SSC CGL Tier 2 English Synonyms Quiz: 21 June

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. YAW
(a) Twist
(b) Means
(c) Immoral
(d) Prediction

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. Yaw: twisting or oscillation.

Q2. MAIM
(a) Applaud
(b) Avoid
(c) Disfigure
(d) Entice

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Maim: wound or injure (a person or animal) so that part of the body is permanently damaged.

Q3. ATTRITION
(a) Friendly
(b) Harassment
(c) Restore
(d) Surplus

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Attrition: the process of reducing something’s strength or effectiveness through sustained attack or pressure.

Q4. TRUCULENT
(a) Ferocity
(b) Justified
(c) Cautious
(d) Dormancy

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Truculent: eager or quick to argue or fight; aggressively defiant.

Q5. DIDACTIC
(a) Graceful
(b) Instructive
(c) Qualified
(d) Vindictive

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Didactic: intended to teach, particularly in having moral instruction as an ulterior motive.

Q6. WILE
(a) Destroy
(b) Ruse
(c) Urge
(d) Comply

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. Wile: devious or cunning stratagems employed in manipulating or persuading someone.
Ruse: an action intended to deceive someone; a trick.

Q7. QUIP
(a) Repartee
(b) Occupy
(c) Uncommon
(d) Scruple

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Quip: a witty remark
Repartee: conversation or speech characterized by quick, witty comments or replies.

Q8. LABILE
(a) Equilibrium
(b) Variable
(c) Stable
(d) Scarce

Show Answer

S8 Ans.(b)
Sol. Labile: liable to change; easily altered.
Variable: not consistent or having a fixed pattern; liable to change.

Q9. MENDACIOUS
(a) Deceitful
(b) Righteous
(c) Incensed
(d) Dolorous

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Mendacious: not telling the truth; lying.
Deceitful: guilty of or involving deceit; deceiving or misleading others.

Q10. GAUCHE
(a) Maladroit
(b) Civility
(c) Refined
(d) Sophisticated

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Gauche: unsophisticated and socially awkward.
Maladroit: inefficient or inept; clumsy.