SSC CGL Tier 2 English Error Detection Quiz: 28th June

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q1. She was found to have bilateral (A)/ temporal field deficits and was (B)/ referred for a neurological opinion.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. No Error

Q2. Pregnant woman have been urged to abstain(A)/ from alcohol by scientists who claim that even small amounts (B)/ can damage the development of a baby’s brain.(C)/ No Error (D).
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Replace ‘pregnant woman’ with ‘pregnant women’ as auxiliary verb (have been) suggests a plural noun.

Q3. Conditions in Tanzania were further complicated (A)/ by a system of laws who redefined land tenure (B)/ and property relations based on socialism.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. Replace ‘who’ with ‘that’. Relative pronoun ‘who’ is used for living things hence doesn’t fit in the context.

Q4. He graciously agreed to pick up (A)/ my medication and bring it (B)/ to my place of resident.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. Replace ‘resident’ with ‘residence’.
Resident: a person who lives somewhere permanently or on a long-term basis.
Residence: the place where someone lives.
In the given sentence, reference of a place is given. Hence use ‘residence’ in place of ‘resident’.

Q5. If you are serious about getting healthy, it’s (A)/ impertinent that you follow a healthy lifestyle, make (B)/ the right food choices and exercise regularly. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Impertinent: not pertinent to a particular matter; irrelevant.
Imperative: of vital importance; essential.
Hence correct word to use here is ‘imperative’ not ‘impertinent’.

Q6. The scanner examines the iris with infrared light (A)/ that reduces reflections and penetrates glasses and contact lenses, (B)/preventing eyewear interfering with recognition. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Use preposition ‘from’ before ‘interfering’.
‘Prevent’ takes preposition ‘from’ with it.

Q7. He was particularly emphatic about (A)/ the importance of keeping the (B)/ public informed to these developments. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. There is a preposition related error. Replace ‘informed to’ with ‘informed of’.

Q8. We need to (A)/ put on the squeeze those guys so that (B)/ they finally pay their debt to us.(C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Replace ‘put on the squeeze’ with ‘put the squeeze on’. ‘Put the squeeze on’ is an idiom which means ‘to pressure one to do something’.

Q9. Concurrent with this programme (A)/ educational institutions may be urged to inculcate patriotism (B)/ in each and every one of its pupils. (C) No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Replace ‘its’ by ‘their’ as the subject ‘educational institutions’ is plural and hence it will take plural verb.

Q10. Three summons have been (A)/ issued by the district court (B)/ but he has not turned up yet. (C)/ No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. Numeral adjective ‘Three’ will take ‘Plural noun’ with it but ‘summons’ is a singular noun which means an order to appear before a judge or magistrate, or the writ containing such an order. Hence singular noun ‘summons’ will be replaced with plural noun ‘summonses’.