SSC CGL Tier 2 English Sentence Improvement Quiz: 3 August

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. Human beings are social animals, (who are living in communities), regulated by social norms and laws.
(a) living in communities
(b) living amongst a community
(c) living in midst of communities
(d) No improvement

S1. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct choice because ‘are living’ shows action for a shorter period of time, however present indefinite should be used to show indefinite period.

Q2. (No sooner the advertisement regarding the launch of new smart phone appeared) than there was a rush on the online website for pre booking the same.
(a) No sooner the advertisement regarding the launched of new smart phone appeared
(b) No sooner did the advertisement regarding the launch of new smart phone appeared
(c) The advertisement regarding the launch of new smart phone was no sooner having appeared
(d) No improvement

S2. Ans.(b)
Sol. We use “did/had” after “no sooner” as inverse structure is used in sentences beginning with No Sooner, Hardly, Scarcely.
Hence “No sooner did/had…than” is the correct structure.

Q3. The exhausted travelers seemed relieved when the train finally (came into) the station.
(a) pulled in
(b) pulled into
(c) pulled onto
(d) No improvement

S3. Ans.(a)
Sol. Pull in: (of a bus or train) arrive to take passengers.
Hence option A is the correct choice.

Q4. If a person (studied) the history of the Maratha empire, he would have wondered how a small warrior tribe could have challenged the mighty Mughals.
(a) has studied
(b) had studied
(c) could study
(d) No improvement

S4. Ans.(b)
Sol. The structure of closed conditional is:
If + Sub+ had + v3, Sub + would have + V3.
Thus, according to this structure “had” should be used before “studied” thus option B is correct.

Q5. By 2030 India (would) have become the most populous country in the world.
(a) will
(b) should
(c) shall
(d) No improvement

S5. Ans.(a)
Sol. ‘By 2030’ shows the time of future and to refer to the time of future we use “will/shall”. ‘would’ is used in past context.

Q6. It is wishful thinking you can improve the situation by doing (with) such people.
(a) away of
(b) away with
(c) from
(d) No improvement

S6. Ans.(b)
Sol. Do away with means: to remove it completely.
It is wishful thinking you can improve the situation by (doing away with) such people.

Q7. Don’t step near the cliff’s edge, else your life (might be thrown into) great peril.
(a) will be in
(b) will face
(c) would be placed in
(d) No improvement

S7. Ans.(a)
Sol. “Will be in” is correct.
“Would be placed in” is incorrect as passive will not come because subject itself is the doer. Thus option A is correct.

Q8. We do not (agree on) certain things.
(a) agree to
(b) agree about
(c) agree of
(d) No improvement

S8. Ans.(d)
Sol. No improvement

Q9. There are two pens here and (either write) well.
(a) either have written
(b) either wrote well
(c) either writes
(d) No improvement

S9. Ans.(c)
Sol. “Either” means pointing out individual things or person and “either” acts as a “pronoun” thus it will take singular verb with it.

Q10. He jumped off the train while it (had been running).
(a) has been running
(b) ran
(c) was running
(d) No improvement

S10. Ans.(c)
Sol. “While” shows duration and it should be used with “continuous tense”. Also the sentence is in ‘Past’ hence ‘has been running’ will be irrelevant to use.