or leave (a boat, sailor, or sea creature) aground on a shore.

Q2. Decree
(a) Certificate
(b) Law
(c) Title
(d) Award

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Decree: an official order that has the force of law.

Q3. Sentry
(a) Bandit
(b) Competitor
(c) Sentinel
(d) Foe

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Sentry: a soldier stationed to keep guard or to control access to a place.
Bandit: a robber or outlaw belonging to a gang and typically operating in an isolated or lawless area.
Sentinel: a soldier or guard whose job is to stand and keep watch.
Foe: an enemy or opponent.

Q4. Subsidy
(a) Endowment
(b) Forfeit
(c) Mulct
(d) Reward

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Subsidy: a sum of money granted by the state or a public body to help an industry or business keep the price of a commodity or service low.
Endowment: a quality or ability possessed or inherited by someone.
Forfeit: a fine or penalty for wrongdoing.
Mulct: extract money from someone by fine or taxation.

Q5. Clasp
(a) Grip
(b) Commute
(c) Clemency
(d) Acquittal

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. Clasp: grasp (something) tightly with one’s hand. Hence Grip is the correct choice.

Q6. Aerial
(a) Ground
(b) Elevated
(c) Settle
(d) Level

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. Aerial: existing, happening, or operating in the air.
Elevated: situated or placed higher than the surrounding area.

Q7. Stagnate
(a) Fester
(b) Grow
(c) Persuade
(d) Terminate

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Stagnate: to stop growing or developing and not show any signs of activity.
Fester: to be idle or inactive.

Q8. Defer
(a) Hurry
(b) Support
(c) Aid
(d) Stall

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Defer: put off (an action or event) to a later time; postpone.
Stall: stop or cause to stop making progress.

Q9. Scoff
(a) Commend
(b) Accept
(c) Laud
(d) Rag

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Scoff: speak to someone or about something in a scornfully derisive or mocking way.
Rag: make fun of (someone) in a boisterous manner.

Q10. Rile
(a) Gladden
(b) Nettle
(c) Oblige
(d) Please

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Rile: make (someone) annoyed or irritated.
Nettle: irritate or annoy (someone).

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?