SSC CGL Tier 2 English Synonyms Quiz: 6 July

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): Choose among the following that best expresses the meaning of the given word.

Q1. Aground
(a) Stranded
(b) Higher
(c) Afloat
(d) Buoyant

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Aground: (with reference to a ship) on or on to the bottom in shallow water.
Stranded: drive or leave (a boat, sailor, or sea creature) aground on a shore.

Q2. Decree
(a) Certificate
(b) Law
(c) Title
(d) Award

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Decree: an official order that has the force of law.

Q3. Sentry
(a) Bandit
(b) Competitor
(c) Sentinel
(d) Foe

Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Sentry: a soldier stationed to keep guard or to control access to a place.
Bandit: a robber or outlaw belonging to a gang and typically operating in an isolated or lawless area.
Sentinel: a soldier or guard whose job is to stand and keep watch.
Foe: an enemy or opponent.

Q4. Subsidy
(a) Endowment
(b) Forfeit
(c) Mulct
(d) Reward

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Subsidy: a sum of money granted by the state or a public body to help an industry or business keep the price of a commodity or service low.
Endowment: a quality or ability possessed or inherited by someone.
Forfeit: a fine or penalty for wrongdoing.
Mulct: extract money from someone by fine or taxation.

Q5. Clasp
(a) Grip
(b) Commute
(c) Clemency
(d) Acquittal

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. Clasp: grasp (something) tightly with one’s hand. Hence Grip is the correct choice.

Q6. Aerial
(a) Ground
(b) Elevated
(c) Settle
(d) Level

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. Aerial: existing, happening, or operating in the air.
Elevated: situated or placed higher than the surrounding area.

Q7. Stagnate
(a) Fester
(b) Grow
(c) Persuade
(d) Terminate

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Stagnate: to stop growing or developing and not show any signs of activity.
Fester: to be idle or inactive.

Q8. Defer
(a) Hurry
(b) Support
(c) Aid
(d) Stall

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Defer: put off (an action or event) to a later time; postpone.
Stall: stop or cause to stop making progress.

Q9. Scoff
(a) Commend
(b) Accept
(c) Laud
(d) Rag

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Scoff: speak to someone or about something in a scornfully derisive or mocking way.
Rag: make fun of (someone) in a boisterous manner.

Q10. Rile
(a) Gladden
(b) Nettle
(c) Oblige
(d) Please

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Rile: make (someone) annoyed or irritated.
Nettle: irritate or annoy (someone).