SSC CGL Tier 2 English Sentence Improvement Quiz: 27 June

SSC CGL 2018-19 Tier 2 is to be conducted from 11 to 13 September 2019. With 200 questions for 200 marks, English Language Section plays a vital role in the final selection of a candidate.  SSC CGL Tier 2 English quizzes being provided daily on SSCADDA are in the interest of candidates qualifying for SSC CGL Tier 2 and question quality is solely based on the expected experimentation of English Question paper for CGL Mains. 

Direction (1-10): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. It would be in order to ask whether the defections are aimed (to carrying favor with) the government at the Centre in regard to the investigations.
(a) at carrying favor with
(b) at currying favor to
(c) at currying favor with
(d) No Improvement

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. ‘Aim’ takes preposition ‘at’ with it. Also ‘Curry favor with someone’ is an idiom which means to try to win favor from someone. Hence option C is correct.

Q2. While on their hunting expedition, they come across various interesting objects and creatures which eventually make their project report (much many) colorful and adventurous.
(a) many more
(b) much more
(c) many
(d) No Improvement

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice.

Q3. The citadel was evacuated to avoid political (remuneration) in the 1780s, but civilians remained in the fortified town until its decline in the mid-nineteenth century.
(a) reprisals
(b) reprimands
(c) remittances
(d) No Improvement

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Reprisal: activity against another person, especially as a punishment by military forces or a political group.
Remittance: a sum of money sent in payment or as a gift.
Remuneration: money paid for work or a service.
Option A being closer to the meaning of context is the correct choice.

Q4. Boron deficiency is (a most widespread) of all the micronutrient deficiencies in many crop regions from tropical to temperate zones.
(a) a more widespread
(b) most widespread
(c) the most widespread
(d) No Improvement

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. ‘the most widespread’ is the correct term to use as superlative degree of adjective is characterized with definite article ‘the’ and comparison is being made with ‘all the micronutrient deficiencies’. Hence most is preferred to more.

Q5. (Even she had) taken a taxi, she would have been late.
(a) Even if she had
(b) Although she had
(c) As if she had
(d) No Improvement

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. Use grammar rule, If + Subject + had + 3rd form of verb…..+ Subject + would have+ 3rd form of verb.

Q6. You should (avail of) every opportunity to practice your skill.
(a) avail yourself of
(b) avail yourselves
(c) availing
(d) No Improvement

Show Answer

S6. Ans.(a)
Sol. ‘Avail’ takes reflexive pronoun after it. Hence option ‘a’ is correct.

Q7. (A few word of) gratitude are enough to express your feelings sincerely.
(a) Few word of
(b) A few words of
(c) The few word
(d) No Improvement

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Use ‘a few words of’ in place of ‘a few word’. As A few will take plural noun.

Q8. Sunrise is a great (phenomena).
(a) phenomenon
(b) phenomenons
(c) phenomenas
(d) No Improvement

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Phenomena is a plural word, use singular noun phenomenon. As article ‘a’ demands singular noun.

Q9. One third of the students (has) passed.
(a) have
(b) is
(c) was
(d) No Improvement

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. One third of/The rest of /Part of + Plural countable noun takes Plural verb.

Q10. We went there with a view to (survey the entire) procedure.
(a) have been surveyed the entire
(b) surveying the entire
(c) surveying a entire
(d) No Improvement

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. With a view to is a phrasal verb that takes gerund form of verb i.e. V1 + ing.